Onderzoekswebinar: sociale economie en armoede
Wim Van Lancker en Pieter Cools lichtten hun onderzoek toe over de impact van tewerkstelling in de sociale economie op armoede en sociale uitsluiting.
- 14 mei 2024
- 10.00 tot 12.00
Online
- 12 mei 2024
Terugblik
De sociale economie richt zich op de tewerkstelling en competentieversterking van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt kennen een verhoogd armoederisico. Vaak wordt er vanuit gegaan dat tewerkstelling in de sociale economie een hefboom kan zijn in de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting.
In dit webinar stelden de onderzoekers van het SOCIAL-consortium (UAntwerpen, KU Leuven en AP Hogeschool) hun onderzoek voor dat in kaart bracht of en hoe de sociale economie in Vlaanderen bijdraagt tot het verminderen van armoede en sociale uitsluiting bij kwetsbare werkenden.
Werken in de sociale economie doet de armoede substantieel dalen. Maar, de relatie is complex en is afhankelijk van onder andere het arbeidsregime (voltijds/deeltijds) en de gezinssituatie. Enkel voltijds werk in de sociale economie slaagt erin om mensen volledig uit de armoede te halen. De sociale economie verbetert ook de context van de doelgroepwerknemers in tal van domeinen, zoals huisvesting. En het biedt kansen aan mensen die in het reguliere circuit geen kansen krijgen.
Wie kwam aan het woord?
Wim Van Lancker is professor sociaal werk en sociaal beleid verbonden aan het Centrum voor Sociologisch Onderzoek van de KU Leuven. Hij doet onderzoek naar de relatie tussen de vormgeving van het sociaal beleid en de armoede en ongelijkheid in een samenleving.
Pieter Cools is onderzoekscoördinator van de onderzoeksgroep Stadskracht aan de AP Hogeschool en docent binnen de Master Sociaal Werk van de Universiteit Antwerpen. Hij doet onder andere onderzoek naar sociale inclusie, stedelijk sociaal werk en sociale innovatie en is bijzonder geïnteresseerd in de sociale economie.