Kattenfokker
VISHUDDHA
ODB-1000848
op: 1 september 2019
Deze opleiding komt in aanmerking voor
- Opleidingscheques
- Vlaams opleidingsverlof
Aantal uren: 279 uur
Eindbeoordeling voorzien: nee
Blended leren: nee
Mentoropleiding: nee
Extra informatie: https://www.toscanzahoeve.be/kattenfokker/opent in nieuw venster
Doelgroep
voor iedereen die een professionele kattenfokkerij wenst op te starten en/of medewerker is van een kattenfokkerij en hun kennis willen uitbreiden of bijschaven.
Deze opleiding is voor iedereen toegankelijk en ideaal voor wie op een praktijkgerichte manier dit boeiende vak snel in de vingers wil krijgen.
De opleiding is geschikt voor iedereen en er is geen voorkennis vereist. Doch het is op HBO niveau. Als je een diploma wenst, moet je minimaal over een secundair of MBO diploma beschikken.
Voorwaarden
Specifieke voorwaarden per opleidingsincentive
Elke opleidingsincentive heeft zijn eigen specifieke voorwaarden om te bepalen of u recht heeft. Kijk na of u voldoet aan de voorwaarden van de opleidingsincentive waarvan u gebruik wil maken (Vlaams opleidingsverlof, Vlaams opleidingskrediet en opleidingscheques voor werknemers
Opleidingscheques: beperkende voorwaarde opleidingsniveau
Deze opleiding kan u betalen met een opleidingscheque. Bent u hooggeschoold (u behaalde een graduaats-, bachelor- of masterdiploma)? Dan kan dat enkel als u een ‘attest loopbaanbegeleiding’ heeft van maximaal 6 jaar oud. In dit attest verklaart een loopbaanbegeleider dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP).
Inhoud van de opleiding
Leerdoelen:
Gezonde ouders hebben meer kans op het voortbrengen van gezonde jongen. Niet enkel een goede genetica maar ook het karakter van de ouderdieren hebben een grote invloed op de gezondheid en het welzijn van de jongen.
Je leert dus alles over gedrag, voeding maar ook genetica en overerving en voortplanting. Als ook hygiëne, verzorging en registratie van de pasgeboren en juveniele dieren.
• Je weet hoe je bij de selectie van ouderdieren rekening moet houden met hun anatomische, fysiologische en gedragskenmerken, zodat het welzijn en de gezondheid, van het ouderdier en de nakomelingen niet in het gedrang komen door het kweken.
• Je kent het normale verloop van voortplanting bij de dieren.
• Je herkent een moeilijke partus en weet hoe u moet ingrijpen in afwachting op de dierenarts.
• Je kent de noden van pasgeboren en juveniele dieren en weet hoe u deze moet verzorgen.
• Je kan dierenwelzijn en dierenethiek inschatten.
• Je kent de specifieke noden van de kat en weet hoe je het verblijf ervan moet inrichten, rekening houdend met hygiëne / soort specifiek gedrag / leeftijd / …
• Je kent de belangrijkste infectieziektes, Zoönose en ehbo technieken weet hoe je deze kan herkennen, toepassen en welke preventieve maatregelen genomen kunnen worden op vlak van hygiëne en gezondheid.
• Je kent normale communicatie en gedrag van gezonde dieren en herkent stress signalen.
• Je kent de leerprincipes en wat de socialisatieperiode inhoudt en zorgt voor de beste trainings en leeromstandigheden voor het dier.
• Je kent de bestanddelen van een goed voer en de voedingsbehoeften in functie van leeftijd / geslacht /gezondheid.
• Je kan de basis van verzorging van vacht, oren, nagels, gebit en anaalklieren
• Je kan klanten te woord te staan en adviezen geven in het kader van hun dier
• Je hebt kennis van sociale media om het je zaak in het juiste daglicht te zetten.
• Jezelf presenteren als startend kattenfokker met jouw eigen unieke aanpak.