Terug- en vooruitblik
Lopende onderzoeksoproepen
DWSE organiseert een evaluatiestudie van de verschillende beleidsacties in beheer van VDAB en DWSE die met Europese middelen van REACT-EU worden gefinancierd.
Deze evaluatiestudie bevat drie grote onderdelen:
- Het evalueren van het strategische beleidsplanningsproces
- Het evalueren van de effectiviteit van de verschillende beleidsacties en de coherentie met ander beleid
- Het evalueren van de partnerschapsvorming van de ESF-oproep ‘Opleidingen van de toekomst
Een voorstel indienen kan tot 27 september 2023.
Lopende onderzoeken
Hier vindt u per kennisdomein een overzicht van de onderzoeken die momenteel lopen, met een korte omschrijving van het thema, de uitvoerder, de financieringsbron en de looptijd.
Impactevaluatie ESF-oproep DRIVE
- Thema: DRIVE staat voor ‘gemotiveerd aan de slag zijn’. Via de ESF-oproep DRIVE krijgen 130 Vlaamse KMO’s HR-ondersteuning met het oog op het creëren van een werkomgeving die motivatie bij medewerkers op duurzame wijze stimuleert. De programmatheorie van de ESF-oproep DRIVE is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten in de zelfdeterminatietheorie en HR-system strength. Deze impactevaluatie wil nagaan wat de impact is van de uitgevoerde HR-interventies op het autonomie-ondersteunende klimaat binnen deelnemende organisaties en de impact van autonome motivatie op bevlogenheid. De resultaten van deze studie bieden handvaten om toekomstige ESF-oproepen en interventies in organisaties beter te ontwerpen.
- Uitvoerder: KU Leuven
- Financiering: ESF
- Looptijd: 1-1-2021 tot 1-12-2023
Impactevaluatie Leiderschapsexperiment en -Ontwikkeling (LEO)
- Thema: Binnen de ESF-oproep Leiderschapsexperiment en –Ontwikkeling worden drie verschillende leiderschapstrajecten opgezet. Deze impactevaluatie onderzoekt aan de hand van een experimenteel evaluatiedesign de effecten die de drie leiderschapsinterventies hebben op de autonome motivatie van leidinggevenden en de medewerkers in organisaties en andere relevante uitkomsten.
- Uitvoerder: Rotterdam School of Management en KU Leuven
- Financiering: ESF
- Looptijd: 1-1-2021 tot 28-4-2023
Kwaliteit van werk
- Thema: Deze studie wil het bestaande onderzoekswerk rond ‘werkbaar werk’ aanvullen met recente concepten uit internationaal wetenschappelijk onderzoek en hun relevantie voor de Vlaamse context onderzoeken. Bijkomend beoogt dit onderzoek hefbomen en knelpunten rond kwaliteit van werk voor oudere werknemers in kaart te brengen.
- Uitvoerder: KU Leuven, VUB, UGent en IDEWE
- Financiering: VIONA
- Looptijd: 1-12-2022 tot 30-11-2025
- Goedgekeurd onderzoeksvoorstel(PDF bestand opent in nieuw venster)
Evaluatiestudie van de overheidsopdracht ‘Bevordering gezondheid en welbevinden van werknemers en werkgevers’
- Thema: Het voorwerp van deze evaluatiestudie is de werking rond het bevorderen van de gezondheid en welbevinden van werknemers en werkgevers die uitgevoerd wordt binnen de overheidsopdracht ‘Bevorderen van gezondheid en welbevinden van werknemers en werkgevers’.
- Uitvoerder: UGent
- Financiering: ESF
- Looptijd: 1-2-2023 tot 31-5-2025
Screening van regelgeving over levenslang leren
- Thema: Deze onderzoeksopdracht moet bijdragen tot een betere samenhang en complementariteit tussen beleidsdomeinen door een analyse van de regelgeving rond levenslang leren op Vlaams gewestelijk en gemeenschapsniveau. De centrale vraag luidt: welke knelpunten, drempels, tegenstellingen, hiaten en hefbomen met betrekking tot levenslang leren kunnen op basis van een inventarisatie van de regelgeving worden geïdentificeerd in de regelgeving?
