- Voor kinderen vanaf 18 tot 25 jaar
- Afhankelijk van de studiesituatie
Wat elk kind krijgt
Het Groeipakket bestaat voor elk kind dat in Vlaanderen woont (domicilie) uit een
Startbedrag
- Eenmalig bedrag
- Bij geboorte of adoptie
Basisbedrag
- Maandelijks bedrag
- Voor elk kind gelijk
Schoolbonus
- Jaarlijks bedrag
- Afhankelijk van de leeftijd
Zorgtoeslagen
Voor sommige kinderen die meer ondersteuning nodig hebben, zijn een aantal extra toeslagen voorzien:
Wezentoeslag
- Maandelijks bedrag
- Voor wezen en halfwezen
Pleegzorgtoeslag
- Maandelijks bedrag
- Voor lang- en kortdurende pleegzorg
Zorgtoeslag voor specifieke ondersteuningsbehoeften
- Maandelijks bedrag
- Afhankelijk van de ernst van de aandoening
Sociale toeslag
Alle kinderen uit gezinnen met een laag inkomen (geboren voor of na 1 januari 2019) kunnen sinds 1 januari 2019 een sociale toeslag krijgen.
Sociale toeslag
- Maandelijks bedrag
- Afhankelijk van bruto belastbaar inkomen
Participatietoeslagen
Voor sommige kinderen, die naar een door Vlaanderen erkende of gesubsidieerde kinderopvang of school gaan in Vlaanderen of Brussel, zijn een aantal extra participatietoeslagen voorzien om hen te stimuleren om naar de opvang of naar school te gaan:
Kinderopvangtoeslag
- Maandelijks bedrag
- Afhankelijk van aantal opvangdagen
Kleutertoeslag
- Maandelijks bedrag
- Afhankelijk van aanwezigheid 3- en 4-jarige kleuters
Schooltoeslag voor basisonderwijs en secundair onderwijs
- Jaarlijkse uitbetaling tussen september en december
- Afhankelijk van aanwezigheid en gezinsinkomen
Veelgestelde vragen
U vindt de uitbetaler van het Groeipakket terug
- op uw rekeninguittreksels bij de maandelijkse storting. De storting van de kinderbijslag gebeurt rond de 8ste van elke maand.
- door aan te melden op Mijn Burgerprofiel(opent in nieuw venster) met eID, federaal token, itsme, sms of mobiele app. U vindt uw uitbetaler terug onder het thema “U en uw gezin”, onder Uw gegevens, Groeipakket.
- door het na te vragen bij het Agentschap Uitbetaling Groeipakket (VUTG) op het nummer 02 897 10 60 (elke werkdag van 8.30 tot 16.30 uur) of via info@groeipakket.be(opent in uw e-mail applicatie).
Raadpleeg de contactgegevens van de uitbetalers van het Groeipakket.
Hebt u een klacht over het nieuwe Groeipakket of bent u het niet eens met de nieuwe regelgeving voor de kinderbijslag?
Dan kunt u uw klacht sturen naar info@groeipakket.be(opent in uw e-mail applicatie).
Hebt u een klacht over uw uitbetaler van het Groeipakket (vroegere kinderbijslagfonds)?
- Probeer het probleem eerst zelf op te lossen met uw uitbetaler.
- Lukt dit niet, dan kunt u via e-mail een klacht richten aan info@groeipakket.be(opent in uw e-mail applicatie) (Agentschap Uitbetaling Groeipakket). Vermeld 'klacht' in het onderwerp van uw e-mail.
- Of neem telefonisch contact op met het agentschap op 02 897 10 60.
Iedere uitbetaler betaalt dezelfde bedragen uit. Ze kunnen zich wel van elkaar onderscheiden door eigen accenten te leggen in de dienstverlening die ze aan hun klanten aanbieden, zoals de kwaliteit van hun informatie, de snelheid waarmee ze vragen beantwoorden of de bereikbaarheid van hun kantoren.
Basisbedragen en toeslagen (behalve sociale toeslag)
Kinderen geboren voor 2019
Zijn uw kinderen geboren voor 2019 en verandert er niets in uw gezinssituatie? Dan ontvangt de persoon die voordien de kinderbijslag kreeg ook de basisbedragen en de toeslagen.
Let op: ook de schooltoeslag (vervanging van de schooltoelage) zal uitbetaald worden aan de persoon die de basisbedragen van het Groeipakket krijgt.
Kinderen geboren vanaf 2019 of bij wijziging in de gezinssituatie
U kiest samen met uw (ex-)partner op welke rekening de basisbedragen en toeslagen van het Groeipakket worden gestort. Bij onenigheid kiest de jongste. Maakt u geen keuze dan ontvangt de jongste partner de basisbedragen en toeslagen. U ontvangt dan een brief met de keuzemogelijkheden. Bent u het niet eens, dan kunt u hiertegen beroep aantekenen bij de arbeidsrechtbank.
Sociale toeslag en echtscheiding
Woont uw kind de ene helft bij u en de andere helft bij uw ex-partner (gelijk verdeelde huisvesting), dan wordt het recht op een sociale toeslag bekeken binnen zowel uw gezin als dat van uw ex-partner. Als u aan de voorwaarden voor een sociale toeslag voldoet, heb u recht op de helft van het bedrag.
Is de huisvesting niet gelijk verdeeld, dan kan enkel het gezin waarin het kind het meest verblijft recht hebben op een sociale toeslag.
De uitbetaler van het Groeipakket gaat uit van een gelijk verdeelde huisvesting, tenzij een vonnis het tegendeel bewijst.
Pleegouder
Als een kind in uw gezin geplaatst is, wordt u beschouwd als de opvoeder van het kind. U ontvangt het Groeipakket voor dat kind.
Maakt het kind duurzaam deel uit van uw gezin (perspectiefbiedende pleegzorg), dan krijgt u ook een pleegzorgtoeslag.
Is het de bedoeling dat het kind zo snel mogelijk terugkeert naar zijn thuissituatie (perspectiefzoekende pleegzorg), dan krijgt de persoon die voor de plaatsing het Groeipakket kreeg de pleegzorgtoeslag.
Een pleegkind in uw gezin wordt voor de bepaling van de gezinsgrootte en de berekening van de sociale toeslag volledig meegeteld.
Tot en met de maand waarin u 18 jaar wordt, hebt u onvoorwaardelijk recht op het Groeipakket. Nadien is het afhankelijk van uw persoonlijke situatie.
Enkel deelnemen aan de examens van de Examencommissie is niet voldoende om het recht op kinderbijslag te behouden. U moet minstens:
- 17u per week les volgen in het secundair onderwijs of het secundair volwassenenonderwijs, of 13u per week in het hoger beroepsonderwijs (hoger onderwijs)
- of ingeschreven zijn voor minstens 27 studiepunten in het hoger onderwijs.
Contact
- Hebt u al kinderen? Neem contact op met uw uitbetaler van het Groeipakket (vroegere kinderbijslagfonds).
- Hebt u nog geen kinderen? Neem contact op met het Agentschap Uitbetaling Groeipakket op 02 897 10 60, elke werkdag van 8.30 tot 16.30 uur of via info@groeipakket.be(opent in uw e-mail applicatie).