Gedaan met laden. U bevindt zich op: Reflectie en ontwikkeling procesgericht faciliteren - BLENDED

Reflectie en ontwikkeling procesgericht faciliteren - BLENDED

Opleidingsverstrekker

VIVO

Registratienummer

ODB-1003174

Geregistreerd

op: 23 februari 2024

Deze opleiding komt in aanmerking voor

  • Opleidingscheques
  • Vlaams opleidingsverlof

Aantal uren: 48 uur

Eindbeoordeling voorzien: nee

Blended leren: ja

Mentoropleiding: nee

Extra informatie: https://www.vivosocialprofit.org/opleidingen-open-aanbod/26059-0opent in nieuw venster

Doelgroep

(Team) verantwoordelijken, begeleiders, supervisoren, mentoren, vormingsverantwoordelijken en/of toekomstige ontwikkelingskundigen in socialprofit-organisaties.

Voorwaarden

  • Specifieke voorwaarden per opleidingsincentive

    Elke opleidingsincentive heeft zijn eigen specifieke voorwaarden om te bepalen of u recht heeft. Kijk na of u voldoet aan de voorwaarden van de opleidingsincentive waarvan u gebruik wil maken (Vlaams opleidingsverlof, Vlaams opleidingskrediet en opleidingscheques voor werknemers

  • Opleidingscheques: beperkende voorwaarde opleidingsniveau

    Deze opleiding kan u betalen met een opleidingscheque. Bent u hooggeschoold (u behaalde een graduaats-, bachelor- of masterdiploma)? Dan kan dat enkel als u een ‘attest loopbaanbegeleiding’ heeft van maximaal 6 jaar oud. In dit attest verklaart een loopbaanbegeleider dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP).

Inhoud van de opleiding

In deze cursus leren deelnemers hoe je intervisie, werkbegeleiding en vakinhoudelijke supervisie professioneel vormgeeft.
Er wordt ingegaan op de werkzame mechanismen van leren en ontwikkelen. Met de kennis vanuit onder andere begeleidingskunde, coaching, supervisie en intervisie bouwen deelnemers aan hun rol. Zorgen voor een veilig leerklimaat en professionals die zelfregie en verantwoordelijkheid kunnen en durven te nemen.
Leerdoelen: deelnemers
• Zijn vaardig in het faciliteren van ontwikkeling, reflectie en eigenaarschap, en kunnen dit op transparante manier bespreekbaar maken.
• Kunnen ontwikkelingsgerichte vragen stellen en uitnodigen tot het maken van een doelgerichte omvorming tot een lerende organisatie.
• Kennen nieuwe manieren van bevragen en onderzoeken waardoor de begeleide medewerker gedragen besluiten maakt uit intrinsieke motivatie.
• Leren gebruikmaken van de principes van volwassen leren, breinkennis om zo ontwikkelen te stimuleren en een lerende cultuur te creëren.
• Ontwerpen een ontwikkelingsgerichte visie waardoor leren en ontwikkelen van mensen centraal staan binnen het werk.
Deze cursus is blended ingericht.

  • De deelnemers verdiepen zich in theoretische inzichten en maken die lerend voor zichzelf. Hiervoor wordt gewerkt met het handboek ‘Ontwikkelingskunde. Duurzame ontwikkeling van mens en organisatie faciliteren.’ van lesgeefster Adrianne van Doorn. Via opdrachten wordt de toepassing van het geleerde getoetst en ingezet om tijdens de lesdagen verdiepend tot leren te komen.
  • Tijdens de 4 lesdagen wordt de praktijk gekoppeld aan de voorbereide theorie. Hierbij maken we gebruik van ervaringsleren en de focus ligt op het oefenen van nieuwe vaardigheden. Eigen regie over het leerproces is essentieel.
  • Voorafgaand, of na afloop van de lesdag, doe je intervisie met medecursisten. Wij noemen dit de ontwikkelgroepen. In deze ontwikkelgroep kun je het geleerde direct in de praktijk brengen en leer je gebruik maken van de Methodekoffer Ontwikkelingskunde.
  • Specifieke opdrachten en extra’s voor deze cursus worden aangeboden in de online leeromgeving. De methodekoffer, die aangeleverd wordt tijdens de eerste cursusdag, geeft direct de mogelijkheid om het geleerde in de eigen praktijk toe te passen
  • Binnen het traject van de cursus is de docent online bereikbaar voor vragen en worden opdrachten besproken.