- Uitvoerder: Idea Consult
- Financiering: DWSE
- Looptijd: 22-2-2022 tot 31-1-2023
Lerenden in Vlaanderen: een mapping van drie segmenteringsstudies
- Thema: Dit onderzoek brengt de resultaten samen van de drie segmenteringsstudies over levenslang leren in Vlaanderen, namelijk
- De negen leerprofielen uit het segmenteringsmodel ontwikkeld door OESO, gebaseerd op een representatieve kwantitatieve bevraging bij actieve Vlamingen
- De acht persona’s gebaseerd op kwalitatief customer journey onderzoek bij lerende en niet lerende burgers met een leernood
- De vijf segmenten gebaseerd op de bevolkingsbevraging naar aanleiding van de bekendheid over de Vlaamse opleidingsincentives
Dit rapport focust op de overlap tussen de segmenteringsstudies. Op basis van de overeenkomsten in bepaalde kenmerken worden de verschillende profielen uit de drie segmenteringsstudies met elkaar vergeleken en raakvlakken tussen de profielen geïdentificeerd. Daardoor kunnen we bestaande inzichten verder verfijnen en groepen identificeren die nog niet of onvoldoende aan bod kwamen.
- Uitvoerder: DWSE
- Financiering: DWSE
- Looptijd: 1-3-2022 tot 31-12-2022
Werkveld van levenslang leren
- Thema: Dit onderzoek omvat een stakeholdersmapping van het werkveld levenslang leren, met het oog op het toekomstig mobiliseren en bereiken van actoren. Doel is om het werkveld levenslang leren voor volwassen lerenden in kaart te brengen en de verbinding tussen deze organisaties, instanties en actoren te beschrijven.
- Uitvoerder : Idea Consult en The Argonauts
- Financiering: DWSE
- Looptijd: 15-2-2023 tot 15-4-2023
Brugfiguren levenslang leren
- Thema: Deze opdracht heeft als doel om binnen verschillende contexten de rol van brugfiguren tot levenslang leren te onderzoeken en om een gespreksmethodiek te ontwikkelen die door die brugfiguren gehanteerd kan worden, om samen met potentieel lerenden leernoden en leerkansen te ontdekken en hen aan te zetten tot leren.
- Uitvoerder: Idea Consult en The Argonauts
- Financiering: DWSE
- Looptijd: 1-3-2023 tot 30-4-2024
Dashboard levenslang leren
- Thema: Doel is om een concreet advies en plan van aanpak op te stellen om het bestaande levenslang leren-dashboard te verfijnen en te ontwikkelen, zodat het de leercultuur in Vlaanderen in kaart kan brengen.
- Uitvoerder: Idea Consult i.s.m. the Argonauts en Steunpunt Werk
- Financiering: DWSE
- Looptijd: 1-3-2023 tot 30-11-2023
Evaluatie ESF Oproep Leerecosystemen
- Thema: Deze evaluatie moet in eerste instantie bijdragen aan (1) een breder en gedragen begrip van de praktijk en rationale van leerecosystemen, (2) een beter begrip van wat werkt, wanneer en voor wie binnen leerecosystemen en (3) wetenschappelijk onderbouwing van beslissingen inzake de toekomstige strategie en operationalisering van de ESF werking rond leerecosystemen en levenslang leren meer algemeen in Vlaanderen.
Uitvoerder: IDEA Consult en Antwerp Management School
Financiering: ESF
Looptijd: 9-2-2023 tot 20-6-2024
Impactevaluatie ESF Oproep inclusieve ondernemingen
- Thema: Het opzet van de ESF oproep Inclusieve Ondernemingen is om werkgevers en werkvloeren in Vlaanderen te ondersteunen bij het aanwerven en behouden van kwetsbare doelgroepen. Het doel hierbij is om ondernemingen bewust te maken van de mogelijkheden van alle talenten op de arbeidsmarkt, en deze te ondersteunen bij de inclusievragen die ze hebben, in het bijzonder over instroom en retentie. In deze evaluatie wordt nu ook de impact van de praktijken binnen de oproep empirisch in kaart gebracht. Dit gebeurt aan de hand van een theorie-gebaseerde impactevaluatie.
