chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Zwangerschap en geboorte

  Zwangerschap en geboorte

  Een baby op komst? Daar komt heel wat bij kijken. Wat moet u doen en waar hebt u recht op?

  Zwanger worden

  Hebben u en uw partner een kinderwens? Dan weet u wellicht dat u beter kunt stoppen met roken. En alcohol laat u ook beter achterwege. Maar wanneer moet u foliumzuur beginnen slikken? Kan het kwaad uw vegetarische levensstijl te behouden? En wat als zwanger worden niet meteen lukt?

  Om een antwoord te bieden op die vragen is er nu de website Gezondzwangerworden.be. De website biedt aan u en uw partner een handleiding op weg naar een gezonde zwangerschap.

  Tijdens de zwangerschap

  Wat mag u wel en niet eten tijdens de zwangerschap? Hoe weet u dat uw kind zich goed ontwikkelt tijdens de zwangerschap? Twijfelt u tussen borst- of flesvoeding? Weet u niet goed of u in een kraamkliniek wilt bevallen of toch maar liever thuis?

  Een zwangerschap roept heel wat vragen op. Zorg ervoor dat een arts of vroedvrouw de zwangerschap vanaf het begin goed kan opvolgen. Een antwoord op veel van uw vragen vindt u ook op de website van Kind en Gezin. U kunt er onder andere heel wat nuttige publicaties bestellen over zwangerschap en bevalling.

  Vaccinaties tijdens en na de zwangerschap

  Bent u zwanger, dan laat u zich best vaccineren tegen kinkhoest en griep. Die vaccinaties beschermen niet alleen uzelf, maar ook uw baby, zelfs voor de geboorte.

  De bescherming die u als moeder aan uw baby doorgeeft, duurt maar enkele maanden. Het is daarom belangrijk tijdig met de aanbevolen vaccinaties voor uw baby te starten en zo voor een optimale bescherming te zorgen.

  Het basisvaccinatieschema geeft u een overzicht van alle verplichte en aanbevolen vaccinaties. De poliovaccinatie is de enige verplichte vaccinatie voor kinderen.

  Na de geboorte

  U bent net de trotse papa of mama geworden van een zoon of dochter? Elke geboorte moet u binnen een bepaalde termijn aangeven bij de dienst Burgerlijke Stand van de geboorteplaats van het kind. Op het ogenblik van de aangifte van de geboorte kunt u ook de voor- én familienaam van het kind kiezen, en eventueel uw kind laten erkennen.

  Post-partumdepressie

  10-20% van de vrouwen krijgt na de geboorte te maken met een post-partumdepressie. De signalen van een post-partumdepressie worden meestal zichtbaar binnen de 6 weken na de geboorte, maar kunnen zich tot een jaar na de geboorte manifesteren. Ook partners kunnen een post-partumdepressie krijgen.

  Bij signalen van een depressie neemt u best zo snel mogelijk contact op met een verpleegkundige, arts of vroedvrouw. Onbehandeld kan een depressie jaren aanslepen. Meer informatie over de post-partumdepressie vindt u bij Kind en Gezin.

  Kraamgeld en kinderbijslag

  Een kind opvoeden is niet goedkoop. U moet de kinderopvang of de kinderoppas betalen, opgroeiende kinderen groeien snel uit hun kleren en luiers zijn evenmin goedkoop. Om daar enigszins aan tegemoet te komen, voorziet de overheid in diverse gezinsbijslagen. De bekendste bijslag is allicht de kinderbijslag, maar daarnaast hebt u bij de geboorte van een kind ook recht op kraamgeld of een geboortepremie.

  Moederschapsverlof, vaderschapsverlof en ouderschapsverlof

  Bent u zwanger en moet u bijna bevallen dan hebt u recht op moederschapsverlof. Het moederschapsverlof bestaat uit twee delen:

  • zwangerschapsverlof voor de geboorte
  • bevallingsrust na de geboorte.

  Het aantal weken moederschapsverlof hangt af van uw tewerkstelling (werkloos, werknemer of zelfstandige). Als u bevalt van een meerling, duurt het moederschapsverlof langer.

  Na de bevalling heeft de echtgenoot of partner van de moeder recht op geboorteverlof (ook wel gekend onder de naam vaderschapsverlof). Beide ouders hebben na de bevalling ook recht op ouderschapsverlof. Op die manier kunnen de ouders tijdelijk minder werken, zodat ze extra aandacht kunnen besteden aan de zorg van hun kinderen.

  Kinderopvang

  Misschien staat u er niet meteen bij stil, maar u kunt best in de eerste maanden van de zwangerschap werk maken van de zoektocht naar een kinderopvang of een onthaalouder. De wachtlijsten zijn meestal lang. U kunt de zoekmodule van Kind en Gezin gebruiken om een kinderopvang te zoeken.

  Er zijn verschillende vormen van kinderopvang.

  • U kunt opteren voor een gezinsopvang: Er is 1 begeleider met maximaal 8 kindjes. De opvang is in een huis.
  • U kunt ook kiezen voor groepsopvang: Er zijn 2, 3 of meer begeleiders. Elke begeleider heeft maximaal 9 kindjes. De opvang is in een groter gebouw.

  In sommige opvangvoorzieningen betaalt u een vaste prijs. De prijs is voor iedereen hetzelfde. Maar in andere opvangvoorzieningen betaalt u een prijs volgens uw inkomen. U betaalt meer als u meer verdient. Dit is de kinderopvang met inkomenstarief.

  Contact

  Kind en Gezin

  Adres
  Hallepoortlaan 27
  1060 Sint-Gillis
  België
  Telefoon
  02 533 12 11
  Fax
  02 534 14 48
  Website

  Zorg en Gezondheid

  Adres
  Koning Albert II laan 35
  1030 Schaarbeek
  België
  Telefoon
  02 553 35 00
  Fax
  02 553 35 84
  E-mail
  Website