Beperkende maatregelen door de coronacrisis

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn er beperkende maatregelen van kracht. Zie: Reizen tijdens de coronacrisis.

Documenten

Gezin staat in luchthaven met rugzakken en reiskoffers
© Joris Herregods

Of u bepaalde reisdocumenten nodig hebt, hangt af van uw bestemming. Binnen Europa is een identiteitskaart of paspoort meestal voldoende. Buiten Europa heeft u vaak een visum nodig. Voor kinderen jonger dan 12 jaar is er Kids-ID, een officieel elektronisch reis- en identiteitsdocument.

Vaak is het aan te raden om vooraf reisadvies in te winnen.

Als u naar een land buiten de Europese Unie reist, kunt u als voorzorgsmaatregel uw persoons- en reisgegevens registreren op de website Travellers Online. Gebeurt in het land van bestemming een crisis, zoals een natuurramp, aanslag of ongeval, dan kan Buitenlandse Zaken met die gegevens sneller met u of uw familieleden in contact komen, en nog beter hulp bieden.

Gezondheid en hygiëne

Op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken vindt u een aantal voorzorgsmaatregelen ((opent in nieuw venster)) waarmee u het best rekening kunt houden voor uw vertrek en tijdens uw reis.

Huisdier

U wilt uw huisdier meenemen op reis naar het buitenland? De regels verschillen naargelang u reist naar een land binnen of buiten de Europese Unie.

(Hand)bagage

De hoeveelheid vloeistoffen die u als passagier in uw handbagage meeneemt, is beperkt. De regels over de handbagage gelden op elke luchthaven in de Europese Unie (EU) en in Noorwegen, IJsland en Zwitserland, ongeacht uw bestemming.

Douaneformaliteiten

U moet rekening houden met de douaneformaliteiten als u aankopen wilt meebrengen uit het buitenland, maar er zijn ook vrijstellingen voor een bepaalde hoeveelheid tabaksproducten en alcoholische dranken.

Klachten

Als u een u een klacht hebt over het verloop van een reis met een reisbemiddelaar en/of een reisorganisator, dan kunt u een beroep doen op de Geschillencommissie Reizen, voor zover u bepaalde termijnen respecteert.