Gedaan met laden. U bevindt zich op: Met de fiets naar school

Met de fiets naar school

Alle schoolomgevingen in België zijn een ‘zone 30’. Onder meer het Octopusplan(opent in nieuw venster) heeft als doel de verkeersveiligheid te verhogen van kinderen op weg naar school.

Kinderen jonger dan 10 jaar mogen altijd op de stoep of de verhoogde berm fietsen, zelfs als er een fietspad is. Een kind moet voldoende fietsvaardigheid hebben om op straat te kunnen fietsen. Die stuurvaardigheid is er pas tussen 10 en 12 jaar.

Wat doen de scholen?

  • Om de verkeersveiligheid op schoolroutes te analyseren en het verplaatsingsgedrag van leerlingen in kaart te brengen doen sommige scholen en gemeenten mee met Route2school(opent in nieuw venster).
  • Meer dan duizend basisscholen doen elk jaar mee aan de Strapdag(opent in nieuw venster). Kinderen, ouders en leerkrachten worden aangezet om te voet of met de fiets naar school te gaan.
  • Sommige scholen organiseren een fietspool(opent in nieuw venster): kinderen fietsen daarbij onder begeleiding van een volwassene in een groepje naar school. Om te kunnen fietspoolen, moeten de kinderen voldoende fietsvaardig zijn om op de openbare weg en in groep te kunnen fietsen.
  • Helm Op Fluo Top(opent in nieuw venster) is een gratis verkeersproject waarmee alle Vlaamse basisscholen het dragen van een fietshelm en fluokledij op een leuke en eenvoudige manier kunnen aanmoedigen.
  • Sommige scholen werken met fietsbrevetten of doen mee aan de Grote Verkeerstoets van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). Meer info: Verkeeropschool.be(opent in nieuw venster).

Tips voor ouders en fietsers

Is uw kind nog te klein om zelf te fietsen? Er bestaan verschillende mogelijkheden om één of meer kinderen per fiets te vervoeren(opent in nieuw venster). Wilt u zelf leren fietsen? Op veel plaatsen in Vlaanderen organiseren sportdiensten, integratiediensten of lokale organisaties fietslessen voor volwassenen.

Een fietshelm dragen verhoogt de veiligheid van de jonge fietser. Een fietshelm vermindert het risico op ernstige hoofdletsels bij een ongeval met meer dan 40%, en op hersenletsels met meer dan 50%. Met de actie Helm Op Fluo Top(opent in nieuw venster) stimuleren de basisscholen kinderen om een fietshelm en fluokledij te dragen in het verkeer.

Fluohesjes met reflecterende stroken zorgen ervoor dat kinderen in het donker tot op 150 meter ver zichtbaar zijn voor aankomende auto’s. Met donkere kleren reikt de zichtbaarheid maar tot 20 meter, met lichte kleren tot op 50 meter.

Heeft uw kind, tussen ongeveer 10 en 12 jaar, voldoende fietsvaardigheid om zelfstandig naar school te fietsen? Verken de route dan (meermaals) samen op voorhand en bespreek de gevaarlijke punten en maak eventueel precieze afspraken: hier altijd stoppen, daar oversteken, …

Kies altijd voor de veiligste weg.

  • De schoolverzekering verzekert ‘het normale traject’ tussen thuis en school. Dat hoeft dus niet de kortste weg te zijn.
  • Sommige provincies en steden hebben online fietsroutekaarten. Op de website van Brussel Mobiliteit vindt u informatie over fietsen in Brussel(opent in nieuw venster).
  • Sommige gemeenten en scholen doen mee met Route2school(opent in nieuw venster). U kunt er online de fietsroute naar school ingeven, maar ook onveilige knelpunten doorgeven en oplossingen suggereren.

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) ondersteunt uders die zich vrijwillig inzetten voor activiteiten in verband met schoolverkeer en -mobiliteit via het project Verkeersouders(opent in nieuw venster).

Zie ook de brochure ‘Zet je kinderen veilig op weg(PDF bestand opent in nieuw venster)’ van de Fietsersbond (voor ouders van kinderen uit de 3de kleuterklas tot en met het 1ste middelbaar) over veilig fietsen met tips, wetgeving, …

Studenten

Voor studenten is de fiets ideaal om zich te verplaatsen naar en in de stad. De 13 studentensteden in Vlaanderen en Brussel hebben een aanbod van goed onderhouden, reglementaire huurfietsen voor studenten.