Gedaan met laden. U bevindt zich op: Ongewenst reclamedrukwerk en ongewenste telefoonoproepen

Ongewenst reclamedrukwerk en ongewenste telefoonoproepen

Stoort u zich aan reclamedrukwerk en commerciële telefoontjes? Lees meer over de manieren om ze niet meer te ontvangen en om telefonische oplichting te voorkomen.

Reclamedrukwerk vermijden

Stickers met ja of nee voor gratis pers of reclamedrukwerk

Er is een verschil tussen geadresseerd drukwerk en ongeadresseerd drukwerk. Daarnaast belanden ook gemeentelijk drukwerk en verkiezingsdrukwerk in uw brievenbus.

Geadresseerd drukwerk

Schrijf u in op de Robinsonlijst(opent in nieuw venster) als u geen geadresseerd drukwerk meer wilt ontvangen dat u niet zelf hebt aangevraagd.

Wilt u niet langer geadresseerd drukwerk ontvangen van een specifieke afzender? Neem dan contact op met die afzender en vraag om u te schrappen uit het klantenbestand of de verzendlijst.

Ongeadresseerd drukwerk

Haal een gratis antireclamesticker op in een postkantoor van bpost en plak die op uw brievenbus. Met die sticker kunt u ook aangeven of u nog gratis huis-aan-huisbladen wilt ontvangen of niet.

Hebt u een antireclamesticker, maar krijgt u toch nog ongeadresseerd reclamedrukwerk in de bus? Dan kunt u een klacht indienen bij de verantwoordelijke uitgever (staat vermeld op het reclamedrukwerk) of bij uw gemeente of intercommunale.

Gemeentelijk drukwerk en verkiezingsdrukwerk

Gemeentelijke informatie en verkiezingsdrukwerk wordt niet beschouwd als reclamedrukwerk. De postdiensten zijn verplicht om drukwerk van uw gemeente of van politieke partijen in uw brievenbus te stoppen, ook als er een antireclamesticker op de brievenbus zit.

Ongewenste telefoons

U hebt verschillende opties als u ongewenste telefoons wilt vermijden:

  1. Laat uw telefoonnummer op de Bel-me-niet-meer-lijst(opent in nieuw venster) zetten. Binnen 5 werkdagen na uw aanmelding krijgt u daarvan een bevestiging. Bedrijven en organisaties zullen uw naam en telefoonnummer dan schrappen uit hun belbestanden. Neem contact op met Do Not Call Me vzw(opent in nieuw venster) voor meer info.
  2. Check of u anonieme of bekende oproepnummers kunt blokkeren op uw telefoontoestel. Raadpleeg daarvoor de handleiding van uw toestel of informeer bij uw telefoonprovider.
  3. Laat het telefoonnummer van uw vaste lijn registreren als privé/geheim. U kunt er ook voor kiezen om uw gegevens niet te vermelden in de telefoongids of op telefonische inlichtingendiensten als 1207 of 1212. Raadpleeg de website van uw telefoonprovider of vraag na wat de mogelijkheden zijn.