Gedaan met laden. U bevindt zich op: Maatregelentool emissiereductie Burgemeestersconvenant

Maatregelentool emissiereductie

Rol van de maatregelentool

De maatregelentool ondersteunt gemeenten en steden in Vlaanderen bij de opmaak van het duurzame energie- en klimaatactieplannen zoals gevraagd binnen het Europese Burgemeestersconvenant. In deze plannen moeten gemeenten en steden ondermeer aangeven wat hun ambitieniveau is naar maximale CO2-uitstoot in 2030 en hoe ze hun CO2-uitstoot tegen 2030 gaan reduceren zodat ze deze doelstelling kunnen realiseren.

De maatregelentool helpt steden en gemeenten bij het vastleggen van hun ambitieniveau voor 2030 en het definiëren van prioritaire acties om deze ambitie te realiseren: ga ik mij als stad of gemeente vooral focussen op maatregelen die het energieverbruik in mijn stad of gemeente beperken of op vergroening van de energiemix of beiden?

De maatregelentool is een Exceltool waarmee een stad of gemeente voor een selectie van lokale maatregelen de impact op de CO2-uitstoot op hun grondgebied kan doorrekenen. In slechts slechts twee stappen krijgt een stad of gemeente concrete resultaten uit de tool:

  1. Definitie ambitieniveau: hoeveel CO2-uitstoot mag er nog maximaal zijn op het grondgebied van een gemeente of stad in 2030?

  2. Definitie scenario’s: met welke pakketten van maatregelen wil een stad of gemeente deze ambitie realiseren?

U vindt meer informatie over de maatregelentool in vogelvlucht in volgende presentatie. (PDF bestand opent in nieuw venster)

Openen van de maatregelentool

Bij het eerste gebruik van de tool:

  • Maak een map ‘Burgemeestersconvenant’ aan direct op de C-schijf van uw computer. Zorg ervoor dat u de map niet op uw bureaublad creëert, maar rechtstreeks onder de C-schijf van uw computer.

  • Download de bijhorende Acces-file ‘maatregelentool’(opent in nieuw venster) en sla deze op in de nieuwe map ‘Burgemeestersconvenant’.

  • Download de ‘Excel met de maatregelentool’ (opent in nieuw venster)zelf en sla deze op.

  • Open de Exceltool en accepteer alle waarschuwingen van Excel.

  • U bent klaar om te starten.

  • Problemen? Volg de extra stappen onder de titel ‘Installatie tool’ in het tabblad ‘Inleiding’ van de Excel.

De volgende keren open je onmiddellijk de Exceltool.

De nieuwe versie van de inventarissen is ook in de Access databank van de maatregelentool verwerkt. Bijgevolg is ook de Access databank van de maatregelentool aangepast. Bij het gebruik van de maatregelentool moet men dus ook de Access databank downloaden en koppelen om met de laatste versie van de inventarissen in de maatregelentool te werken.

Werkwijze tool

Extra toelichting bij de inhoud en het gebruik van de tool vindt u in de handleiding die geïntegreerd is in de tool zelf.