Terugkommoment voor rijbewijs B (auto)

Hebt u op 1 oktober 2017 of later uw laatste voorlopig rijbewijs aangevraagd? Dan bent u verplicht om 6 tot 9 maanden na het behalen van uw definitieve rijbewijs B deel te nemen aan een opleiding van 4 uur (het terugkommoment). Hebt u uw laatste voorlopig rijbewijs aangevraagd vóór 1 oktober 2017? Dan bent u niet verplicht om een terugkommoment te volgen.

Het terugkommoment vindt plaats in een groep van 6 tot 18 personen. U moet na het terugkommoment geen examen afleggen.

U wordt via een oproepingsbrief op de hoogte gebracht om het terugkommoment te volgen. De eerste brieven worden vanaf januari 2019 verstuurd. De eerste terugkommomenten worden vanaf februari 2019 ingepland via een erkende aanbieder.  

Programma van het terugkommoment

  • kennismaking
  • praktijkoefeningen op een afgesloten terrein
  • groepsgesprek over verkeersattitude

Kostprijs van het terugkommoment

De kostprijs van het terugkommoment bedraagt 100 euro. U betaalt rechtstreeks aan de rijschool of erkende aanbieder. De betalingsprocedure is afhankelijk van de aanbieder of rijschool die u kiest.

Als u het terugkommoment te laat volgt (dus niet binnen de termijn van 3 maanden), hebt u nog 2 maanden de tijd om de cursus alsnog te volgen. In dat geval betaalt u 50 euro extra

Als u de cursus dan nog niet gevolgd hebt, riskeert u een boete die kan oplopen tot maximaal 4000 euro of kunt u vervolgd worden

Waar kan ik het terugkommoment volgen

Maak een afspraak bij een erkende instelling voor het verplichte terugkommoment. Voorlopig kunt u voor het terugkommoment terecht bij: 

De lijst met erkende instellingen wordt nog verder uitgebreid. Sommige instellingen bieden het terugkommoment pas vanaf 1 februari 2019 aan.

Uitstel aanvragen

In enkele uitzonderlijke gevallen kunt u voor het terugkommoment uitstel vragen:

  • omwille van medische redenen
  • bij verblijf in het buitenland voor werk of studie
  • bij vrijheidsbeneming (gevangenisstraf, opname in een ziekenhuis of psychiatrisch centrum ...) als gevolg van een rechterlijke beslissing.

Als u uitstel wilt aanvragen, vult u één van de onderstaande formulieren in:

Het formulier stuurt u ingevuld en ondertekend terug via het Contactpunt van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken

Contact

Hebt u nog vragen bel 1700 of stuur een e-mail.