Facilitation skills voor teamleaders en managers
HRD Academy
ODB-1001476
op: 1 september 2020
Deze opleiding komt in aanmerking voor
- Opleidingscheques
- Vlaams opleidingsverlof
Aantal uren: 72 uur
Eindbeoordeling voorzien: ja
Blended leren: nee
Mentoropleiding: nee
Extra informatie: https://www.hrdacademy.be/nl/opleidingen/13111/leidinggevende/facilitation-skills-voor-teamleaders-en-managers-art-ofopent in nieuw venster
Doelgroep
De traditionele vormen van leiderschap, waarbij richtlijnen geven en de controle houden de voornaamste factoren waren, zijn niet meer van deze tijd. In plaats daarvan begeleidt de teamleader of manager zijn mensen naar een sterk persoonlijk leiderschap. En dat vraagt een heel andere bekwaamheid, namelijk het kunnen faciliteren.
Doelgroep
Managers die hun capaciteiten als leider willen verbreden en verdiepen.
HR managers en HR werknemers die hun leiderscapaciteiten of hun invloed willen verbreden en verdiepen.
Werknemers binnen de organisatie, die getuigen van groot potentieel en beschouwd worden als leiders van de toekomst.
Elke externe facilitator die zijn/haar capaciteiten en skills wil vergroten.
Voorwaarden
Specifieke voorwaarden per opleidingsincentive
Elke opleidingsincentive heeft zijn eigen specifieke voorwaarden om te bepalen of u recht heeft. Kijk na of u voldoet aan de voorwaarden van de opleidingsincentive waarvan u gebruik wil maken (Vlaams opleidingsverlof, Vlaams opleidingskrediet en opleidingscheques voor werknemers
Opleidingscheques: beperkende voorwaarde opleidingsniveau
Deze opleiding kan u betalen met een opleidingscheque. Bent u hooggeschoold (u behaalde een graduaats-, bachelor- of masterdiploma)? Dan kan dat enkel als u een ‘attest loopbaanbegeleiding’ heeft van maximaal 6 jaar oud. In dit attest verklaart een loopbaanbegeleider dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP).
Inhoud van de opleiding
Situering
Waarom een training met focus op “de facilitator”?
Wij geloven dat de rol van facilitator in de toekomst het belangrijkste aspect van goed leiderschap zal worden en van essentieel belang is om een organisatie doeltreffend te doen functioneren.
Deze overtuiging komt voort uit vele jaren ervaring op dit gebied en is gebaseerd op de onderstaande bevindingen.
Het verschil tussen “een facilitator” en andere vormen van leiderschap is dat een faciliterende leider altijd gericht is op leren en groeien.
Iedereen kan een trainingsprogramma, een vergadering of workshop opstellen. Een facilitator zorgt er echter voor dat er sprake is van echte verandering en integreert dit binnen gelijk welk werkveld.
De traditionele vormen van leiderschap, waarbij richtlijnen geven en de controle houden de voornaamste factoren waren, zijn niet meer van deze tijd. In plaats daarvan moet de leider zorgen dat zijn mensen begeleid worden naar sterk persoonlijk leiderschap - en dat vraagt een heel andere bekwaamheid.
Het meeste werk dat vandaag succes en creativiteit borgt, is teamwerk. Een facilitator zorgt ervoor dat binnen het team de juiste cultuur en werkwijze gecreëerd worden.
Als er spanning, problemen of gewoon leemtes binnen een organisatie zijn, is een neutrale facilitator de aangewezen persoon om daar verandering in te brengen.
Gewoonlijk wordt er hulp van buitenaf gevraagd als het gaat over “bemiddelen” of over “faciliteren”. Wij zijn op basis van ervaringen overtuigd dat er ook binnen het bedrijf mensen tot facilitator kunnen worden opgeleid. Ook interne mensen kunnen voor dit soort opdrachten worden ingezet. 'Non-vertikale groei' is nodig om mensen binnen de organisatie de mogelijkheid aan te reiken om meer invloed te krijgen en een nieuwe betekenis aan hun professioneel leven te geven.
Een facilitator is meer dan een “problem solver”: hij is degene die vernieuwing en creativiteit in de hand werkt. Een facilitator kan dat extra beetje 'magie' brengen in vergaderingen, projecten en teams.
Wat leer je in de opleiding?
Je wordt in de training meegenomen op een intensieve reis van ervaringen, oefeningen en reflectie. Als deelnemer oefen je de rol van facilitator veelvuldig in. Je krijgt de kans om te begeleiden en je krijgt daarna uitgebreid feedback, van de trainers en van de mede-cursisten. Als je voldoet aan de eisen, krijg je een certificaat als facilitator.
Verder kan je volgende resultaten verwachten:
meer professionele vaardigheden die je kan gebruiken bij vergaderingen en teamwork
een sterkere, meer impactvolle aanwezigheid in groepen en teams
een inzicht in jouw sterke en zwakkere kanten als facilitator
een nieuw netwerk van collega's en gelijkgezinden
de mogelijkheid om een andere, meer invloedrijke rol in jouw organisatie te spelen
Didactische aanpak
maximum 12 deelnemers
Praktische informatie
de voertaal van de training is het Nederlands
Verder ...
Voordelen van het werken met een interne facilitator:
besparing op de kost van de externe trainer/facilitator
ontwikkelingskans voor een getrainde facilitator
kennis en ervaring blijft 100% binnen de organisatie
de facilitator krijgt de kans om in deze rol op andere plekken in de organisatie te gaan inzetten en verbreedt zo zijn zicht op de organisatie