- Uitvoerder: IDEA Consult
- Financiering: ESF
- Looptijd: 1-3-2022 tot 30-9-2023
Activering van leefloongerechtigden: welke aanpak werkt voor wie?’
- Thema: Dit onderzoek focust op leefloongerechtigden in heel Vlaanderen. Het doel is om na te gaan op welke manier de resultaten en uitkomsten van activering verbeterd kunnen worden, met bijzondere focus op de rol van samenwerking.
- Uitvoerder: IDEA Consult
- Financiering: VIONA
- Looptijd: 2-11-2022 tot 30-11-2023
- Goedgekeurd onderzoeksvoorstel(PDF bestand opent in nieuw venster)
Progressieve tewerkstelling in andere uitkeringsstelsels? Verkennend onderzoek naar de opportuniteiten en valkuilen
- Thema: Progressieve tewerkstelling is een instrument dat het mogelijk maakt om tijdens een overgangsperiode het werk al deels te hervatten of via aangepast werk (terug) op te starten. Deze regeling heeft een aantal financiële voordelen voor de werknemer én de werkgever. Met dit onderzoek willen we verkennen voor welke groepen (langdurige) uitkeringsgerechtigde werklozen en niet-beroepsactieven (al dan niet met uitkering) een stelsel als progressieve werkhervatting, dat een combinatie van loon en uitkering omvat, potentieel de drempel naar betaald werk kan verlagen.
- Uitvoerder: CSB (Universiteit Antwerpen)
- Financiering: VIONA
- Looptijd: 22-12-2022 tot 31-12-2023
- Goedgekeurd onderzoeksvoorstel(PDF bestand opent in nieuw venster)
Loopbaantransities en arbeidsmarktdynamiek
- Thema: Doel van deze leerstoel is om structureel en op middellange termijn data en wetenschappelijke inzichten rond arbeidsmarktdynamiek en loopbaantransities te verwerven. De leerstoel omvat analyse en onderzoek van dynamische arbeidsmarktdata. Er worden verdiepende analyses uitgevoerd rond (1) vacatures, aanwervingen en competenties, (2) werknemerstransities en loopbanen, (3) de dynamiek en gevolgen van grote jobcreatie en -destructie, en (4) woon-werkafstand en verhuisbewegingen. Zo wordt onderzocht wat bijvoorbeeld de loopbaanpatronen zijn als gevolg van grote uitstroombewegingen, en hoe duurzaam de loopbaantransities zijn.
- Uitvoerder: KU Leuven (HIVA)
- Financiering: VIONA
- Looptijd: 1-6-2021 tot 31-12-2023
- Goedgekeurd onderzoeksvoorstel(PDF bestand opent in nieuw venster)
Naar een productiviteitsagenda voor Vlaanderen
- Thema: Dit onderzoek gaat de belangrijkste drivers voor productiviteit en productiviteitsgroei in Vlaanderen analyseren, en wil hefbomen identificeren die impact zullen hebben op de productiviteitsgroei. Zo beoogt dit onderzoek te komen tot een productiviteitsagenda met coherente strategische (beleids-)aanbevelingen voor het beleidsdomein Werk en Sociale Economie.
- Uitvoerder: Roland Berger
- Financiering: VIONA
- Looptijd: 22-12-2022 tot 31-05-2023
- Goedgekeurd onderzoeksvoorstel(PDF bestand opent in nieuw venster)
PenCIL-evaluatie
- Thema: Europa WSE fungeert als coördinator van het transnationaal PEnCIL project gericht op het ontwerp en opzetten van een competentie centrum in België, Tsjechië, Litouwen en Finland. Als coördinator is Europa WSE verantwoordelijk voor de uitvoering van de (proces)evaluatie van het transnationaal project. Deze procesevaluatie omvat drie componenten.
