Wat doen de scholen?

Tips voor ouders en fietsers

Is uw kind nog te klein om zelf te fietsen? Er bestaan verschillende mogelijkheden om één of meer kinderen per fiets te vervoeren (opent in nieuw venster). Wilt u zelf leren fietsen? Op veel plaatsen in Vlaanderen organiseren sportdiensten, integratiediensten of lokale organisaties fietslessen voor volwassenen (opent in nieuw venster).

Een fietshelm dragen verhoogt de veiligheid van de jonge fietser. Een fietshelm vermindert het risico op ernstige hoofdletsels bij een ongeval met meer dan 40%, en op hersenletsels met meer dan 50%. Met de actie Helm Op Fluo Top (opent in nieuw venster) stimuleren de basisscholen kinderen om een fietshelm en fluokledij te dragen in het verkeer. Voor jongens en meisjes vanaf 8 jaar is er de folder 'Zet je fietshelm op' (opent in nieuw venster) (VIAS).

Fluohesjes met reflecterende stroken zorgen ervoor dat kinderen in het donker tot op 150 meter ver zichtbaar zijn voor aankomende auto’s. Met donkere kleren reikt de zichtbaarheid maar tot 20 meter, met lichte kleren tot op 50 meter.

Heeft uw kind, tussen ongeveer 10 en 12 jaar, voldoende fietsvaardigheid om zelfstandig naar school te fietsen? Verken de route dan (meermaals) samen op voorhand en bespreek de gevaarlijke punten en maak eventueel precieze afspraken: hier altijd stoppen, daar oversteken, ...

Kies altijd voor de veiligste weg.

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) ondersteunt via het project Verkeersouders ouders die zich vrijwillig inzetten voor activiteiten in verband met schoolverkeer en -mobiliteit.

Brochures en folders

Studenten

Voor studenten is de fiets ideaal om zich te verplaatsen naar en in de stad. De dertien studentensteden in Vlaanderen en Brussel hebben een aanbod van goed onderhouden, reglementaire huurfietsen voor studenten (opent in nieuw venster).