Gedaan met laden. U bevindt zich op: Secundair-na-secundair (Se-n-se)

Secundair-na-secundair (Se-n-se)

Secundair-na-secundair (afgekort: Se-n-Se) is de verzamelnaam van enkele korte opleidingen binnen de 3de graad technisch en kunstsecundair onderwijs (TSO en KSO), waarin je verder kan specialiseren.

Se-n-Se is sterk beroepsgericht. Een groot deel van de opleidingstijd bestaat uit leren op een werkplek. Een Se-n-Se-opleiding duurt meestal 1 jaar (2 semesters). In de toekomst zullen ook opleidingen van 1 of 3 semesters mogelijk zijn. Op de website van het Ministerie van Onderwijs en Vorming vindt u een overzicht van de studierichtingen in het secundair-na-secundair onderwijs(opent in nieuw venster).

Toelatingsvoorwaarden

U kunt starten in een Se-n-Se-opleiding als u uw diploma secundair onderwijs hebt behaald van hetzelfde studiegebied. Overstappen naar een Se-n-Se vanuit een ander studiegebied kan enkel na toelating van de toelatingsklassenraad van die Se-n-Se.

U kunt ook toegelaten worden tot een Se-n-Se zonder diploma

  • als u slaagt voor een toelatingsproef die door de toelatingsklassenraad wordt georganiseerd
  • na een gunstige beslissing van de toelatingsklassenraad

Inschrijven en diploma

U kunt Se-n-Se-opleidingen volgen in scholen voor secundair onderwijs. Inschrijven is gratis. Er zijn 2 mogelijke instapmomenten per jaar: 1 september en 1 februari. De school beslist zelf wanneer de opleiding start.

Op het einde van de opleiding behaalt u een certificaat.