Gedaan met laden. U bevindt zich op: Green Deal. 010 eiwitshift op ons bord. Peulpower en bonenkracht. Een historische kijk op de eiwittransitie in Vlaanderen en België
Green Deal. 010 eiwitshift op ons bord. Peulpower en bonenkracht. Een historische kijk op de eiwittransitie in Vlaanderen en België
Het menu van de Vlaamse consument bestaat vandaag uit meer dierlijke dan plantaardige eiwitten. In het verleden was dat lang anders voor het overgrote deel van de bevolking. Vlees en andere dierlijke producten waren immers schaars en duur, symbolen van welvaart en luxe. In dit essay schetst de auteur de evolutie van onze eetgewoonten en gaat hij vooral op zoek naar de rol en het belang van plantaardige eiwitten, met focus op peulvruchten. Hoe evolueerde de verhouding plantaardige versus dierlijke eiwitten? Wanneer namen de dierlijke eiwitten de bovenhand en wat is de verklaring hiervoor? Ondanks de schaarse data, en de vele aannames, kan (voor het eerst) de evolutie van de eiwitinname in België tussen 1800/1846 en begin jaren 2020 kwantitatief worden geschetst.

Lees de publicatie
- Uitgever
- Publicatiedatum
- September 2025
- Publicatietype
- Rapport
- Thema's
- Voeding , Duurzame ontwikkeling
- Auteur(s)
- Yves Segers