Gedaan met laden. U bevindt zich op: Stap 2 - Verwarming op lage temperatuur

Stap 2 - Verwarming op lage temperatuur

Wie in een goed geïsoleerd huis woont, kan zuinig verwarmen met lagetemperatuurverwarming.

Lagere temperatuur van het water

Lagetemperatuurverwarming wil zeggen dat het water in uw verwarmingssysteem een temperatuur heeft van 35° tot 55°C.

Als uw woning goed geïsoleerd is, dan bereikt u - ook in de winter - daarmee een aangename kamertemperatuur. De term ‘lagetemperatuurverwarming’ slaat dus op de lagere temperatuur van het water in het verwarmingssysteem.

Verplicht verwarmen op lage temperatuur in nieuwbouw

In een nieuwbouw met vanaf 1 januari 2023 mag volgens de EPB-regelgeving de ontwerpvertrektemperatuur van het warmteafgiftesysteem maximaal 45° zijn.

Deze verplichting moet er voor zorgen dat alle nieuwbouw later zonder problemen kan overschakelen op een duurzame opwekker (zoals een warmtepomp), ook als men in de tussentijd nog zou kiezen voor een hybride warmtepomp of voor een gasketel.

‘Afgifte' van warmte

Verwarmen op lage temperatuur (van water in de buizen van het verwarmingssysteem) gebeurt met systemen die veel warmte kunnen afgeven:

 • vloerverwarming
 • aangepaste radiatoren
 • ventilo-convectoren
 • of muurverwarming.

Dit zijn de best gekende en meest gebruikte systemen voor lagetemperatuurverwarming.
Hoe lager de aanvoertemperatuur van uw verwarmingssysteem, hoe beter.

Vloerverwarming

Vloerverwarming.
Aanvoertemperatuur is maximaal 35°C.

Ventilo-convector

Ventilo-convectoren hebben een ingebouwde ventilator, waardoor ze meer en sneller warmte kunnen afgeven.
Aanvoertemperatuur is maximaal 45°C.

Grote radiator met platen en lamellen

Grote radiatoren: deze platenradiatoren bestaan uit platen en lamellen.
Aanvoertemperatuur is maximaal 55°C.

Convector in gleuf in de vloer

Convectoren in een gleuf in de vloer.
Aanvoertemperatuur is maximaal 55°C.

Convector voor muur

Convectoren aan de muur of op pootjes.
Aanvoertemperatuur is maximaal 55°C.

Oude, grote radiatoren: na grondige isolatiewerken zijn de oude radiatoren in vele gevallen over-gedimensioneerd voor de nieuwe situatie en dus geschikt voor lage temperatuur.
Aanvoertemperatuur is maximaal 55°C.

Op Youtube staat er een interessant filmpje over systemen met lagetemperatuurverwarming(opent in nieuw venster).

Voor- en nadelen van verwarming met lagere temperatuur

Overzicht voor- en nadelen van verwarmen op lagere temperatuur
VoordelenNadelen
 • Verwarmen op een lagere temperatuur vraagt minder energie en is dus energie-efficiënt.
  • Als u uw woning met een condenserende ketel verwarmt, dan moet de watertemperatuur voldoende laag zijn. Zoniet, werkt de ketel niet beter dan een niet-condenserende ketel (omdat de rookgassen in een condenserende ketel niet kunnen condenseren bij een hoge temperatuur).
  • Als u met een warmtepomp verwarmt, verbetert het rendement sterk naarmate de watertemperatuur daalt. Dan zal de warmtepomp beter werken en minder energie vragen.
 • Door gebruik te maken van vloerverwarming en lage temperatuurradiatoren, wordt de warmte ook beter verdeeld, dan wanneer u klassieke radiatoren plaatst. U ervaart dus minder tocht en minder koude hoekjes.
 • Lagetemperatuurverwarming (vooral vloerverwarming of wandverwarming) zorgt voor een gezondere binnenlucht: minder luchtverplaatsing (want minder temperatuurverschillen) en daardoor minder zwevend stof en minder stofschroei (stofdeeltjes die op hete radiatoren terechtkomen).
 • Met wand- en vloerverwarming moet u even wachten tot uw woning volledig is opgewarmd. Dat maakt deze verwarming minder geschikt voor kamers die u snel of kort wilt verwarmen. In zo’n ruimtes kiest u beter voor bijvoorbeeld ventilo-convectoren.
 • Als u met vloerverwarming verwarmt, verlaagt u de temperatuur ’s nachts daarom beter niet te veel: doet u dat wel, dan duurt het ’s ochtends te lang voor het aangenaam warm is. Zet de thermostaat ’s nachts maximaal 1 of 2 graden lager dan overdag.

