Hoe herkent u een verdacht bericht?

 • Onverwacht
  Krijgt u zonder enige reden een bericht van deze afzender: u hebt niets gekocht, het gaat over een wedstrijd waar u niet aan deelgenomen hebt, iemand met wie u geen contact hebt gehad, … Wees op uw hoede.

 • Dringend
  Hou het hoofd koel als het bericht dwingend of dringend aanvoelt. Kreeg u echt een eerste aanmaning tot betaling? Kent u die ‘vriend in nood’ wel?
 • Afzender
  Controleer het e-mailadres, ook op spelfouten. Fraudeurs gebruiken vaak een e-mailadres dat goed op het officiële adres lijkt. Maar let op, ook een legitiem e-mailadres biedt geen garantie.
 • Vreemde vraag
  Een officiële instantie zal u nooit via e-mail, sms, Whatsapp of telefoon vragen naar uw wachtwoord, uw bankgegevens of andere persoonlijke en gevoelige gegevens.
 • Link
  Klik nooit zomaar op een url in een verdacht bericht. Zweef met uw muis over de link; is de domeinnaam (het woord voor .be, .com, .eu, .org, … en voor de allereerste slash “/”) ook echt de naam van de organisatie? Een voorbeeld:
  • Bij de link www.safeonweb.be/tips is het domein safeonweb.
  • Bij de link www.safeonweb.tips.be/safeonweb is ‘tips’ het domein en wordt u naar een andere website geleid.
   Twijfelt u of de link betrouwbaar is? Zoek de website dan eerst even op via een zoekmachine.
   Toch (per ongeluk) geklikt? Vul geen velden in en breek elke interactie af.
 • Vraag tot betaling of bankverificatie
  Wordt er u gevraagd om te betalen, terwijl het u onduidelijk is waarom? Of wordt er gevraag om uw rekeningnummer te verifiëren? Wees dan extra waakzaam. Er circuleren ook frauduleuze apps om een QR-code te scannen. Als u na het scannen van de QR-code op een site terechtkomt die u vraagt om te betalen of persoonlijke informatie door te geven zoals een rekeningnummer, rijksregisternummer of een bankcode, wees dan op uw hoede.
 • Persoonlijke aanspreking
  Berichten met algemene en vage aanspreektitels, of alleen uw e-mailadres als aanspreking, kunt u beter wantrouwen. Ook taalfouten of een vreemde taal kunnen wijzen op een verdacht bericht.
 • Spamfolder
  U kunt zelf verdachte berichten markeren als Spam of Junk en zo anderen waarschuwen.
 • Angst of nieuwsgierigheid
  Iedereen zou nieuwsgierig worden bij berichten met een link als “Kijk wat ik over jou las ...” of “Ben jij dat op deze foto?”. Maar laat u niet vangen: cybercriminelen spelen in op de actualiteit en weten welke thema’s ons interesseren.

Meer informatie en tips vindt u op safeonweb.be ((opent in nieuw venster)).

Phishing-berichten over Vlaamse premies en teruggave van belastingen

Er circuleren frauduleuze berichten (mails en sms’en) over premies of teruggave van belastingen. Het gaat zowel om verzonnen premies (bv. aanmoedigingspremie voor alle sectoren werkend in België) als om bestaande premies (bv. renovatiepremie of groeipakket).

De berichten lijken afkomstig van de overheid maar zijn dat niet. In de mails/berichten zitten links naar valse webpagina’s, google-docs, …

Een officiële instantie zal u nooit via e-mail, sms, Whatsapp of telefoon vragen naar uw wachtwoord, uw bankgegevens of andere persoonlijke en gevoelige gegevens.

Wat doet u met een verdacht bericht?

Vermoedelijke valse berichten kunt u het best via e-mail doorsturen verdacht@safeonweb.be (opent in uw e-mail applicatie). U loopt geen gevaar als u een verdacht bericht doorstuurt. Wees wel voorzichtig en klik zeker niet ongewild op een link of op een bijlage in een verdacht bericht. Daarna verwijdert u de mail.

Als u een verdacht bericht op het werk ontvangt, moet u de procedures die daar gelden voor phishing opvolgen, bijv. doorsturen naar de ICT-dienst.

Hebt u uw gegevens toch doorgegeven?

 • Als u een wachtwoord hebt doorgegeven dat u ook op andere plaatsen gebruikt, verander het dan onmiddellijk.
 • Als u uw creditcardgegevens hebt doorgegeven, verwittig dan onmiddellijk Cardstop (www.cardstop.be of 070 344 344).

Hebt u schade geleden door phishing?

Dien dan altijd klacht in bij de plaatselijke politie ((opent in nieuw venster)). Stuur het bericht zeker ook naar verdacht@safeonweb.be (opent in uw e-mail applicatie).