Gedaan met laden. U bevindt zich op: Kind en Gezin lanceert campagne over opvoedstress

Kind en Gezin lanceert campagne over opvoedstress

Nieuwsbericht
2 februari 2024

Een nieuwe baby, een pittige peuter, een zieke kleuter, een boze tiener, … het heeft soms een enorme impact op een gezin. Kind en Gezin lanceert daarom een grote sensibiliseringscampagne over opvoedstress. De campagne richt zich tot ouders met jonge kinderen en breder tot alle ouders én iedereen die mee kan zorgen voor wat extra zuurstof. Gezicht van de campagne is Kapitein Winokio, die met het nieuwe lied ‘Doe de 4-4-4’ opvoedstress mee bespreekbaar maakt.

Ouders hebben veel dingen te doen en draaiend te houden. Er ligt veel druk op hun schouders. Werken, gezond eten aan je kroost voorschotelen, sporten, zorgen dat je kinderen mee blijven op school, dat ze hobby’s hebben. En door sociale media lijkt het wel eens dat iedereen alle tijd en energie heeft om perfect te zijn.

"Ouderschap is uitdagend. Met onze campagne willen we uitdrukkelijk erkenning geven aan ouders, zeker in die cruciale eerste 1000 dagen wanneer kinderen het meest kwetsbaar zijn. We moeten ouders zeker dan goed ondersteunen en omringen om zo te voorkomen dat stress escaleert en kinderen kwetst." ​
​V

​Bruno Vanobbergen

Administrateur-generaal Opgroeien

Hart onder de riem en inzicht geven

Kind en Gezin wil met deze campagne elke ouder een hart onder de riem steken. Tegelijk is het belangrijk om ouders inzicht te geven in opvoedstress, zodat ze bij zichzelf of anderen herkennen wanneer de stress teveel wordt. Concrete tips helpen om te weten wat je kan doen. Zo is het belangrijk om je eigen stressniveau te leren herkennen, en het op die manier ook beter onder controle te leren houden.

“Je kan stress vergelijken met een elastiekje: als je niet tot het uiterste gaat en op tijd ontspant, is er niets aan de hand. Maar als je het elastiekje oprekt tot het bijna knapt, kun je in de problemen komen.”
​DM

​Prof. dr. Marie-Anne Vanderhasselt

Psycholoog en expert in stress en emotieregulatie UGent

Iedereen kan verschil maken

Elke ouder kan in een kwetsbaar moment komen of langer dan gezond onder stress staan. Bovendien hebben heel wat gezinnen weinig netwerk of steun. Kind en Gezin richt zich daarom ook naar de omgeving van een gezin. Wie ziet dat een ouder het lastig heeft, kan met een klein gebaar, een luisterend oor, een helpende hand, … vaak verschil maken.

"Zorgen voor kinderen is zorgen voor elke volwassene om hen heen."
DBS

Dr. Binu Singh

Kinder- en jeugdpsychiater en expert in stress bij baby's

Met het 4-4-4-lied zorgt Kapitein Winokio voor herkenning en verbinding. De titel verwijst naar de tip om in stresssituaties vier seconden in te ademen, je adem vier seconden vast te houden en dan vier seconden uit te ademen.

Inhoud is aan het laden