Gedaan met laden. U bevindt zich op: Technische keuring van motorfietsen

Technische keuring van motorfietsen

Op 1 januari 2023 heeft Vlaanderen de motorfietskeuring ingevoerd, meer specifiek voor motorfietsen boven de 125 cc voor de tweedehandsverkoop en na een ongeval. Motorfietsen worden dus niet standaard onderworpen aan een periodieke keuring. De motorfietsen worden technisch gekeurd op hun veiligheid, milieu- en geluidsimpact.

Niet alle soorten motorfietsen

Niet alle soorten motorfietsen vallen onder de nieuwe verplichting. Concreet gaat het om:

  • motorfietsen, driewielers en vierwielers met een verbrandingsmotor met een cilinderinhoud van meer dan 125 cc,
  • elektrische of hybride motorfietsen met een maximumvermogen groter dan 11 kilowatt én een maximumsnelheid hoger dan 45 kilometer per uur.

Lichtere motorfietsen moeten vooralsnog niet naar de keuring.

Handboek Motorfietskeuring

Het accent van de motorfietskeuring ligt op de verkeersveiligheid en de milieu- en consumentenbescherming. Er zijn een aantal technische domeinen waarop een motorfiets gecontroleerd wordt: de remuitrusting, de stuurinrichting, de lichten en reflectoren, de ophanging, het chassis, een emissiemeting en een auditieve beoordeling. De volledige beschrijving van de controle kunt u terugvinden in het handboek motorfietskeuring.

Kostprijs

De motorfietskeuring bedraagt 48,10 euro.

Keuring voor verkoop

De aanvraag tot inschrijving, die afgeleverd wordt bij de keuring voor verkoop, is 2 maanden geldig. Als u het voertuig niet opnieuw inschrijft binnen die 2 maanden, zal er opnieuw een volledige keuring moeten plaatsvinden.

Bij tweedehandsverkoop moet de keuring gebeuren voor de motorfiets bij de nieuwe eigenaar terechtkomt.

Spreiding keuringscentra

Verwacht wordt dat jaarlijks ongeveer 30.000 keuringen voor verkoop en zo’n 200 keuringen na ongeval zullen gebeuren. De motorfietskeuring zal plaatsvinden in ruim de helft van de keuringscentra, met een mooie geografische spreiding over heel Vlaanderen.

De keuring van motorfietsen kan worden uitgevoerd in volgende 27 keuringscentra:

Alken, Antwerpen-Noorderlaan, As, Brakel, Brugge, Dendermonde, Deurne, Diest, Diksmuide, Eeklo, Geel, Halle, Hechtel-Eksel, Heist-op-den-Berg, Ieper, Mechelen, Roeselare, Rotselaar, Stekene, Tienen, Turnhout, Willebroek, Wondelgem, Zellik, Zemst, Zwevegem en Zwijnaarde.

De motorfietskeuring zal steeds op afspraak gebeuren, via de website of via het callcenter van de keuringsondernemingen.