Starterscursus type A
- AgroCampus vzw
- ODB-1002900
- op: 18 september 2023
Deze opleiding komt in aanmerking voor
- Opleidingscheques
- Vlaams opleidingsverlof
Aantal uren: 100 uur
Eindbeoordeling voorzien: ja
Blended leren: nee
Mentoropleiding: nee
Extra informatie: https://www.boerenbond.be/dossiers/starten-land-tuinbouw/starterscursus-type-algemeen-land-en-tuinbouw-100-uren(opent in nieuw venster)
Doelgroep
Overnemers en starters in de land- en tuinbouw.
Voorwaarden
Specifieke voorwaarden per opleidingsincentive
Elke opleidingsincentive heeft zijn eigen specifieke voorwaarden om te bepalen of u recht heeft. Kijk na of u voldoet aan de voorwaarden van de opleidingsincentive waarvan u gebruik wil maken (Vlaams opleidingsverlof(opent in nieuw venster), Vlaams opleidingskrediet(opent in nieuw venster) en opleidingscheques voor werknemers(opent in nieuw venster)
Opleidingscheques: beperkende voorwaarde opleidingsniveau
Deze opleiding kan u betalen met een opleidingscheque. Bent u hooggeschoold (u behaalde een graduaats-, bachelor- of masterdiploma)? Dan kan dat enkel als u een ‘attest loopbaanbegeleiding’ heeft van maximaal 6 jaar oud. In dit attest verklaart een loopbaanbegeleider dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP). In de aanvraag van de opleidingscheque wordt automatisch de opleidingscode ODB-P00001 ingevuld.
Vlaams opleidingsverlof: beperking kwalificatieniveau
Deze opleiding van het hoger onderwijs geeft recht op Vlaams opleidingsverlof indien de opleiding leidt tot jouw eerste beroepskwalificatie op niveau 6 (VKS). Wie reeds een beroepskwalificatie niveau 6 behaalde, kan deze opleiding enkel volgen met recht op VOV als een loopbaanbegeleider verklaart dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP) via een ‘attest loopbaanbegeleiding.
Vrijstelling individuele bijdrage
Als u geen diploma secundair onderwijs hebt en u koopt voor deze opleiding een opleidingscheque aan, dan betaalt de Vlaamse overheid het volledige bedrag van de opleidingscheque.
Inhoud van de opleiding
Inhoud van de starterscursus type A
Dit cursusonderdeel behandelt verschillende onderwerpen zoals onder meer algemene & specifieke landbouwwetgeving, bedrijfsovername, financieel beheer & ondernemerschap, sociale en familiale aspecten, fiscaliteit en boekhouding, schadeberekening & verzekeringen,...
De starterscursus type A is toegankelijk voor iedereen en richt zich specifiek naar personen die denken aan een overname of opstart in de verre/nabije toekomst, al gestart zijn met een eigen bedrijf.
Je krijgt er antwoord op de vragen
- Is jouw project rendabel, kan je ervan leven?
- Hoe zit het met bevoorrechte pachtoverdracht?
- Welke vergunningen zijn er nodig?
- Plan je milieu-investeringen best op het ogenblik van de overname of stellen je deze beter uit?
- Is overnemen in bijberoep een opie?
- Wat zijn de gevolgen van huwen met scheiding van goederen of met algehele gemeenschap?
- Wat neem je precies over en hoe bepaal je de waarde hiervan?
- Kies je voor een forfaitair stelsel of niet? Welk stelsel is het voordeligst?
- Van welke premies kan je genieten?
- Hoe kan je jouw bedrijf omschakelen naar biologische landbouw?
- Hoe zit het met de landbouw in Europa?