- Uitvoerder: KplusV
- Financiering: ESF
- Looptijd: 7-11-2022 tot 7-7-2023
Studie naar het belang van competenties voor een rechtvaardige transitie naar een duurzame economie
- Thema: Via deze studie zal DG Reform (EU) Vlaanderen ondersteunen bij het plannen en doorvoeren van de competentieagenda met het oog op de groene transitie, namelijk de verduurzaming van de economie. De studie identificeert en voorspelt de belangrijkste opportuniteiten en knelpunten rond competenties die nodig zijn voor een (sociaal) rechtvaardige groene transitie. Deze analyses en prognoses vormen de empirische onderbouwing voor de langetermijnstrategie, het implementatieplan en het beheerkader die in het kader van dit onderzoeksproject en in samenwerking met relevante stakeholders worden ontwikkeld. Deze studie wordt in het Engels uitgevoerd.
- Uitvoerder: Trinomics
- Financiering: EU
- Looptijd: 1-1-2022 tot 30-6-2023
Een human capital roadmap voor het Vlaamse klimaatadaptatieplan
- Thema: Dit onderzoek wil bijdragen tot een beter begrip van de wijzigingen die zich voordoen, nu en in de toekomst, in werkgelegenheid, competenties en kwaliteit van arbeid ten gevolge van de strategieën en actiepunten beschreven in het Vlaams Klimaatadaptatieplan. De analyse schenkt daarbij specifieke aandacht aan ongelijke impact van de klimaatverandering- en adaptatieplannen op kwetsbare groepen. Via een methodiek van co-design wil dit onderzoek komen tot een breed gedragen roadmap en toolbox die acties bevatten die het Vlaams beleid stimuleren en ondersteunen om samen met stakeholders in het veld bij te dragen aan de realisatie van het Vlaams klimaatadaptatieplan en een sociaal rechtvaardige transitie.
- Uitvoerder: Antwerp Management School
- Financiering: VIONA
- Looptijd: 22-12-2022 tot 31-12-2023
- Goedgekeurd onderzoeksvoorstel(PDF bestand opent in nieuw venster)
De impact van de versnelde inzet op digitalisering van bemiddeling bij VDAB
- Thema: Het onderzoek brengt in kaart welke invloed de digitaliseringsstrategie, die enkele jaren geleden in gang werd gezet, heeft op het bereik van werkzoekenden. Zo kunnen de reeds ondernomen en aankomende transformaties worden versterkt of bijgestuurd.
- Uitvoerder: Deloitte Consulting
- Financiering: VIONA
- Looptijd: 2-11-2022 tot 30-11-2023
- Goedgekeurd onderzoeksvoorstel(PDF bestand opent in nieuw venster)
Afgelopen evenementen
Hier vindt u afgelopen events terug.
Gender en arbeid (28-3-2023)
De arbeidsmarkt tijdens en na corona (16-11-2022)
Mentaal welzijn op het werk (3-5-2022)
Naar een leer- en loopbaanoffensief (27-1-2022)
Groene transitie (14-12-2021)
Armoede (14-9-2021)
Raadpleeg het jaaroverzicht onderzoek
Er gebeurt jaarlijks heel wat onderzoek door en voor het departement. De hoogtepunten en belangrijkste bevindingen van die onderzoeken staan samengevat in een jaaroverzicht.
Het jaaroverzicht is net als het kennisplatform gestructureerd volgens de 6 kennisdomeinen waarrond het departement inzichten opbouwt. Raadpleeg hier het jaaroverzicht onderzoek:
Onderzoek vóór 2021
Op het kennisplatform vindt u bijdragen over onderzoek van 2021 tot nu.
Onderzoeksrapporten die dateren van vóór 2021, vindt u terug in de publicatiedatabank van de Vlaamse overheid. Filter daar op deze uitgevers:y
- Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming - SYNTRA Vlaanderen
- Departement Werk en Sociale Economie. Afdeling ESF en Duurzaam ondernemen
- Departement Werk en Sociale Economie.
Volg ons
Kennisdomeinen
Terug- en vooruitblik
Relevante websites
- Departement Werk en Sociale Economie
- Publicaties van het Departement Werk en Sociale Economie
- Open dataplatform van het Departement Werk en Sociale Economie opent in nieuw venster
- Duaal leren opent in nieuw venster
- Europa WSE opent in nieuw venster
- Sociale economie opent in nieuw venster
- Steunpunt Werk opent in nieuw venster