Opleiding tot referent in palliatieve zorg
Netwerk Palliatieve Zorg Gent-Eeklo
ODB-1002021
op: 1 september 2020
Deze opleiding komt in aanmerking voor
- Opleidingscheques
- Vlaams opleidingsverlof
Aantal uren: 118,5 uur
Eindbeoordeling voorzien: ja
Blended leren: nee
Mentoropleiding: nee
Doelgroep
Zorgverleners uit WZC, voorzieningen voor personen met een beperking, ziekenhuizen, eerstelijn die binnen hun functie een coördinerende rol opnemen om palliatieve zorg en levenseindezorg te implementeren binnen hun organisatie.
Zij dienen een basisopleiding palliatieve zorg te hebben gevolg of kunnen aantonen de basisprincipes palliatieve zorg voldoende te beheersen.
Voorwaarden
Specifieke voorwaarden per opleidingsincentive
Elke opleidingsincentive heeft zijn eigen specifieke voorwaarden om te bepalen of u recht heeft. Kijk na of u voldoet aan de voorwaarden van de opleidingsincentive waarvan u gebruik wil maken (Vlaams opleidingsverlof, Vlaams opleidingskrediet en opleidingscheques voor werknemers
Opleidingscheques: beperkende voorwaarde opleidingsniveau
Deze opleiding kan u betalen met een opleidingscheque. Bent u hooggeschoold (u behaalde een graduaats-, bachelor- of masterdiploma)? Dan kan dat enkel als u een ‘attest loopbaanbegeleiding’ heeft van maximaal 6 jaar oud. In dit attest verklaart een loopbaanbegeleider dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP).
Inhoud van de opleiding
De opleiding referent in palliatieve zorg beoogt dat de cursist een voortrekkersrol kan opnemen bij het implementeren van een palliatieve zorgcultuur binnen de eigen voorziening en de collega's hierin kan adviseren, ondersteunen en coachen.
Overkoepelende doelstellingen daarbij zijn :
- kan coördineren en implementeren van vroegtijdige zorgplanning, palliatieve zorg en levenseindezorg binnen de organisatie.
- kan eindelevenszorgfilosofie uitdragen en overbrengen - motiveren van anderen
- inzicht heeft in de verschillende facetten van palliatieve zorg en levenseindezorg en deze kan aanwenden ifv adviesverlening aan collega’s
- beschikt over vaardigheden inzake communicatie, interactie, teamwerking, multidisciplinair werken, ethische besluitvorming….
- kennis heeft van wetgeving die van belang is.
- het belang van vroegtijdige zorgplanning inziet en VZP-gesprekken kan voeren
- kan evidence based werken in de palliatieve zorg
De referentopleiding is modulair opgebouwd en omvat 110,5 contacturen + 8u werkplekleren
Implementatie van palliatieve zorg in een organisatie - veranderingsprocessen (3 dagen)
Basisprincipes communicatie ifv teamwerking (2 dagen)
Vroegtijdige zorgplanning en ethiek (3 dagen)
Pijn- en symptoomcontrole, comfortzorg en evidenced based werken (4 dagen)
Communicatie tav patiënt en familie mbt psychosociale, emotionele en spirituele pijn (3 dagen)
Verlies en rouw (1 dag)
Zelfzorg (1 dag)
Werkplekleren (1 dag)
Evaluatie obv het opmaken van een portfolio met opdrachten mbt de gevolgde modules en zelfreflectie ifv het persoonlijke groeiproces.
Om het certificaat "Referent in Palliatieve Zorg" te bekomen dient met het volledige traject te volgen en bij wie het persoonlijke groeiproces gezien en geobjectiveerd werd in de portfolio.