Gedaan met laden. U bevindt zich op: Warmtepompboiler

Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler is een warmtepomp die sanitair water verwarmt met warmte uit de lucht. Het is 3 tot 4 keer zuiniger dan een gewone elektrische boiler en een goed alternatief voor alle klassieke waterverwarmingssystemen. Wat moet u weten?

Werking van een warmtepompboiler

© Freepik

Terwijl klassieke waterverwarmingssystemen volledig op fossiele brandstoffen of elektriciteit draaien, zal een warmtepompboiler maar deels beroep doen op elektriciteit. Want ongeveer 70% van de nodige energie haalt de warmtepompboiler uit de omgevingslucht.

Een warmtepompboiler heeft geen hitte nodig. Het maakt gebruik van elektriciteit en de aanwezige omgevingswarmte in de binnenlucht, buitenlucht of afgevoerde ventilatielucht. De warmtepompboiler is namelijk uitgerust met een koelvloeistof die al op lage temperatuur kookt en gasvormig wordt. Een compressor drukt het gas samen en zo stijgt de temperatuur. De warmte wordt aan het sanitair water in een voorraadvat afgegeven. Het gas wordt terug vloeistof, de druk wordt verlaagd en de hele cyclus kan opnieuw beginnen.

In het systeem is een elektrische naverwarming geïntegreerd om wanneer nodig nog meer water te verwarmen of om het water boven de 55°C te krijgen.

Omdat het wat plaats inneemt en wat geluid kan maken, wordt een warmtepompboiler vaak in de garage of kelder geplaatst.

Kostprijs

Een warmtepompboiler kost gemiddeld 3.500 euro (inclusief btw en plaatsingskosten).

Omdat een warmtepompboiler veel minder energie vraagt dan een klassieke boiler is een warmtepompboiler een rendabele en toekomstgerichte investering.

Efficiëntie

In functie van

  • de luchttoevoer
    • Warmtepompboilers die afgevoerde ventilatielucht gebruiken, zijn het meest efficiënt omdat ventilatielucht meestal al een hoge temperatuur heeft. Dit zorgt voor een lager energiegebruik en dus een grotere winst op de energiefactuur.
    • Op basis van tests, geeft Test-Aankoop de voorkeur aan installaties die lucht van buiten aanvoeren en ook de gebruikte (koude) lucht naar buiten afvoeren. Dan is er geen nadelig effect op de ruimten in de woning (afkoeling of grote ventilatiestroom). Wel zal het rendement van die toestellen lichtjes dalen naarmate de buitentemperatuur lager ligt. Ze kunnen overigens een buitentemperatuur tot -5° C of lager aan zonder hun elektrische weerstand te moeten activeren.
  • de installatiegrootte
    Warmtepompboilers bestaan in verschillende maten, van XXS tot XXL. Kies in functie van uw sanitaire warmwatervraag, dat is doorgaans voordeliger in aankoop en energiegebruik. Voor een gezin van vier met een gemiddelde warmwatervraag volstaat meestal M.
  • de temperatuur
    De warmtepomp kan zonder problemen het water in het voorraadvat opwarmen tot de voorziene 55°C. Wenst u meer warm water of een hogere watertemperatuur, dan moet de elektrische naverwarming bijspringen. Dat verhoogt het energiegebruik en verlaagt het rendement van het toestel.
    Overdag douchen is trouwens ook een goed idee: een hogere luchttemperatuur vergroot het rendement van de warmtepompboiler.

Ook zonnepanelen?

De combinatie warmtepompboiler-zonnepanelen is bijzonder interessant. Een warmtepompboiler kan uw zelfverbruik vergroten. Met een sturingsapparaat voor elektrische warmte of via de instellingen van uw warmtepomp is het perfect mogelijk om uw sanitair water automatisch op te warmen wanneer uw zonnepanelen stroom produceren, tussen 11u en 15u bijvoorbeeld. Het thermisch voorraadvat houdt het water nog vele uren warm. Van de lente tot de herfst kunnen uw zonnepanelen grotendeels instaan voor het energiegebruik van uw warmtepomp voor de aanmaak van sanitair warm water.