Gedaan met laden. U bevindt zich op: CYCLUS 3: VENTILATIE EN KLIMAATBEHEERSING

CYCLUS 3: VENTILATIE EN KLIMAATBEHEERSING

Opleidingsverstrekker

ATIC vzw

Registratienummer

ODB-1002787

Geregistreerd

op: 6 juli 2023

Deze opleiding komt in aanmerking voor

  • Opleidingscheques
  • Vlaams opleidingsverlof

Aantal uren: 63 uur

Eindbeoordeling voorzien: nee

Blended leren: nee

Mentoropleiding: nee

Extra informatie: https://www.atic.be/nl/evenementen/cursussen/cyclus-3-ventilatie-en-klimaatbeheersingopent in nieuw venster

Doelgroep

Deze cursus is een ideaal hulpmiddel voor iedereen die hoogwaardige ventilatie- en klimaatbeheersingsystemen wil ontwerpen en uitvoeren: medewerkers of projectmanagers in een ontwerpbureau, overheidsadministraties, installatie- of uitbatingsbedrijven.
Om deze cyclus te kunnen volgen is het noodzakelijk om de kennis te hebben van Atic cyclus 1: o.a. thermisch comfort, warmtetransmissie, vloeistoftransport,enz. .

Voorwaarden

  • Specifieke voorwaarden per opleidingsincentive

    Elke opleidingsincentive heeft zijn eigen specifieke voorwaarden om te bepalen of u recht heeft. Kijk na of u voldoet aan de voorwaarden van de opleidingsincentive waarvan u gebruik wil maken (Vlaams opleidingsverlof, Vlaams opleidingskrediet en opleidingscheques voor werknemers

  • Opleidingscheques: beperkende voorwaarde opleidingsniveau

    Deze opleiding kan u betalen met een opleidingscheque. Bent u hooggeschoold (u behaalde een graduaats-, bachelor- of masterdiploma)? Dan kan dat enkel als u een ‘attest loopbaanbegeleiding’ heeft van maximaal 6 jaar oud. In dit attest verklaart een loopbaanbegeleider dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP).

Inhoud van de opleiding

INITIATIE PYTHON // 3H
INITIATIE EES // 3H
WARMTEWINSTEN // 9U
Het berekenen van de warmte-input van elke ruimte in een gebouw is de eerste stap in een klimaatbeheersingstraject. Alle componenten van de bijdragen, zoals zonnestraling, thermische transmissie en interne belasting door de bewoners, computers en verlichting, zijn gedetailleerd, evenals alle soorten zonwering die de beperking van externe bijdragen mogelijk maken.
BEREKENING VAN DE LUCHTKANALEN // 6U
Basisprincipes van druk in de luchtkanalen. Berekening van de drukverliezen in ronde en rechthoekige kanalen. Methoden voor de dimensionering van kanalen (snelheidsreductie, constante of variabele lineaire drukverliezen, statisch herstel). Praktische toepassing.
LUCHTBEHANDELINGSCYCLI EN SYSTEMEN: PSYCHROMETRIE EN TOEPASSINGEN // 12U
In het proces van de klimaatbeheersing ondergaat de lucht een reeks transformaties waarbij de parameters variëren, zoals droge en natte temperaturen, absolute en relatieve vochtigheid, of dichtheid en enthalpie. Deze transformaties worden uitgevoerd door verwarmings- en koelspiralen, bevochtigers, recuperatoren en andere apparatuur en worden in de cursus beschreven en berekend met het psychrometrische schema als ondersteuning. De verschillende installaties en componenten van de luchtbehandelingskasten worden op deze manier geanalyseerd.
KOUDEPRODUCTIE // 6U
Principes en koelmiddelen. Reglementering. De koelcyclus en de basiscomponenten van een koelmachine. Koelwatermachines en hun verschillende types.
EINDEENHEDEN // 9U
In deze module worden volgende onderwerpen behandeld:
de wetten die de luchtstromen in een ruimte behandelen.
begrippen, zoals efficiëntie van de lucht in een ruimte
welke eindeenheden kunnen gekozen worden en welke zijn de meest doeltreffende in welke omstandigheden.
berekeningen van concrete situaties
werkelijke voorbeelden uit de HVAC wereld
AUTOMATISCHE REGELING // 6U
De cursus « Automatische Regeling » van cyclus 3 zal drie thema’s behandelen : samenvatting van de basisbegrippen die in cyclus 2 werden uiteengezet, regeling van de koudeproductie, van de verluchtingsinstallaties en van de klimaatregelinginstallaties, de protocollen voor communicatie en beheer op afstand van systemen die binnen het gebouwbeheersysteem (GBS) worden gebruikt.
AKOESTIEK // 3U
De cursus begint met een bespreking van de verschillende HVAC geluidsbronnen. De factoren en parameters die de verspreiding van de geluidsgolven in het HVAC systeem beïnvloeden worden besproken. Geluidmilderend maatregelen worden eveneens uitgelegd. De cursus wordt afgesloten met een praktische oefening waarin wordt geïllustreerd hoe het geluiddrukniveau in geventileerde ruimten kan worden berekend, rekening houdend met de verschillende wegen van de geluidsverspreiding van de bron naar de ontvanger.
WORKSHOP // 6U – ALLEN
EXAMEN // 4U