Gedaan met laden. U bevindt zich op: VIAVIA: Naar een emissievrij vrachtvervoer in Vlaanderen

VIAVIA: Naar een emissievrij vrachtvervoer in Vlaanderen

Met het project VIAVIA, ‘Vrachtvervoer Intelligent Aanpassen en Vergroenen via een Integrale Aanpak’, wil de Vlaamse overheid het goederenvervoer over de weg, het water en in de lucht verduurzamen en een modal shift richting water en spoor bewerkstelligen.

Doelstelling van VIAVIA

Het opzet is om samen met de sector versneld de doelstellingen van de Europese ‘Green Deal’ te realiseren. Transport is in Vlaanderen verantwoordelijk voor 21% van de totale CO2-uitstoot. Met de klimaatverandering die wereldwijd steeds meer voelbaar wordt, is het cruciaal om volop in te zetten op de vergroening van het goederenvervoer.

Integrale aanpak

Belangrijk is de transversale en gecoördineerde aanpak tussen alle vervoersmodi om de beoogde doelstellingen te realiseren. Er wordt onder andere gedacht aan de uitrol van multimodale energiehubs op strategische locaties in Vlaanderen om alle vervoersmodi van de nodige brandstof (elektriciteit, waterstof, e-fuels, EDM) te kunnen voorzien.

Top Team zero-emissievrachtvervoer

Het Top Team is een multidisciplinair team dat de komende jaren de transitie naar zero emissie in goede banen zal leiden. Het is aan het Top Team om samen met de sector de strategie te bepalen en om de uitdagingen om te zetten in concrete acties en projecten die toelaten de noodzakelijke omslag naar een duurzamer vrachtvervoer ook echt te kunnen maken.

In het Top Team zetelen, naast de minister, de trekkers van vijf task forces: Multimodaal.Vlaanderen voor de Multimodale Corridors, Universiteit Antwerpen voor Duurzame Stadslogistiek, De Vlaamse Waterweg voor Groene Binnenvaart, Brussels Airport Company voor Vergroening Luchtvaart en het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (Clean Power for Transport) voor Zero emissie wegvervoer.

Om te waken over de technologieneutraliteit maken ook netbeheerder Fluvius(opent in nieuw venster) en Clean Hydrogen(opent in nieuw venster) deel uit van het Top Team.

Het Top Team wordt ondersteund door het Departement Mobiliteit en Openbare Werken als facilitator en door VIL(opent in nieuw venster) als coördinator en monitor van de beleidsdoelstellingen.

Projectoproep ‘Stimulering van innovaties voor (semi) publieke laadoplossingen ter bevordering van zero-emissie zwaar vrachtvervoer’

Ook in 2024 lanceert de Vlaamse overheid een projectoproep voor CPT-projecten(opent in nieuw venster), die gesubsidieerd worden ter uitvoering van het beleidskader ‘Clean Power for Transport’. De projectvoorstellen dient u per mail in, ten laatste op 30 april 2024. De oproep richt zich op (semi)publieke laadoplossingen voor vrachtwagens.

VIAVIA in de pers

4 april 2024 - Logistiek.be - Flexibele stroomvoorziening voor verduurzaming van binnenvaart(opent in nieuw venster)

4 april 2024 - MVO Vlaanderen - Floating Battery: binnenvaart onder stroom(opent in nieuw venster)

3 april 2024 - Transport Media - Flexibele stroomvoorziening voor verduurzaming binnenvaart(opent in nieuw venster)

2 april 2024 - Flows - VIL onderzoekt batterijcontainers als oplossing duurzamere binnenvaart(opent in nieuw venster)

2 april 2024 - Engineeringnet - Flexibele stroomvoorziening moet binnenvaart verduurzamen(opent in nieuw venster)

2 april 2024 - dVO - VIL wil mobiele batterijcontainers inzetten voor verduurzaming binnenvaart(opent in nieuw venster)

2 april 2024 - KennisWest - Flexibele stroomvoorziening moet binnenvaart verduurzamen(opent in nieuw venster)

29 maart 2024 - Nnieuws - VIL: flexibele stroomvoorziening voor verduurzaming van binnenvaart(opent in nieuw venster)

7 maart 2024 - dVO - VIAVIA pioniert in Mechelen met duurzame stadsbevoorrading samen met Colruyt en VPD(opent in nieuw venster)

6 maart 2024 - New Mobility News - Colruyt neemt eerste elektrische 44-tons truck voor stadsleveringen in gebruik(opent in nieuw venster)

5 maart 2024 - Radio Reflex - Eerste emissievrije levering van 44 ton bij Colruyt Mechelen(opent in nieuw venster)

5 maart 2024 - Transport Media - Primeur in Vlaanderen: elektrische voedingstruck van 44 ton(opent in nieuw venster)

5 maart 2024 - Flows - Colruyt pioniert met levering elektrische koelvrachtwagen 44 ton(opent in nieuw venster)

5 maart 2024 - Het Nieuwsblad - Colruyt schakelt versnelling hoger met duurzamer transport: “Tegen 2030 moet het uitstootvrij zijn”(opent in nieuw venster)

5 maart 2024 - VRT NWS - Elektrische koelvrachtwagen van Colruyt levert in Mechelen: duurzamer en stiller voor buurt(opent in nieuw venster)

1 maart 2023 - Flows - Nieuwe Vlaamse taskforce moet pad effenen naar groen vrachtvervoer(opent in nieuw venster)

25 mei 2023 - Binnenvaartkrant - Vlaanderen zet met Green Deal koers naar groenere binnenvaart(opent in nieuw venster)

12 juli 2023 - Agoria - Volvo Trucks Gent produceert de eerste, in België gemaakte, elektrische truck voor Katoen Natie(opent in nieuw venster)

30 augustus 2023 - Flows - Ruim 1.200 laadpalen voor e-trucks op komst na Vlaamse subsidieoproep(opent in nieuw venster)

6 oktober 2023 - Flows - Eerste goederentrein test spoorcorridor tussen Genk en Zeebrugge(opent in nieuw venster)