Is lagetemperatuurverwarming mogelijk?

Niet mogelijk

Lagetemperatuurverwarming wordt beter niet toegepast in de volgende situaties:

 • Oude Vlaamse woningen hebben centrale verwarming op aardgas of stookolie. De ketel verwarmt het water op 60°C tot 70°C en pompt dat naar de radiatoren, die de kamers op de gewenste temperatuur brengen. In slecht geïsoleerde huizen is zo’n hoge watertemperatuur nodig om de winter comfortabel door te komen. Is uw woning nog onvoldoende geïsoleerd? Dan heeft het geen zin om al over te schakelen op lage temperatuurverwarming. De lage temperatuurverwarming zal uw woning niet op de gewenste temperatuur kunnen krijgen en u bespaart er geen energie mee. U investeert beter eerst in een goede isolatie van dak, muren, vensters en vloeren (stap 1).
 • Als u verwarmt met een niet-condenserende ketel, is het eerder af te raden om te verwarmen op een lage temperatuur. In oudere ketels kan bij verwarming op lage temperatuur condensatie optreden. Dat is niet de bedoeling en kan schadelijk kan zijn voor dat type ketel.
 • Bij bestaande woningen waarbij lagetemperatuurverwarming nog niet voor meteen is, is een warmtepomp nog geen optie. U gaat het best op zoek naar een tijdelijke oplossing voor de verwarming van uw woning.

Wel mogelijk

Wie in een goed geïsoleerd huis woont, kan zuinig verwarmen met lagetemperatuurverwarming. Daarmee bereikt u (met water van 35 °C tot 55 °C in uw ketel) een aangename kamertemperatuur.

Doe de ‘50°-test’ om zeker te zijn dat uw huis voldoende warmte binnenhoudt om te verwarmen met warmtepomp of via warmtenet.

 • Stap A

  Check uw huidige afgiftesysteem (radiatoren, vloerverwarming)

  Kan het afgiftesysteem voldoende warmte afgeven om op een lage temperatuur te kunnen werken?

  • Zet de toevoertemperatuur van uw ketel, op een winterdag, op 50°.
  • Zet de thermostaat ’s nachts lager dan overdag:
   • 1 graad lager als uw woning heel goed geïsoleerd is
   • 2 graden lager als uw woning ‘gewoon goed’ geïsoleerd is.

  Bekijk hiervoor de handleiding van uw verwarmingstoestel, bekijk een filmpje op youtube (Vaillant VHR CV ketel(opent in nieuw venster), Intergas Kombi Kompakt HRE CV-ketel(opent in nieuw venster)) of laat uw installateur u daarbij helpen.

  Aandachtspunten en meer info over het verloop van de test(opent in nieuw venster), vindt u op de website van Ecobouwers.

 • Stap B

  Controleer de temperatuur in uw woning

  Kijk dan of het ’s ochtends snel genoeg opwarmt in huis, ook na een koude nacht. En of het overdag aangenaam warm blijft.

  • Indien wel, dan is uw woning is klaar voor een duurzame warmtebron. Ga naar Stap 3 - Kies voor warmtepomp of warmtenet
  • Indien niet: wordt het niet comfortabel warm genoeg of duurt het opwarmen erg lang?
   Dan kunnen uw radiatoren of vloerverwarming de lage temperatuur niet aan. Er zijn aanpassingen nodig aan uw radiatoren/vloerverwarming/….
   • Plaats een radiator of convector bij, of vervang uw toestel door een groter toestel of door ventilo-convectoren.

   • Gaat u de vloer vervangen? Overweeg meteen om vloerverwarming aan te leggen.

   • Verfraaiingswerken aan de muren gepland? Denk aan wandverwarming.

  Vorige of volgende stap