Gedaan met laden. U bevindt zich op: Buitenlandse diploma's die automatisch erkend zijn in Vlaanderen

Buitenlandse diploma's die automatisch erkend zijn in Vlaanderen

Een aantal (buitenlandse) diploma’s zijn in Vlaanderen automatisch niveau-gelijkwaardig. Voor deze diploma’s hoef je geen erkenningsprocedure op te starten. Je kunt met deze (buitenlandse) studiebewijzen rechtstreeks solliciteren bij werkgevers, zonder gelijkwaardigheidserkenning.

België

Nederlandse diploma's

Luxemburgse diploma's

Volgende Luxemburgse studiebewijzen krijgen automatisch een niveau-gelijkwaardigheid.

  • Luxemburgse brevet de technicien supérieur of het diplôme d’études supérieures générales wordt in Vlaanderen automatisch erkend als niveaugelijkwaardig met het diploma of de graad gegradueerde uitgereikt in het hoger beroepsonderwijs.
  • Luxemburgse diplômes de bachelor zijn in Vlaanderen automatisch erkend als niveaugelijkwaardig met een Vlaamse graad bachelor.
  • Luxemburgse diplômes de master zijn in Vlaanderen automatisch erkend als niveaugelijkwaardig met een Vlaamse graad master.
  • Luxemburgse diplômes de doctorat zijn in Vlaanderen automatisch erkend als niveaugelijkwaardig met een Vlaamse graad doctor .

Deze automatische erkenning spreekt zich alleen uit over de niveau-erkenning van deze studiebewijzen. Als een erkenning met een specifiek Vlaams studiebewijs vereist is, moet je een erkenningsprocedure bij NARIC-Vlaanderen opstarten. Twijfel je over de soort erkenning die je nodig hebt? Doorloop dan de begeleidingstool(opent in nieuw venster).

Wetgeving: Art. 9 §4 4° van het Besluit van de Vlaamse Regering van 14 juni 2013 betreffende de voorwaarden en de procedure tot de erkenning van buitenlandse studiebewijzen uitgereikt in het hoger onderwijs (Vlaamse Codex).(opent in nieuw venster)

Internationale diploma's

International baccalaureaat en Europees baccalaureaat

  • Het international baccalaureate diploma of diplôme du baccalauréat international uitgereikt door de International Baccalaureate Organization in Genève, is automatisch gelijkwaardig met het Vlaamse diploma secundair onderwijs.
  • Het Europese baccalaureaatsdiploma is automatisch gelijkwaardig met het Vlaamse diploma secundair onderwijs.

Raadpleeg de wetgeving: MB van 29 januari 2015 tot vastlegging van de algemene gelijkwaardigheid van het International Baccalaureate Diploma/Diplôme du Baccalauréat International en het Europees baccalaureaatsdiploma met het diploma van secundair onderwijs (Vlaamse Codex)(opent in nieuw venster).

Diploma’s uitgereikt door het European University Institute Firenze

Diploma’s van European University Institute Firenze met gelijkwaardige Vlaame niveau-erkenning

Diploma van het European University Institute Firenze

Erkend in Vlaanderen als

Master in Comparative, European and International Law

Gediplomeerde in de gespecialiseerde studies (GGS) in het studiegebied rechten

Doctor of History and Civilization

Doctor in de geschiedenis

Doctor of Economics

Doctor in de economische wetenschappen

Doctor of Laws

Doctor in de rechten

Doctor of Political and Social Science

Doctor in de politieke en sociale wetenschappen

Wetgeving: Art 1. t.e.m. 5 van het Besluit van de Vlaamse regering van 22 maart 2002 tot vastlegging van de algemene gelijkwaardigheid van de diploma’s uitgereikt door het “European University Institute Firenze” met Vlaamse academische graden (JUSTEL)(opent in nieuw venster).

Diploma's uit Estland, Letland en Litouwen

Op 1 mei 2024 trad het Verdrag over de automatische wederzijdse erkenning van hogeronderwijsdiploma’s(PDF bestand opent in nieuw venster) in werking: de Benelux-landen (België, Nederland en Luxemburg) en de Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen) erkennen automatisch het niveau van elkaars diploma’s. Dat betekent dat het vanaf dan niet langer nodig is om een gelijkwaardigheid aan te vragen bij NARIC-Vlaanderen om het niveau van je diploma te laten erkennen. Bekijk de voordelen van het verdrag voor jou als aanvrager in de video Benelux-Baltic cooperation in higher education: Automatic recognition of qualifications (YouTube)(opent in nieuw venster).