Gedaan met laden. U bevindt zich op: Aanvullende Mijn VerbouwPremie voor gemeenschappelijke delen appartementsgebouw vanaf 1 februari 2024 Nieuwsberichten van lokaal woonbeleid

Aanvullende Mijn VerbouwPremie voor gemeenschappelijke delen appartementsgebouw vanaf 1 februari 2024

Nieuwsbericht
19 december 2023

Vanaf 1 februari 2024 is het mogelijk om als eigenaar-bewoner van een appartement een aanvullende Mijn VerbouwPremie te vragen voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw.

De aanvullende Mijn VerbouwPremie voor werken aan de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw voor eigenaar-bewoners uit de laagste en middelste inkomenscategorie, zorgt ervoor dat zij recht hebben op dezelfde premies als eigenaar-bewoners van eengezinswoningen voor gelijkaardige werken. Ook verhuurders aan een woonmaatschappij hebben recht op deze aanvullende premie.

De aanvraagprocedure voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw zal daarom ook wijzigen. De investeerder, meestal de Vereniging van Mede-Eigenaars (VME), moet steeds één aanvraag voor het volledige gebouw indienen, ook voor de categorieën van uitgevoerde werken waarvoor de investeerder geen recht zou hebben op een premie. De aanvraag voor deze basispremie kan niet per individueel appartement. Als er geen vereniging van mede-eigenaars is opgericht voor het appartementsgebouw, wordt de aanvraag eerst ingediend door één individuele investeerder die bij de aanvraag het schriftelijk akkoord van alle eigenaars van het appartementsgebouw voegt.

Na ontvangst van deze aanvraag, krijgt de investeerder een melding dat de eigenaar-bewoners van de laagste en middelste inkomenscategorieën en Verhuurders aan een woonmaatschappij voor diezelfde werken een premieaanvraag kunnen indienen. Het is aan de investeerder (meestal VME) om de eigenaars van de appartementen in het gebouw hiervan te verwittigen.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 8 december 2023 bepaalt dat er voor de basispremie voor investeringen in de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw geen maximuminvesteringsbedrag geldt. Er geldt wel een minimum factuurbedrag van 1.000 euro exclusief btw. Bij de aanvullende Mijn VerbouwPremie voor werken aan de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw zijn de maximuminvesteringsbedragen wel van toepassing, maar geldt het minimum investeringsbedrag van 1.000 euro niet. Voor de categorie dak kan een eigenaar-bewoner uit de laagste inkomenscategorie bijvoorbeeld een aanvullende premie krijgen van 50% van het aanvaarde factuurbedrag (exclusief btw en beperkt tot 11.500 euro) van de dakwerken volgens het proportioneel aandeel van het appartement. Van dit premiebedrag wordt de premie van 8 euro per m² afgetrokken volgens het proportioneel aandeel van het appartement.

Alle info vindt u op webpagina over appartementen en appartementsgebouwen.