Gedaan met laden. U bevindt zich op: Phishing

Phishing

Phishing is een vorm van internetfraude waarbij u valse berichten ontvangt waarbij geprobeerd wordt om inloggegevens, creditcardinformatie, pincodes of andere persoonlijke gegevens te achterhalen. 

Hoe herkent u een verdacht bericht?

 • Link
  Klik nooit zomaar op een link in een verdacht bericht.
  Zweef met uw muis over de link, dan verschijnt de URL van de link.
  Is de domeinnaam (het woord vóór .be, .com, .eu, .org, … en voor de allereerste slash “/”) ook echt de naam van de organisatie? Een voorbeeld:
  • Bij de link www.safeonweb.be/tips is het domein safeonweb.
  • Bij de link www.safeonweb.tips.be/safeonweb is ‘tips’ het domein en wordt u naar een andere website geleid.
   Twijfelt u of de link betrouwbaar is? Zoek de website dan eerst even op via een zoekmachine.
   Toch (per ongeluk) geklikt? Vul geen velden in en breek elke interactie af.
 • Onverwacht
  Krijgt u zonder enige reden een bericht van deze afzender: u hebt niets gekocht, het gaat over een wedstrijd waar u niet aan deelgenomen hebt, iemand met wie u geen contact hebt gehad… Wees op uw hoede.

 • Dringend
  Hou het hoofd koel als het bericht dwingend of dringend aanvoelt. Kreeg u echt een eerste aanmaning tot betaling? Kent u die ‘vriend in nood’ wel?
 • Afzender
  Controleer het e-mailadres, ook op spelfouten. Fraudeurs gebruiken vaak een e-mailadres dat goed op het officiële adres lijkt. Maar let op, ook een legitiem e-mailadres biedt geen garantie.
 • Vreemde vraag
  Een officiële instantie zal u nooit via e-mail, sms, Whatsapp of telefoon vragen naar uw wachtwoord, uw bankgegevens of andere persoonlijke en gevoelige gegevens.
 • Vraag tot betaling of bankverificatie
  Wordt er u gevraagd om te betalen, terwijl het u onduidelijk is waarom? Of wordt er gevraagd om uw rekeningnummer te verifiëren? Wees dan extra waakzaam. Er circuleren ook frauduleuze apps om een QR-code te scannen. Als u na het scannen van de QR-code op een site terechtkomt die u vraagt om te betalen of persoonlijke informatie door te geven zoals een rekeningnummer, rijksregisternummer of een bankcode, wees dan op uw hoede.
  Alleen in het kader van de Vlaamse jobbonus kan de Vlaamse overheid u vragen om uw rekeningnummer te registreren. Dat gebeurt dan in de beveiligde omgeving van Mijn Burgerprofiel.
 • Persoonlijke aanspreking
  Berichten met algemene en vage aanspreektitels, of alleen uw e-mailadres als aanspreking, kunt u beter wantrouwen. Ook taalfouten of een vreemde taal kunnen wijzen op een verdacht bericht.
 • Spamfolder
  U kunt zelf verdachte berichten markeren als Spam of Junk en zo anderen waarschuwen.
 • Angst of nieuwsgierigheid
  Iedereen zou nieuwsgierig worden bij berichten met een link als “Kijk wat ik over jou las ...” of “Ben jij dat op deze foto?”. Maar laat u niet vangen: cybercriminelen spelen in op de actualiteit en weten welke thema’s ons interesseren.

  Meer informatie en tips vindt u op safeonweb.be(opent in nieuw venster).

  Safeonweb App

  Als u op uw smartphone de app van Safeonweb(opent in nieuw venster) installeert, kunt u 2 soorten waarschuwingen krijgen:

  • ‘Nieuws’ geeft informatie over actuele cyberdreigingen in België. Deze berichten gaan over actuele kwetsbaarheden, nieuwe phishingpraktijken en tips om u online nog beter te beveiligen.
  • ‘Bedreigingen’ zijn waarschuwingen die specifiek zijn voor uw geregistreerde wifinetwerk.

  Phishing-berichten over Vlaamse premies en teruggave van belastingen

  Er circuleren frauduleuze berichten (mails en sms’en) over premies of teruggave van belastingen. Het gaat zowel om verzonnen premies (bv. aanmoedigingspremie voor alle sectoren werkend in België) als om bestaande premies (bv. Mijn VerbouwPremie of groeipakket).

  • De berichten lijken afkomstig van de overheid maar zijn dat niet. In de mails/berichten zitten links naar valse webpagina’s, google-docs, …
  • Een officiële instantie zal u nooit via e-mail, sms, Whatsapp of telefoon vragen naar uw wachtwoord, uw bankgegevens of andere persoonlijke en gevoelige gegevens.
  Frauduleuze mails 'fiscale fiche'

  Er circuleren frauduleuze berichten die afkomstig lijken van de Vlaamse overheid met als afzender ‘noreply@vlaanderen.be’.

  De mails hebben als onderwerp ‘Fiscale fiche’. Ze nodigen u uit een e-Box-document te bekijken in Mijn Burgerprofiel, via een link die achter de tekst ‘naar het document’ ligt.

  Als u met de muis boven die tekst zweeft (zonder te klikken!) zult u een verdachte link zien.

  Wat doet u met een verdacht bericht?

  • Stap 1

   Klik niet op een link of bijlage in het bericht dat u niet vertrouwt.

   Surf beter rechtstreeks naar de aanmeldpagina van de website die u vertrouwt en meldt u daar aan om rechtstreeks in de beveiligde omgeving te bekijken of er een nieuw bericht of document voor u klaar staat.

  • Stap 2

   Meld het bericht bij Safeonweb

   Stuur een (vermoedelijk) vals bericht via e-mail door naar verdacht@safeonweb.be(opent in uw e-mail applicatie).

   • U loopt geen gevaar als u een verdacht bericht doorstuurt.
   • Safeonweb.be scant het bericht automatisch op kwaadaardige inhoud (bv. poging tot fraude of een virus). Als de links of bijlagen schadelijk zijn, worden die doorgegeven aan de leveranciers van internetbrowsers, die de schadelijke inhoud kunnen blokkeren.
  • Stap 3

   Verwijder daarna de mail of het bericht.

  Als u een verdacht bericht op het werk ontvangt, moet u de procedures opvolgen die daar gelden voor phishing, bijv. doorsturen naar de ICT-dienst.

  Hebt u toch op een link geklikt? Hebt u toch uw gegevens doorgegeven?

  • Voer een virusscan uit.
  • Als u een wachtwoord hebt doorgegeven dat u ook op andere plaatsen gebruikt, verander het dan onmiddellijk.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt doorgegeven, verwittig dan onmiddellijk Cardstop (www.cardstop.be of 078 170 170).

  Hebt u schade geleden door phishing?

  Dien dan altijd klacht in bij de plaatselijke politie(opent in nieuw venster). Stuur het bericht zeker ook naar verdacht@safeonweb.be(opent in uw e-mail applicatie).

  Veelgestelde vragen