Gedaan met laden. U bevindt zich op: Naar woningverwarming met warmtepomp of warmtenet

Naar woningverwarming met warmtepomp of warmtenet

Door afscheid te nemen van stookolie en aardgas, kan de CO2-uitstoot beperkt worden. De toekomst is: verwarmen met een warmtepomp of aansluiten op een warmtenet.

Wacht niet tot uw ketel uitvalt, om na te denken over alternatieven voor stookolie of aardgas. Want als u snel moet beslissen, is de keuze zeer beperkt. Toch als uw woning nog niet energiezuinig is.

Welke verwarming kiezen op korte en lange termijn?

Deze video brengt de stappen in beeld naar duurzame, toekomstgerichte woningverwarming.

Inhoud is aan het laden

Stappenplan naar duurzame verwarming van uw woning

 • Stap 1

  Isoleer uw woning

  Duurzaam verwarmen lukt niet als er uit uw woning warmte lekt. U moet dus eerst grondig isoleren.

  Is isoleren nog niet voor meteen? Bekijk de tijdelijke oplossingen.

 • Stap 2

  Verwarm op lage temperatuur

  Wie in een goed geïsoleerd huis woont, kan zuinig verwarmen, met lagetemperatuurverwarming. Verwarmen op lage temperatuur gebeurt met verwarming die veel warmte kan afgeven: vloerverwarming, aangepaste radiatoren, ventilo-convectoren, of muurverwarming. Dat is veel efficiënter en zorgt voor een grote energiewinst.

  Is lagetemperatuurverwarming nog niet voor meteen? Bekijk de tijdelijke oplossingen.

 • Stap 3

  Overweeg een warmtepomp of warmtenet

  Zodra u op lage temperatuur kunt verwarmen, komt u in aanmerking voor verschillende duurzame energiebronnen en technieken, bijv. een warmtepomp of aansluiting op een warmtenet.

  Is een warmtepomp of warmtenet nog niet voor meteen? Bekijk de tijdelijke oplossingen.

Financiële steun

Elke eigenaar en investeerder in bestaande woongebouwen en niet-residentiële gebouwen, komt in aanmerking voor Mijn Verbouwpremie voor het plaatsen van een nieuwe warmtepomp.

Studies

Vito/EnergyVille onderzocht de haalbaarheid van verwarming door middel van een (hybride) warmtepomp in bestaande woongebouwen met verschillende typologieën, groottes en isolatiegraden.

Via simulaties is onderzocht wat de keuze voor een (hybride) warmtepomp in verschillende situaties betekent voor de kostprijs en voor het verminderen van de CO2-uitstoot en het energiegebruik op basis van fossiele brandstoffen.

Lees deze pagina in: