Gedaan met laden. U bevindt zich op: Betalers van het prosumententarief

Betalers van het prosumententarief

Elke netgebruiker van zonnepanelen, windmolens en WKK-installaties, telkens kleiner dan of gelijk aan 10 kW en met terugdraaiende teller, moet het prosumententarief betalen.

Omdat het tarief wordt aangerekend via de energiefactuur, betaalt diegene die elektriciteit verbruikt op het adres waar de installatie staat. Die heeft ook het voordeel van een teller die terugdraait door de opgewekte elektriciteit. Het is dus niet noodzakelijk de eigenaar van de installatie die de netvergoeding betaalt. Als u huurder bent van een woning waarop zonnepanelen liggen, dan betaalt u als huurder de netvergoeding. U kunt als huurder uiteraard onderling met de eigenaar afspraken maken over wie dit tarief betaalt en dit in uw huurcontract opnemen.

Mensen die van het sociaal tarief genieten, moeten het prosumententarief niet betalen. Dit omdat het prosumententarief een distributienettarief dat wordt uitgedrukt in kW en de sociale maximumprijs wordt uitgedrukt in euro/kWh. Het prosumententarief kan dus niet worden omgerekend.

Veelgestelde vragen


Prosumententarief voor eigenaars van zonnepanelen, windmolens en WKK-installaties (kleine installaties met terugdraaiende teller)