Gedaan met laden. U bevindt zich op: Hulp bij je studie- of beroepskeuze

Hulp bij je studie- of beroepskeuze

Beslissen wat je na je secundair onderwijs of andere studies gaat doen? Da’s niet makkelijk, want je hebt veel mogelijkheden.

Ontdek wat je graag doet of wil doen

Verken het opleidingsaanbod

Bezoek een studie-informatiedag (SID-in)(opent in nieuw venster) in je buurt in januari of februari.

In het magazine Wat na het secundair onderwijs? is daar de ideale voorbereiding voor. Je vindt er informatie over verder studeren, gaan werken, naar het buitenland gaan… Bijhorende brochure Wat kan je waar studeren? toont je per studiegebied welke opleidingen hogescholen en universiteiten aanbieden.

Het Hogeronderwijsregister(opent in nieuw venster) bevat de adressen en websites van de hogescholen en universiteiten. Volg hen via sociale media, of leer ze kennen tijdens een opendeur- of openlesdag.

Opleidingen hoger onderwijs in cijfers geeft je per opleiding info over de diploma’s die studenten hebben voor ze aan de opleiding beginnen, hoelang studenten over de opleiding doen, het aantal studenten…

Onderwijskiezer-beroepssectoren(opent in nieuw venster) geeft je per beroepssector de websites van de beroepsverenigingen en de organisaties die beroepsopleidingen aanbieden.

Opleidingen of sectoren met goede kansen om werk te vinden

Wil je graag iets studeren dat meer kansen geeft op een job?

Jongeren die een STEM-opleiding(opent in nieuw venster) achter de rug hebben, vinden bijvoorbeeld gemakkelijk werk.

Kies voor een van de knelpuntberoepen(opent in nieuw venster). Dat zijn beroepen waar zo veel vraag naar is, dat ze te weinig mensen vinden om alle vacatures in te vullen. Beroepen die er elk jaar in staan zijn bijvoorbeeld verpleegkundige, schoonmaker en heel veel technische beroepen. Bekijk de knelpuntberoepen in de zorg- en welzijnssector(opent in nieuw venster).

De VDAB maakt elk jaar een Schoolverlatersrapport,(opent in nieuw venster) dat schoolverlaters volgt bij hun zoektocht naar werk.

Leer van de ervaringen van anderen

Tijdens de Studie-informatiedagen (SID-in(opent in nieuw venster)) kan je vragen stellen aan studenten die een opleiding volgen of net gevolgd hebben. Ook lectoren en studiebegeleiders beantwoorden er je vragen.

In het magazine Wat na het secundair onderwijs? lees je over ervaringen van jongeren voor, tijdens en na hun studie- of beroepskeuze.

Ontdek wat mensen uit de zorg- en welzijnssector(opent in nieuw venster) zeggen over hun job.

Is lesgeven iets voor jou? Ontdek het op Lesgeven is alles geven of lees wat leraren vertellen over hun passie.(opent in nieuw venster)

Vraag advies aan je CLB, onderwijsinstelling of leerwinkel