Intersectorale toegangspoort voor minderjarigen

Heel wat voorzieningen voor minderjarigen, zoals een begeleidingstehuis, een pleeggezin of een internaat voor kinderen met een handicap, zijn niet rechtstreeks toegankelijk. Dit wilt zeggen dat u een procedure moet doorlopen om er gebruik van te maken. Dat niet-rechtstreekse aanbod van jeugdhulp is bereikbaar via één en dezelfde procedure: de intersectorale toegangspoort. 

De hulpverlening vertrekt van de eigen kracht van jongeren en hun omgeving. Via de intersectorale toegangspoort van Jongerenwelzijn kunnen zij in contact komen met de juiste diensten of hulpverleners.

Op de website van Jongerenwelzijn vindt u meer informatie over de integrale jeugdhulp, zoals uw rechten en de contactgegevens van de voorzieningen.

Met vragen of klachten kunt u bij de Jo-lijn terecht, de lijn van het Agentschap Jongerenwelzijn.

Ook in de brochures ‘Jij en de intersectorale toegangspoort’, ‘Jij en het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg’  en ‘Jij en de jeugdrechtbank’ vindt u meer informatie.

Publicaties

Jij en de intersectorale toegangspoort

Sommige vormen van jeugdhulp zijn heel ingrijpend en gespecialiseerd, zoals een begeleidingstehuis, een pleeggezin of een internaat voor kinderen met een handicap. Die hulp kan je zelf niet inroepen. Je hebt toelating nodig van de intersectorale toegangspoort. Ben je een minderjarige met een handicap en heb je financiële hulp nodig voor hulpmiddelen of aanpassingen in huis? Dan moet je dat ook

Jij en het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg

De brochure bevat informatie over het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg. Er wordt uitgelegd wat het is, wie er werkt en wat het voor jongeren en hun ouders kan doen.

Jij en de jeugdrechtbank

De brochure geeft informatie over de werking van de jeugdrechtbank en de taken van de jeugdrechter. Ze geeft ook aan wat de rechten van jongeren zijn die met de jeugdrechtbank in aanraking komen.

Contact

JO-lijn

Adres
Jongerenwelzijn
JO-lijn
Koning Albert II laan 35 bus 32
1030 Schaarbeek
België
Telefoon
0800 900 33
Fax
02 553 31 85
E-mail
Openingsuren
  • ma10:00 - 13:00
  • wo13:00 - 17:00
  • vr13:00 - 17:00

Afdeling Continuïteit en toegang

Adres
Jongerenwelzijn
Afdeling Continuïteit en toegang
Koning Albert II laan 35 bus 32
1030 Schaarbeek
België
Telefoon
02 553 42 33
Fax
02 553 31 85
E-mail
Website

Buitendiensten Ondersteuningscentra en sociale diensten jeugdrechtbank

Adres
Jongerenwelzijn
Buitendiensten Ondersteuningscentra en sociale diensten jeugdrechtbank
Koningin Maria Hendrikaplein 70
9000 Gent
België