Gedaan met laden. U bevindt zich op: CYCLUS 2: VERWARMINGSINSTALLATIES

CYCLUS 2: VERWARMINGSINSTALLATIES

Opleidingsverstrekker

ATIC vzw

Registratienummer

ODB-1002786

Geregistreerd

op: 6 juli 2023

Deze opleiding komt in aanmerking voor

  • Opleidingscheques
  • Vlaams opleidingsverlof

Aantal uren: 58 uur

Eindbeoordeling voorzien: nee

Blended leren: nee

Mentoropleiding: nee

Extra informatie: https://www.atic.be/nl/cursussen/cursussen/cyclus-2-verwarmingsinstallaties-najaar-2022opent in nieuw venster

Doelgroep

Deze cursus is een onmisbaar instrument voor elke persoon die zijn vaardigheden in ons vakgebied wil verbeteren. Deze personen zijn werkzaam in ontwerpbureaus, openbare instellingen, installatiebedrijven, ...
Zij hebben de theoretische en technische achtergrond die ook in onze vernieuwde cyclus I wordt gegeven: thermodynamica, warmte- en massaoverdracht, comfort en gezondheid (thermisch comfort - waterkwaliteit - binnenluchtkwaliteit), vloeistoftransport, klimatologie, akoestiek en trillingen - principes, brandveiligheid in gebouwen... Deze kennis is van essentieel belang om cyclus 2 te kunnen volgen.
Zij willen de nodige kennis opdoen om een verwarmingsinstallatie te ontwerpen en te bouwen.

Voorwaarden

  • Specifieke voorwaarden per opleidingsincentive

    Elke opleidingsincentive heeft zijn eigen specifieke voorwaarden om te bepalen of u recht heeft. Kijk na of u voldoet aan de voorwaarden van de opleidingsincentive waarvan u gebruik wil maken (Vlaams opleidingsverlof, Vlaams opleidingskrediet en opleidingscheques voor werknemers

  • Opleidingscheques: beperkende voorwaarde opleidingsniveau

    Deze opleiding kan u betalen met een opleidingscheque. Bent u hooggeschoold (u behaalde een graduaats-, bachelor- of masterdiploma)? Dan kan dat enkel als u een ‘attest loopbaanbegeleiding’ heeft van maximaal 6 jaar oud. In dit attest verklaart een loopbaanbegeleider dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP).

  • Verhoogde tegemoetkoming 1

    Als u geen diploma secundair onderwijs hebt, kan u voor deze opleiding een opleidingscheque aanvragen waarvan de subsidie gelijk is aan het factuurbedrag, met een maximum van 250 euro per schooljaar.

Inhoud van de opleiding

OPTIONELE LES: REKENPROGRAMMA’S EN CASESTUDY'S – 6U
SESSIE OPEN VOOR ALLE GEINTERESSEERDEN
De cursussen van ATIC worden geïllustreerd met casestudies. Dit kunnen globale studies zijn, zoals de volledige dimensionering van een HVAC-installatie voor een referentiegebouw, of lokale studies voor een bepaald onderdeel van de installatie. In alle gevallen vertrouwt de ontwerper liefst op numerieke tools om te rekenen.
ATIC biedt u een introductiesessie aan over de numerieke tools EES en PYTHON, waarbij de functionaliteiten van deze tools worden gepresenteerd in het kader van praktische berekeningen in het kader van HVAC.
WARMTEVERLIEZEN - 12U
Hoe de warmtedoorgangscoëfficiënten van de gebouwwanden berekenen volgens de NBN B62-002-norm, en vervolgens de warmteverliezen van de gebouwen volgens de norm NBN EN 12831.
WARMTEPRODUCTIE EN ENERGIEBESPARING – 9U
Hoe kan de te leveren warmte worden opgewekt, rekening houdende met het kostenplaatje en met respect voor het milieu? Types van ketels, ontwerp en ventilatie van de stookplaats, schoorsteen en andere aspecten krijgen hier de nodige aandacht.
WARMTEAFGIFTE – 6U
Hoe, op basis van de gekende warmtebehoeften, het beoogde thermisch comfort in de te behandelen ruimten verzekeren? Welke zijn de mogelijkheden en beperkingen van de verschillende soorten van verwarming: radiatoren, convectoren, stralingsverwarming, warme lucht? Praktische regels rekening houdende met de regels van de fysica en met de ervaringen worden u niet onthouden.
POMPEN - 1,5U
Hoe de juiste pomp kiezen? Wat zijn de gevolgen van een te “zware” of te “kleine” pomp? Welk type pomp voor mijn toepassing? Een stand van zaken van de huidige technologieën.
EXPANSIEVATEN - 1,5U
Welke zijn de functies van een expansievat? Wat moet het volume zijn? En wat als het te klein is? Waar moet het geplaatst worden? Deze les zal een antwoord bieden op alle vragen.
AUTOMATISCHE REGELING - 6U
Alle onderdelen van de productie, de verdeling en de afgifte van de warmte moeten optimaal bediend worden wil men optimaal comfort en minimaal verbruik van energie bekomen. Sturingen per lokaal en voor volledige gebouwen met min of meer complexe installaties, analoog of digitaal,
DIMENSIONEREN VAN HYDRAULISCHE INSTALLATIES - 6U
Eenmaal het verwarmingssysteem gekozen, dient men het type van netwerk voor de verdeling van de warmte naar de verwarmingslichamen te kiezen (tweepijps-, éénpijps- of Tichelmann), vervolgens dient men de debieten, de drukverliezen en de inregelingen te berekenen. Praktijkvoorbeelden tonen ons wat de regels zijn van goed vakmanschap en wat vermeden moet worden.
WORKSHOP - 6U
Het doel van de workshop die een cyclus afsluit, is tweeledig:
Het stelt de studenten on staat om, zoals ze in werkelijkheid zullen doen, de opeenvolgende stappen van het ontwerp van een installatie in een echt gebouw uit te voeren.
Het staat de studenten ook toe om aan de docenten vragen te stellen die in hen zijn opgekomen nadat ze alle cursussen hebben gevolgd.
De workshop staat open voor alle studenten, maar is vooral gericht op voorbereiding op het examen. We werken met een roulatiesysteem in kleine groepen studenten: elk onderwerp wordt binnen een uur behandeld, waarna de student naar de volgende leraar gaat.
FACULTATIEF EXAMEN - 4U
De ATIC examens zijn steeds open-boek examens. U mag zich verwachten aan een praktische oefening. Breng dus zeker uw laptop en syllabi mee.