Energielening
- 0% intrest
- Enkel voor prioritaire doelgroep
Met een zonneboiler op uw dak kunt u een deel van het warm water (voor bad of douche) aanmaken. Er bestaan ook 'combi-zonneboilers': die leveren ook warm water voor vloerverwarming.
Op het dak wordt een zonnecollector geplaatst. Die collector zet het invallende zonlicht om in warmte. De zonnecollector kan zowel op een plat dak als op een hellend dak gemonteerd worden. Er zijn twee soorten collectoren:
In België is een zonneboiler altijd gekoppeld aan een naverwarming, bijvoorbeeld een gasboiler. Als de zon minder sterk is, dan springt dus het gewone verwarmingssysteem bij om de ideale temperatuur te bereiken.
Wie een zonneboiler wil laten plaatsen, kan kiezen voor een installateur met een certificaat van bekwaamheid:
Wie in aanmerking wil komen voor de premie van de netbeheerder, is verplicht om te werken met zo'n gecertificeerde installateur.
Misschien komt u in aanmerking voor de energielening of een premie.
Onderhoud voor een zonneboiler is niet verplicht. Maar, afhankelijk van de gebruikte weerstand in de collector, wordt een regelmatig onderhoud van de zonneboiler aangeraden. Kalkaanslag komt regelmatig voor bij diverse toestellen die aangesloten worden op het leidingnet. Te veel kalk in de ketel kan onder meer leiden tot:
Op energiesparen.be vindt u meer informatie over de zonneboiler ((opent in nieuw venster)).