Permanente vorming Vroegtijdige zorgplanning, palliatieve zorg en levenseindezorg in woonzorgcentra
Thomas More Kempen vzw
ODB-1003030
op: 15 november 2023
Deze opleiding komt in aanmerking voor
- Opleidingscheques
- Vlaams opleidingsverlof
Aantal uren: 32,5 uur
Eindbeoordeling voorzien: ja
Blended leren: nee
Mentoropleiding: nee
Doelgroep
Alle medewerkers uit woonzorgcentra: verpleegkundigen, zorgkundigen, maatschappelijk werkers, kinesisten, ergotherapeuten…
Voorwaarden
Specifieke voorwaarden per opleidingsincentive
Elke opleidingsincentive heeft zijn eigen specifieke voorwaarden om te bepalen of u recht heeft. Kijk na of u voldoet aan de voorwaarden van de opleidingsincentive waarvan u gebruik wil maken (Vlaams opleidingsverlof, Vlaams opleidingskrediet en opleidingscheques voor werknemers
Opleidingscheques: beperkende voorwaarde opleidingsniveau
Deze opleiding kan u betalen met een opleidingscheque. Bent u hooggeschoold (u behaalde een graduaats-, bachelor- of masterdiploma)? Dan kan dat enkel als u een ‘attest loopbaanbegeleiding’ heeft van maximaal 6 jaar oud. In dit attest verklaart een loopbaanbegeleider dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP).
Verhoogde tegemoetkoming 1
Als u geen diploma secundair onderwijs hebt, kan u voor deze opleiding een opleidingscheque aanvragen waarvan de subsidie gelijk is aan het factuurbedrag, met een maximum van 250 euro per schooljaar.
Inhoud van de opleiding
Voor bewoners in woonzorgcentra is het belangrijk dat er voldoende expertise aanwezig is rond palliatieve zorg, zodat een optimale palliatieve zorgcultuur kan worden aangeboden. De motor van deze palliatieve zorgcultuur is de palliatieve referent functie, omringd door een multidisciplinair team. Palliatieve zorg is echter een zaak van iedereen die begaan is met goede, kwaliteitsvolle zorg op maat. Daarom is het belangrijk om alle medewerkers te laten kennis maken met dit soort zorg, zodat de basiskennis beschikbaar is bij iedereen.
Volgende thema’s komen aan bod:
• Algemeen kader rond vroegtijdige zorgplanning, palliatieve zorg en levenseinde zorg (begrippenkader, historiek & structuren)
• Communicatie rond het levenseinde
• Omgaan met pijn en andere symptomen (pijn en symptomen (h)erkennen/ signaleren/ behandelen, inzetten van een spuitaandrijver, …)
• Omgaan met vocht en voeding in de palliatieve fase
• Omgaan met spirituele/existentiële noden
• Omgaan met verlies en rouw
• Eigen gevoelens als zorgverlener rond levenseindekwesties
• Ethische dilemma’s
• Palliatieve zorg/levenseindezorg voor kwetsbare groepen
• Casusbespreking