Module psychische kwetsbaarheid
opleidingscentrum Familiezorg W-Vl vzw
ODB-1003305
op: 24 juni 2024
Deze opleiding komt in aanmerking voor
- Opleidingscheques
- Vlaams opleidingsverlof
Aantal uren: 32 uur
Eindbeoordeling voorzien: nee
Blended leren: nee
Mentoropleiding: nee
Doelgroep
De opleidingsmodule âpsychische kwetsbaarheidâ is een arbeidsgerichte opleidingsmodule, die inzet op het versterken van beroepsspecifieke competenties essentieel voor tewerkstelling in de zorgsector en die deel uitmaken van de knelpuntberoepen verzorgende en zorgkundige, zie bijlage voor de toelichting. Het is een opleiding van 32 uur, opgedeeld in 4 vormingsdagen van 8 uur die doorgaan in een periode van 3 maanden.
Doelgroep opleidingsmodule: Zorgverleners die reeds langer in de zorgsector werken of (her)starten in de zorgsector verwerven via de opleidingsmodule up-to-date kennis en inzichten over verschillende vormen van psychische kwetsbaarheid bij zorgvragers en dit noodzakelijk voor duurzame tewerkstelling in de zorg. De opleidingsmodule staat open voor medewerkers van de thuiszorgdienst Familiezorg West-Vlaanderen.
Voorwaarden
Specifieke voorwaarden per opleidingsincentive
Elke opleidingsincentive heeft zijn eigen specifieke voorwaarden om te bepalen of u recht heeft. Kijk na of u voldoet aan de voorwaarden van de opleidingsincentive waarvan u gebruik wil maken (Vlaams opleidingsverlof, Vlaams opleidingskrediet en opleidingscheques voor werknemers
Opleidingscheques: beperkende voorwaarde opleidingsniveau
Deze opleiding kan u betalen met een opleidingscheque. Bent u hooggeschoold (u behaalde een graduaats-, bachelor- of masterdiploma)? Dan kan dat enkel als u een ‘attest loopbaanbegeleiding’ heeft van maximaal 6 jaar oud. In dit attest verklaart een loopbaanbegeleider dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP).
Verhoogde tegemoetkoming 1
Als u geen diploma secundair onderwijs hebt, kan u voor deze opleiding een opleidingscheque aanvragen waarvan de subsidie gelijk is aan het factuurbedrag, met een maximum van 250 euro per schooljaar.
Inhoud van de opleiding
Doel van de opleidingsmodule: verzorgenden laten groeien in up-to-date inzichten, communicatieve en praktische vaardigheden voor deze doelgroep.
Dit programma omvat 4 vormingsdagen van 8u (32u).
Motivatie voor het organiseren van de opleidingsmodule in VOV :
In basisopleidingen voor de zorg wordt de specifieke doelgroep âmensen met een psychische kwetsbaarheidâ vaak onvoldoende belicht om zorgverleners goed voor te bereiden op de zorg bij deze zorgvragers en hun familie. Gezien deze doelgroep een belangrijk aandeel is van de cliënten in de zorgsector, is extra vorming dikwijls aangewezen in functie van duurzame tewerkstelling in de gezinszorg en de zorgsector in het algemeen.
Uit het jaarverslag van 2022: "In 2022 bood de Dienst voor Gezinszorg van Familiezorg West-Vlaanderen vzw zorg en ondersteuning aan onder meer:
⢠582 personen met stemmingsstoornissen
⢠187 personen met een verslavingsproblematiek
⢠123 personen met een psychose
⢠71 personen met een angststoornis
⢠125 multiprobleemgezinnen
"Vanwege de hoge frequentie van psychische stoornissen in westerse samenlevingen en de impact van hun kosten op menselijke, sociaal en economisch vlak, wordt geestelijke gezondheid nu als een prioriteit voor de volksgezondheid beschouwd. De geestelijke gezondheid in de bevolking verslechterde in het bijzonder tijdens de COVID-19-crisis.
In juni 2023 had respectievelijk 18% en 15% van de mensen angststoornissen en depressieve stoornissen."
bron: https://www.gezondbelgie.be/nl/gezondheidstoestand/geestelijke-gezondheid/angst-en-depressie(opent in nieuw venster)
In de opleidingsmodule komen volgende competenties van de beroepskwalificatie verzorgende (ref. databank BK-0489-1) aan bod:
Competentie 2: Handelt volgens de professionele gedragscodes
Competentie 4: Werkt samen met de zorgvrager en communiceert professioneel binnen een zorgvrager-gerichte zorgrelatie
Competentie 5: Werkt samen met andere zorgverstrekkers
Competentie 6: Ondersteunt empowerment en bevordert de zelfredzaamheid van de zorgvrager
Competentie 19: Regelt ontspannings- en vrijetijdsactiviteiten volgens de verwachtingen en noden van de zorgvrager en stimuleert de zorgvrager om deel te nemen
Competentie 20: Ondersteunt het psychosociale welbevinden van de zorgvrager
In de opleidingsmodule komen volgende competenties van de beroepskwalificatie zorgkundige (ref. databank BK-0243-2) aan bod:
Competentie 2: Handelt volgens de professionele gedragscode
Competentie 4: Werkt samen met het interdisciplinair team
Competentie 5: Werkt samen met de cliënt en communiceert professioneel binnen een cliëntgerichte zorgrelatie
Competentie 6: Ondersteunt empowerment en bevordert zelfredzaamheid van de cliënt
Competentie 16: Regelt ontspannings- en vrijetijdsactiviteiten volgens de verwachtingen en noden van de cliënt en stimuleert de cliënt om deel te nemen
Inhoud van de opleidingsmodule: De doelstellingen van de verschillende dagdelen zijn beschreven in de bijlage.
Dag 1: 8u
- Wat is psychische kwetsbaarheid: op verkenning rond de doelgroep
- Een waaier van psychische problemen: angst, stress, burn-out en suiciderisico
- Het belang van zelfzorg
Dag 2: 8u - Een waaier van psychische problemen: trauma, dissociatie, obsessief-compulsieve stoornis, psychose, persoonlijkheidsstoornissen, eetstoornissen, CVS en fybromyalgie
Dag 3: 8u
- Een getuigenis over dissociatieve identiteitsstoornissen.
- De meerwaarde van een thuiszorgdienst bij mensen met een psychische kwetsbaarheid
- Een waaier van psychische problemen: stemmingsstoornissen (depressie, bipolaire stoornis) en middelenmisbruik
- De ondersteuning van de zorgvrager en zijn omgeving
Dag 4: 8u - De samenwerking eerstelijnszorg en gespecialiseerde zorg
- De integrale opdracht van de verzorgende bij een zorgvrager met een psychische kwetsbaarheid