Gedaan met laden. U bevindt zich op: Rechten en plichten in de haven 2024-2025

Rechten en plichten in de haven 2024-2025

Opleidingsverstrekker

COME vzw

Registratienummer

ODB-W00109

Geregistreerd

op: 12 september 2024

Deze opleiding komt in aanmerking voor

  • Opleidingscheques
  • Vlaams opleidingsverlof

Aantal uren: 40 uur

Eindbeoordeling voorzien: nee

Blended leren: nee

Mentoropleiding: nee

Extra informatie: http://www.comé.beopent in nieuw venster

Doelgroep

werknemers uit de havensector

Voorwaarden

  • Specifieke voorwaarden per opleidingsincentive

    Elke opleidingsincentive heeft zijn eigen specifieke voorwaarden om te bepalen of u recht heeft. Kijk na of u voldoet aan de voorwaarden van de opleidingsincentive waarvan u gebruik wil maken (Vlaams opleidingsverlof, Vlaams opleidingskrediet en opleidingscheques voor werknemers

  • Opleidingscheques: beperkende voorwaarde opleidingsniveau

    Deze opleiding kan u betalen met een opleidingscheque. Bent u hooggeschoold (u behaalde een graduaats-, bachelor- of masterdiploma)? Dan kan dat enkel als u een ‘attest loopbaanbegeleiding’ heeft van maximaal 6 jaar oud. In dit attest verklaart een loopbaanbegeleider dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP).

Inhoud van de opleiding

Comé is een vormingsinstelling verbonden aan de liberale vakbond. Comé informeert, inspireert en activeert werknemers uit verschillende bedrijven en sectoren om hen te versterken in hun rol als (potentiële) (in)formele werknemersvertegenwoordiger. De opleiding ‘Rechten en plichten in de haven 2024-2025’ richt zich tot alle werknemers actief in havengebied in Vlaanderen en Brussel.

De opleiding biedt sociaal juridische onderwerpen aan in combinatie met communicatiethema’s, gericht op het versterken van het eigen functioneren, de weerbaarheid en de participatiekracht van iedere werknemer. Deelnemers krijgen zicht op de wetgeving en de manier waarop die vertaald wordt in hun bedrijf en sector. Deelnemers worden ook op communicatief en persoonlijk vlak versterkt zodat ze inzicht krijgen in de eigen mogelijkheden en met voldoende zelfvertrouwen nieuwe (arbeids)situaties kunnen verkennen. Deze competenties zijn belangrijk om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren.

Er worden acht onderwerpen aangeboden, die telkens een dagdeel in beslag nemen:

  1. De wetgeving en regulering omtrent arbeidsongevallen en beroepsziekten wordt toegelicht, in combinatie met methodieken om preventieve verbeteringsmaatregelen te implementeren binnen de eigen onderneming.
  2. De sessie Syndicaal werk in de onderneming richt zich op het versterken van de vaardigheden en kennis die nodig zijn voor vakbondsleden na het proces van sociale verkiezingen.
  3. De sessie Wat na een ontslag behandelt methoden en technieken om werknemers te begeleiden bij het vinden van nieuwe carrièremogelijkheden buiten hun huidige organisatie. Deelnemers maken kennis met loopbaanplanning, sollicitatievaardigheden en emotionele ondersteuning om een succesvolle overgang naar nieuwe werkgelegenheid te bevorderen.
  4. De sessie Oplossingsgericht denken reikt deelnemers essentiële vaardigheden aan voor het opbouwen van sterke relaties en het oplossen van conflicten door effectieve communicatie op het werk en daarbuiten.
  5. De sessie Principes van de jaarlijkse vakantie biedt een grondige verkenning van de wettelijke voorschriften en modaliteiten die van toepassing zijn op de jaarlijkse vakantie voor werknemers. Deelnemers verwerven inzicht in vakantierechten, verlofregelingen en de juridische procedures betreffende jaarlijkse vakantie in arbeidsrelaties.
  6. De sessie Werkbaar werk richt zich op het creëren van arbeidsomstandigheden die zowel werknemers als werkgevers ten goede komen, met aandacht voor flexibiliteit, ergonomie en werk-privé balans. Bovendien verwerven deelnemers inzicht in methoden om werkbaar werk op ondernemingsniveau te cultiveren.
  7. De sessie Bewust omgaan met media en technologie legt de focus op de mogelijkheden en de valkuilen van de technologische evoluties en ICT-toepassingen op de arbeidsmarkt. Deelnemers komen daarnaast op interactieve wijze in contact met (digitale) manieren van informatieverspreiding en berichtgeving
  8. Elke sector kent eigen specifieke regels die de rechten en de plichten van werknemers en werkgevers vastleggen. Daarnaast bestaan er uiteraard ook Europese richtlijnen, wetten, Koninklijke Besluiten, decreten en andere rechtsbronnen die de sector moet respecteren. De hiërarchie van de rechtsbronnen wordt toegelicht. De belangrijkste sectorregelgeving wordt besproken, zowel de inhoud ervan als hoe deze tot stand komt. Naast het theoretische luik, zullen de cursisten ook zelf aan de slag gaan om de verschillende rechtsbronnen terug te vinden, te herkennen en te begrijpen. Zo kunnen ze in hun eigen onderneming hiermee ook verder aan de slag, binnen de overlegorganen of voor individuele doeleinden.

Tijdens de vorming worden deelnemers gestimuleerd om te leren in vier stadia: theoretische kennisoverdracht, inzicht in de materie, praktijktoepassing en integratie in het eigen handelen. Tevens staan dialoog, coöperatief leren en zelfreflectie centraal in elke sessie.