Werking van de zonneboiler

Zonneboiler op een dak
© veka

Op het dak wordt een zonnecollector geplaatst. Die collector zet het invallende zonlicht om in warmte. De zonnecollector kan zowel op een plat dak als op een hellend dak gemonteerd worden. Er zijn twee soorten collectoren:

  • een zwarte plaat op het dak die het zonlicht opvangt (vlakkeplaatcollector)
  • glazen buizen op het dak met een 'absorber' die het zonlicht opvangt (vacuümcollector).

In België is een zonneboiler altijd gekoppeld aan een naverwarming, bijvoorbeeld een gasboiler. Als de zon minder sterk is, dan springt dus het gewone verwarmingssysteem bij om de ideale temperatuur te bereiken.

Haalbaarheid

  • Bekijk eerst de mogelijkheden om uw energieverbruik te verminderen en ga pas daarna zelf energie opwekken. Vaak betekent een investering zoals isoleren meer winst voor het milieu én voor uw portefeuille. Zorg er dus eerst voor dat uw dak of zoldervloer geïsoleerd is.
  • Op de Zonnekaart Vlaanderen ((opent in nieuw venster)) kunt u (op basis van een adres) zien of een dak geschikt is voor een zonneboiler (of zonnepanelen). Vanaf 5 m2 zonrijke zonoppervlakte op uw dak geeft de Zonnekaart een inschatting van de kostprijs van een installatie, terugverdientijd, winst per jaar, ...
    Uw installateur kan het resultaat van de Zonnekaart verder onderzoeken en verfijnen.

Installateurs

Wie een zonneboiler wil laten plaatsen, kan kiezen voor een installateur met een certificaat van bekwaamheid:

Wie in aanmerking wil komen voor de premie van de netbeheerder, is verplicht om te werken met zo'n gecertificeerde installateur.

Energielening en premies

Misschien komt u in aanmerking voor de energielening of een premie.

Onderhoud

Onderhoud voor een zonneboiler is niet verplicht. Maar, afhankelijk van de gebruikte weerstand in de collector, wordt een regelmatig onderhoud van de zonneboiler aangeraden. Kalkaanslag komt regelmatig voor bij diverse toestellen die aangesloten worden op het leidingnet. Te veel kalk in de ketel kan onder meer leiden tot:

  • aantasting van de elektrische weerstand in de boiler
  • versnelde corrosie binnenin de ketel / collector
  • lagere efficiëntie (door te grote warmteverliezen).

Meer informatie