Gedaan met laden. U bevindt zich op: Lenen voor een woning

Lenen voor een woning

De overheid geeft goedkope leningen voor het bouwen of kopen van een woning, maar ook voor het verbouwen of renoveren ervan. Zo kunt u bij uw renovatie investeren in energiebesparende maatregelen. Daarnaast bestaan er ook verschillende sociale leningen.

Leningen voor renovatie en energiebesparing

In Vlaanderen is het voor bepaalde doelgroepen mogelijk om een voordelige Mijn VerbouwLening van de Vlaamse overheid te krijgen om energiebesparende werken uit te voeren.

Koopt u voor eind 2024 een woning of appartement met een slechte energieprestatie (E of F) en bent u van plan grondig te renoveren? Als u binnen de 5 jaar een bepaald EPC-label behaalt, kunt u misschien een Renovatiekrediet met rentesubsidie (bij energierenovatie na aankoop) krijgen.

De Vlaamse overheid ondersteunt renovatieprojecten van noodkoopwoningen via OCMW’s.

Sociale en goedkope leningen

Gezinnen en alleenstaanden, met of zonder kinderen, en met een beperkt inkomen kunnen terecht bij het Vlaams Woningfonds (VWF) of bij een kredietverlenende woonmaatschappij voor de Vlaamse woonlening, een voordelig woonkrediet voor wie een bescheiden inkomen heeft en toch een eigen woning wil kopen of renoveren in het Vlaamse Gewest.

De erkende kredietmaatschappijen verstrekken sociale leningen tegen minder strikte voorwaarden dan de Vlaamse woonlening.

Andere vormen van financiering

Voorschot op het aanvullend pensioen

Geniet u van een aanvullend pensioen? Dan kunt u voor uw renovatiewerken hiervan een voorschot opnemen. In dat geval zal uw bank of verzekeringskantoor u een bepaalde som uitbetalen die u hiervoor kan gebruiken. Opgelet, niet alle contracten bieden de mogelijkheid om een voorschot op te nemen. Ga langs bij de notaris in uw buurt voor de voorwaarden en informeer u op voorhand over de impact hiervan, zodat u op het moment van de uitbetaling van uw aanvullend pensioen niet voor verrassingen komt te staan.

Energielening+ voor erfenis/schenking in de periode 1 januari 2021 - 31 augustus 2022

De renteloze Energielening+ geldt enkel nog voor erfenissen en schenkingen van een niet-energiezuinige woning of appartement verworven tussen 1-1-2021 en 31-8-2022 én voor wie van plan was de woning of het appartement grondig energetische te renoveren binnen de 5 jaar. De lening kan aangevraagd worden bij het Energiehuis.

 • Een woning heeft bij de eigendomsoverdracht EPC-Label E of F en moet door renovatie binnen de 5 jaar minimaal EPC-label C halen.
 • Een appartement heeft bij de eigendomsoverdracht EPC-Label D, E of F en moet door renovatie binnen de 5 jaar minimaal EPC-label B halen.

Nieuwe lening bij uw financiële instelling

Financiële instellingen bieden vaak ook renovatieleningen of ‘groene’ leningen om duurzame projecten te stimuleren. Informeer u steeds naar de criteria en de impact hiervan.

Hypothecaire lening

 • Verzekering gewaarborgd wonen

  Bent u een hypothecaire lening aangegaan om een woning te bouwen, te kopen en/of te renoveren? Dan komt u misschien in aanmerking voor de gratis verzekering gewaarborgd wonen.

 • (Geïntegreerde) Woonbonus

  Voor hypothecaire leningen aangegaan

  • voor 1-1-2016, voor de aankoop van een enige en eigen woning, kunt u genieten van de woonbonus, een belastingvermindering gedurende de looptijd van de lening.
  • tussen 1-1-2016 en 31-12-2019 werd de Vlaamse woonbonus omgevormd tot de geïntegreerde woonbonus, voor zowel enige als niet-enige woningen.
  • vanaf 1-1-2020 is er geen belastingvermindering meer.
 • Wederopname in een lopende hypotheeklening

  Beschikt u over een hypotheeklening, waarin reeds een behoorlijk deel van het kapitaal is afgelost of het einde in zicht is? In geval van verbouwingen kunt u overwegen om een nieuw krediet aan te gaan met hergebruik van je lopende hypotheek, zonder notaris- of hypotheekkosten. Informeer u steeds grondig op voorhand over de impact hiervan.

 • Herziening van de hypotheeklening

  In sommige gevallen is het interessant om uw hypothecaire lening te herzien. Wanneer de rentevoeten dalen bijvoorbeeld. Lenen aan een lagere rentevoet zorgt voor een lagere maandlast waardoor er geld vrijkomt dat u kan gebruiken voor een renovatielening. U kan uw hypotheeklening herzien bij uw eigen bank of bij een andere financiële instelling. Door de kosten die hierbij komen kijken is een herziening van de hypotheeklening enkel de moeite waard vanaf 1% rentewinst.

 • Verlenging looptijd hypotheek

  Wanneer u de looptijd van uw hypotheek verlengt, verlaagt u het maandelijkse bedrag dat u moet afbetalen. Op die manier wordt er ruimte gecreëerd voor een renovatielening zonder veel impact op uw maandbudget. Uw maandelijkse afbetalingslast blijft namelijk hetzelfde.