Gedaan met laden. U bevindt zich op: Webinar: Green skills roadmap Vlaanderen Agenda Kennisplatform

Webinar: Green skills roadmap Vlaanderen

Infosessie
Afgelopen
Datum
6 oktober 2023
Tijdstip
10:00 tot 11:30
Locatie

Online

Inschrijven tot en met
5 oktober 2023
Dit evenement is afgelopen.

Waarover ging het?

Groene vaardigheden, ofwel green skills, lijken niet meer weg te denken uit het debat rond de groene transitie, of kortweg de overgang naar meer duurzaamheid. We staan de komende jaren voor de uitdaging om de arbeidsmarkt hiervoor klaar te stomen en te zorgen dat werknemers over de juiste vaardigheden beschikken. Maar welke vaardigheden zullen nodig zijn in Vlaanderen? Dit werd allemaal bekeken voor het voorstel tot een green skills roadmap voor Vlaanderen.

De “green skills roadmap” is het resultaat van een TSI (Technical Support Instrument) project met het Departement Werk en Sociale Economie, mogelijk gemaakt en gefinancierd door DG REFORM, en uitgevoerd door Trinomics en Ockham IPS.

Hierbij werd de impact van de groene transitie op de werkgelegenheid in Vlaanderen bestudeerd, waarbij wordt vastgesteld dat 26% van alle banen naar verwachting significant zal worden beïnvloed door de groene transitie. Echter is er een verschil in de soorten jobs die hieronder vallen:

  • Verbeterde vaardigheden (16%); bijv. elektriciens van elektrische voertuigen,
  • Nieuwe en opkomende vaardigheden (4%); bijv. waterstofingenieurs
  • Toename vraag naar specfieke banen (6%); bijv. Buschauffeurs

Het project bestaat uit verschillende studies die leiden tot een green skills roadmap. Dit omvat een conceptualisering van groene vaardigheden, een blik op internationale best practices, stakeholdersraadplegingen om barrières en haalbare acties te ontdekken, een high-level strategie, een governance framework en uiteindelijk een roadmap voor groene vaardigheden.

De belangrijkste resultaten van deze studie, waaronder de impact op sectoraal niveau, alsook enkele mogelijke beleidshandvaten, werden toegelicht in dit webinar.

Wie kwam aan het woord?

  • Cornelia Vandenberghe is beleidsmedewerker op het Departement Werk en Sociale Economie. Ze heeft expertise opgebouwd binnen de studiedienst van DWSE en focust zich nu beleidsmatig op de groene transitie.
  • Tessa Zell is consultant klimaatbeleid bij Trinomics. Haar specialisatie ligt in onderwerpen met betrekking tot het bijhouden van klimaatfinanciering en aan evaluaties van klimaatbeleid.
  • Gert-Jan Lindeboom is senior consultant en managing partner bij Ockham IPS en heeft meer dan tien jaar professionele ervaring op het gebied van internationaal overheidsbeleid met een specialisatie in onderwijs- en arbeidsmarktbeleid.

Locatie en bereikbaarheid

Online

Het webinar vindt online plaats via Teams.

Evenement georganiseerd door Departement Werk en Sociale Economie
Beleid en regelgeving