Werking van de zonneboiler

Zonneboiler op een dak
© veka

Een zonneboiler maakt warmte uit daglicht. De collectoren worden meestal op het dak van een gebouw gelegd. De zon hoeft niet per se te schijnen, ook bij bewolking en zelfs in de winter produceert de installatie warmte.

Het systeem bestaat uit zonnecollectoren en een boiler (voorraadvat). De zonnecollectoren worden op het dak geplaatst. Door de collectoren stroomt een vloeistof die de warmte van het zonlicht opneemt. Een pomp brengt de opgewarmde vloeistof naar het voorraadvat. De vloeistof geeft haar warmte af aan het leidingwater in het voorraadvat en wordt daarna teruggepompt naar de collector, om een nieuwe hoeveelheid warmte op te halen. Het water in het voorraadvat is klaar voor gebruik.

In België is een zonneboiler altijd gekoppeld aan een naverwarming (bijvoorbeeld een geiser, centrale verwarmingsketel of warmtepomp) om het hele jaar door een aangename watertemperatuur te verzekeren.

Hoe geschikt is mijn dak?

 • Controleer of uw dak of zoldervloer geïsoleerd is en vrij van asbest(opent in nieuw venster). Het is namelijk verboden om zonnecollectoren te plaatsen op een gebouw met asbesthoudende dakbekleding of een asbesthoudend onderdak.
 • Bekijk op de Zonnekaart of uw dak goed georiënteerd is en voldoende zonlicht opvangt. De opbrengst is het grootst als uw panelen naar het zuiden gericht zijn (zuid-oost tot zuid-west) onder een hoek van 30° tot 50°. Schaduw van gebouwen, bomen en schoorstenen verminderen de opbrengst van zonnepanelen drastisch.
  De Zonnekaart geeft ook een inschatting van de kostprijs, terugverdientijd, winst per jaar, …

Kostprijs

Een zonneboiler voor vier personen kost gemiddeld 5.000 euro (incl. plaatsing en 6% btw). Daartegenover staat dat uw jaarlijkse kosten voor het verwarmen van water nog maar de helft van vroeger zijn.

Opbrengst vergroten

 • Beperk uw installatiekosten.
  Kies een zonneboiler die afgestemd is op uw warmwaterverbruik. Een dekkingsgraad van 50 tot 60% van uw warmwaterverbruik is het meest rendabel. Voorzie per m² collector een boilerinhoud van minstens
  • 40 liter bij een vlakkeplaatcollector
  • 55 liter bij een buiscollector.
 • Beperk warmteverlies
  Hoe korter de afstand tussen de collector en het voorraadvat, hoe beter.
 • Bespaar op warm water
  • Waterbesparende mengkranen en spaardouchekoppen verbruiken tot 60% minder water, zonder comfortverlies.
  • Een bad vraagt 3 tot 5 maal zoveel water als een douche.
  • Een timer kan u helpen om uw douchebeurt tot 5 minuten te beperken.

Steun voor zonneboiler

Vind een RESCert-installateur

Om in aanmerking te komen voor de premie moet de installatie geplaatst of gevalideerd worden door een RESCert-installateur, dat is een installateur met een ‘certificaat van bekwaamheid’:

Vergunning

Mits aan een aantal voorwaarden voldaan wordt, geldt een vrijstelling van de vergunningsplicht(opent in nieuw venster) voor zonneboilers. Tenzij het uitdrukkelijk verboden is, bijv. omdat uw woning tot beschermd erfgoed behoort. Informeer altijd eerst bij uw gemeente.

Zonne-energie in cijfers

Op de Energiekaart(opent in nieuw venster) ziet u hoeveel zonneboilers er geplaatst zijn in Vlaanderen.

Steun voor grootschalige zonneboilers

Voor de installatie van grootschalige zonneboilers geeft de Vlaamse overheid onder bepaalde voorwaarden financiële ondersteuning.

Voor professionelen