Train-the-trainer
VOLVO GROUP BELGIUM
ODB-1000790
op: 1 september 2019
Deze opleiding komt in aanmerking voor
- Opleidingscheques
- Vlaams opleidingsverlof
Aantal uren: 83 uur
Eindbeoordeling voorzien: nee
Blended leren: nee
Mentoropleiding: nee
Doelgroep
Iedereen die anderen moet opleiden of vaardigheden bijbrengt in gespecialiseerde materie: instructeurs, trainers, specialisten, ...
Voorwaarden
Specifieke voorwaarden per opleidingsincentive
Elke opleidingsincentive heeft zijn eigen specifieke voorwaarden om te bepalen of u recht heeft. Kijk na of u voldoet aan de voorwaarden van de opleidingsincentive waarvan u gebruik wil maken (Vlaams opleidingsverlof, Vlaams opleidingskrediet en opleidingscheques voor werknemers
Opleidingscheques: beperkende voorwaarde opleidingsniveau
Deze opleiding kan u betalen met een opleidingscheque. Bent u hooggeschoold (u behaalde een graduaats-, bachelor- of masterdiploma)? Dan kan dat enkel als u een ‘attest loopbaanbegeleiding’ heeft van maximaal 6 jaar oud. In dit attest verklaart een loopbaanbegeleider dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP).
Inhoud van de opleiding
Deze cursus wordt in 3 delen gegeven en afgerond met een eindproef waarbij na slagen een ‘Trainerscertificaat’ overhandigd wordt:
Deel 1: Presentatievaardigheden (24u)
De deelnemers worden geïntroduceerd in de specifieke rol van een trainer, het belang van een goede gestructureerde voorbereiding en eigenen zich de basisprincipes van ‘Presentatievaardigheden’ toe om zo training events goed te kunnen ondersteunen. Concreet wordt het belang van bewegen in een leersetting, goed gebruik van lichaamstaal, stem en intonatie aangeleerd om stimulerende en inspirerende trainingsessies te kunnen geven. De Alexander techniek wordt ook aangeleerd om ademhaling en tonaliteit te beheersen.
Deel 2: Trainingstechnieken en faciliteringsvaardigheden (24u)
Deelnemers leren over het belang van icebreakers om een training te starten, krijgen inzicht in hoe we leren en vaardigheden verwerven, worden vertrouwd met ‘training terminologie’, leren over communicatiemodellen en luistervaardigheden, de ‘klaslokaal etiquette’, de pro’s en contra’s van verschillende klaslokaal settings/organisatievormen, diverse types van mediagebruik, het respecteren van aanwezigheid van diverse culturen in een training en hoe omgaan met moeilijke situaties in een trainingscontext.
Deel 3: Trainingsproces van A tot Z, rollenspel en demonstraties (24u)
Deelnemers leren over hoe de uitkomst van een training en transfer van kennis te maximaliseren door gebruik van een mentor en de manager tijdens het trainingsproces (pre-, tijdens en postinterventies), hoe rollenspelen toe te passen in een trainingscontext en hoe aan de hand van de juiste feedbackregels gericht het leerproces van de lerende te sturen. Verder worden de pro’s en con’s van diverse presentatietools besproken, deelnemers worden geleerd hun eigen presentatievaardigheden te evalueren en gericht verbeterpunten te identificeren en aan te pakken op verschillende manieren. Ze leren ook werken met de templates voor training design en leren effectieve blended learning pakketten te ontwikkelen.
Deel 4: Eindproef en certificering (11u)
Het lesmateriaal van de eerste 3 delen wordt herzien en een GAP analyse uitgevoerd om ontbrekende vaardigheden te detecteren of aanvullende informatie te voorzien. Een rollenspel wordt uitgevoerd waarbij tips en tricks worden aangeleerd om met stress om te gaan.
De eindproef tenslotte bestaat uit een schriftelijke test, een trainingspresentatie die gegeven dient te worden, een interview en uiteindelijke bespreking van de resultaten.