chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Gezond bouwen en juiste bouwmaterialen kiezen

  Ruwbouwmaterialen, isolatiemateriaal, binnenmuren, hout, vloerbekleding, verf, vernis, lijm, meubels, apparaten... kunnen de lucht in uw woning vervuilen. Heel wat materialen bevatten ongezonde ‘vluchtige organische stoffen’. Soms kunt u die stoffen ruiken (bijv. verflucht). Maar ze kunnen ook aanwezig zijn zonder dat u het merkt.

  Door de juiste materialen te kiezen, vermijdt u dat in uw huis schadelijke stoffen vrijkomen, tijdens de werken, maar ook daarna. Als u kiest voor bouw- of afwerkingsmaterialen met een label, bent u zeker dat die materialen gezonder, milieuvriendelijker of duurzamer zijn.

  Bescherming

  Het is niet altijd mogelijk om bij nieuwbouw of renovatiewerken te vermijden dat er ongezonde stoffen vrijkomen. Daarom is het belangrijk om tijdens de werken (maar ook daarna) zeer goed te verluchten en te ventileren.

  Bij bouwwerken komt er altijd stof vrij. Dat stof kan uw luchtwegen irriteren of schaden. Draag daarom een beschermingsmasker als u afbreekt, schuurt, slijpt, isoleert.

  • Zet bij breekwerken een stofmasker op. Voor fijn stof (dat vrijkomt door bijv. slijpwerken) zijn er speciale versies. Kijk op de verpakking.
  • Werkt u met lijm, verf, ... (producten waarin solventen zitten)? Dan is een beschermingsmasker met actief koolfilter nuttig.

  Aandachtspunten en tips

  Op bouwgezond.be vindt u voor verschillende materialen nuttige informatie om de luchtkwaliteit tijdens en na de werken zo hoog mogelijk te houden. Bij alle materialen kunt u alternatieven vinden door op het label te letten. In alle gevallen is het belangrijk voldoende te verluchten en te ventileren.

  • Lijmen. Vermijd lijm indien mogelijk of kies lijm met een label.
  • Meubels. Vermijd houtvezelplaat (spaanplaat) en andere samengestelde houtmaterialen (bijv. OSB). Als dat niet kan, kies dan voor varianten (met een label) waarin weinig formaldehyde zit.
  • Hoe ongezond is formaldehyde in MDF-platen en houtvezelplaten?
  • Vloerbedekking (tapijt, vinyl, laminaat, ...). Vermijd lijm of kies ‘gezondere’ variant met een label.
  • Verf, lak en vernis. Kies verf met zo weinig mogelijk solventen en kies producten met een label. Verf op waterbasis bevat minder ongezonde stoffen dan verf op solventbasis. Hout beschermen doet u het best met niet-chemische middelen. Het gebruik van carbolineum is verboden in België. Neem ook voorzorgsmaatregelen als u loodverf verwijdert in oude huizen (gebouwd vóór 1945).
  • Isolatiemateriaal: Aandachtspunten bij gebruik van PUR-platen en PUR-schuim.

  Publicaties

  Bouw gezond

  De folder geeft een aantal tips om een gezonde keuze te maken bij het bouwen of verbouwen. Ze geeft ook tips voor een goede bescherming bij verbouwingswerken, voor ventilatiesystemen en voor de inrichting van een woning.

  Bouw gezond - fiches - geheel

  De fiches zijn ontworpen voor architecten en geven informatie over manieren om je huis gezond te bouwen. Ze vormen een aanvulling bij de folder "Bouw gezond". Deze folder geeft een aantal tips om een gezonde keuze te maken bij het bouwen of verbouwen. Ze geeft ook tips voor een goede bescherming bij verbouwingswerken, voor ventilatiesystemen en voor de inrichting van een woning. Voor de fiches