Gedaan met laden. U bevindt zich op: Leiderschap in Zelfsturing

Leiderschap in Zelfsturing

Opleidingsverstrekker

HRD Academy

Registratienummer

ODB-1003400

Geregistreerd

op: 30 augustus 2024

Deze opleiding komt in aanmerking voor

  • Opleidingscheques
  • Vlaams opleidingsverlof

Aantal uren: 32,5 uur

Eindbeoordeling voorzien: nee

Blended leren: nee

Mentoropleiding: nee

Extra informatie: https://www.hrdacademy.be/nl/opleidingen/13266/opleiding-leidinggeven/leiderschap-in-zelfsturingopent in nieuw venster

Doelgroep

Deze opleiding is ontworpen voor leiders en veranderaars in organisaties die (nu of in de nabije toekomst) experimenteren met zelfsturing of gedeeld leiderschap. Dit zijn vaak directieleden of leidinggevenden, maar evengoed teamleiders, project- en programmaleiders. Wanneer jij jezelf hierin herkent en op zoek bent naar tastbare instrumenten en het nodige zelfinzicht om een nog sterkere leider te worden, is deze opleiding voor jou.

Heb jij al kennis en/of ervaring met zelforganiserende teams - bijvoorbeeld op basis van principes en technieken vanuit Sociocratie (3.0), Holacracy of vergelijkbare benaderingen - dan is dat handig. Maar het is geen must om deze opleiding te starten. Uit een kort intakegesprek blijkt of je huidige opleiding en ervaring voldoende is of wat extra individuele voorbereiding helpt om het maximale uit deze opleiding te halen.

De mate waarin jij een rolmodel kan zijn als leider of veranderaar bepaalt het succes van zelfsturing en gedeeld leiderschap. Daarom verwachten we van jou als deelnemer een sterke bereidheid tot zelfreflectie en persoonlijke groei.

Onze ideale deelnemers zijn diegenen die geloven in zelfsturing en gedeeld leiderschap en mogelijk al experimenteerden met deze concepten. Daarnaast ben je op zoek naar verdere verdieping en inzichten in je rol als leider van zelfsturende teams of binnen organisaties die evolueren naar meer gedeeld leiderschap.

Voorwaarden

  • Specifieke voorwaarden per opleidingsincentive

    Elke opleidingsincentive heeft zijn eigen specifieke voorwaarden om te bepalen of u recht heeft. Kijk na of u voldoet aan de voorwaarden van de opleidingsincentive waarvan u gebruik wil maken (Vlaams opleidingsverlof, Vlaams opleidingskrediet en opleidingscheques voor werknemers

  • Opleidingscheques: beperkende voorwaarde opleidingsniveau

    Deze opleiding kan u betalen met een opleidingscheque. Bent u hooggeschoold (u behaalde een graduaats-, bachelor- of masterdiploma)? Dan kan dat enkel als u een ‘attest loopbaanbegeleiding’ heeft van maximaal 6 jaar oud. In dit attest verklaart een loopbaanbegeleider dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP).

Inhoud van de opleiding

In deze opleiding ontwikkel je een diepgaand begrip van je rol als leider binnen een context waarin teams meer autonomie krijgen, bestuur deels gedecentraliseerd wordt en van elke medewerker verwacht wordt om meer leiderschap op te nemen. Je leert hoe je zelforganiserende teams kan oprichten, ondersteunen en omkaderen zodat medewerkers maximaal in hun kracht staan en de gewenste resultaten bereikt worden.

Daarbij zal je concrete technieken aanleren waarmee je effectief doelen en grenzen stelt, vrijheid en verantwoordelijkheid geeft aan individuen en teams en een cultuur van transparantie en gelijkwaardigheid bevordert.

De grootste hefboom hiervoor is het ontwikkelen van meer bewustzijn en zelfreflectie over jouw leiderschapsstijl. Hierbij leer je je eigen kwaliteiten, valkuilen en patronen kennen en daarin de nodige aanpassingen te maken zodat je een nog betere leider en rolmodel wordt. En zo collega’s en teamleden inspireert om engagement en verantwoordelijkheidszin te ontwikkelen en op een duurzame manier het beste van zichzelf te geven.

Zelfsturing en zelforganisatie: inzicht in de principes van zelfsturing, zelforganisatie, gedeeld leiderschap en hun toepassing binnen organisaties.
Definitie en plaats van de leider: verkennen van de rol en verantwoordelijkheden van een leider t.o.v. (zelfsturende) teams.
Delegatie van werk: effectieve strategieën voor het delegeren van werk en verantwoordelijkheid aan zelfsturende teams.
Doelen stellen en voortgang evalueren: methoden voor evaluatie en opvolging passend in een cultuur van gedeeld leiderschap, gelijkwaardigheid en transparantie.
Autonomie balanceren met de juiste grenzen: technieken voor het creëren van de juiste mate van autonomie binnen duidelijke grenzen, zodat teamleden maximaal bijdragen en een cultuur van voortdurend verbeteren ontstaat.
Positie en afstand ten opzichte van het team: bepalen van de juiste afstand tot het team en effectieve ondersteuningsstrategieën.
Besluitvorming en leiderschapspositionering: strategieën voor effectieve besluitvorming en jouw positionering daarin als leider in het kader van gedeeld leiderschap.
Kwaliteiten en uitdagingen als leider: onderzoeken en evolueren van jouw persoonlijke reflexen en patronen in leiderschap.
Rol en identiteit van de leider: verkenning van de veranderende leiderschapsrol en -identiteit in zelfsturende omgevingen.

De uitwerking en praktische vertaling van deze onderwerpen gebeurt met concepten en patronen uit Sociocratie 3.0 en systemisch werken, met een focus op zowel praktische toepassing, je rol als leider en op diepgaande persoonlijke ontwikkeling.

Sociocratie 3.0 is een verzameling praktische principes en technieken voor het creëren van wendbare en betekenisvolle organisaties. Het geeft handvaten aan iedereen die bewuster en effectiever wil samenwerken op basis van gelijkwaardigheid, collectieve intelligentie en een flexibele, lerende organisatiestructuur.

Systemisch werk onthult de verborgen dynamieken binnen systemen zoals teams en organisaties en verheldert hoe huidige gedragingen en gebeurtenissen worden gevormd door historische patronen en onopgeloste kwesties. Deze benadering brengt inzicht in de onderliggende factoren die vaak onzichtbaar blijven, waardoor leiders en teams hun interacties en gedragspatronen leren begrijpen en aanpassen.