Praktijkexamen rijbewijs B
Vanaf de leeftijd van 18 jaar en na een minimumstage of oefenperiode van 5 maanden kunt u het praktijkexamen afleggen met vrije begeleiding, of onder begeleiding van een erkende rijschool(PDF bestand opent in nieuw venster) of zelfstandig rijinstructeur.
- U legt het examen af met uw eigen voertuig en begeleider? Dan maakt u zelf een afspraak met een examencentrum, bij voorkeur minstens 6 weken op voorhand.
- U legt het examen af onder begeleiding van een erkende rijschool? Dan maakt de rijschool de afspraak.
Kostprijs
Het praktijkexamen kost 50 euro en bestaat uit 2 delen:
- een gevaarherkenningstest of risicoperceptietest via de computer. Bekijk voorbeeldfilmpje 1(opent in nieuw venster) en filmpje 2(opent in nieuw venster).
- een rijtest op de openbare weg.
Verloop
Gevaarherkenningstest
De gevaarherkenningstest gaat na of u de verschillende gevaren op de weg tijdig herkent en correct inschat. U legt de test af voor de proef op de openbare weg.
De test bestaat uit 5 korte filmpjes die een verkeerssituatie tonen vanuit het perspectief van de bestuurder, samen met de snelheidsmeter, richtingaanwijzers en binnen- en buitenspiegels.
Na afloop van elk filmpje krijgt u een bijbehorende vraag met 4 antwoordmogelijkheden. Minimaal 1 en maximaal 3 goede antwoorden zijn mogelijk:
- Voor elk correct antwoord krijgt u 1 punt.
- Voor elk fout antwoord verliest u 1 punt.
- Voor elk correct antwoord dat u niet aanvinkt, krijgt u 0 punten.
Proef op de openbare weg
Tijdens de proef op de openbare weg gaat de examinator na of u uw voertuig beheerst en het verkeersreglement correct toepast. U moet tijdens het examen 2 van de 6 beschreven manoeuvres uitvoeren en een stuk zelfstandig rijden op de weg. Het praktijkexamen duurt minimaal 40 minuten. Meer info over het praktijkexamen(PDF bestand opent in nieuw venster) vindt u in de brochure over rijbewijs B.
Toegangsvoorwaarden
Voordat u uw praktijkexamen aflegt, moet u minstens 5 maanden geoefend hebben op de openbare weg. Hebt u een voorlopig rijbewijs M12? Dan is er geen verplichte oefenperiode.
Examenvoertuig
Het examenvoertuig moet technisch en administratief in orde zijn. Bijkomende voorwaarden en voorschriften zijn:
- Achteraan het voertuig is het L-teken duidelijk zichtbaar, tenzij u het examen aflegt met een voertuig van een erkende rijschool.
- In het voertuig is er een tweede achteruitkijkspiegel. De spiegel in de zonneklep wordt daarvoor niet aanvaard.
- Een dubbele bediening is toegestaan, op voorwaarde dat de bijbehorende geluidssignalisatie correct werkt.
- Parkeerhulpsystemen en camera’s die u helpen bij de manoeuvres zijn toegestaan, als die origineel op het voertuig zijn voorzien.
- Een voertuig waarvan één van de stoplichten defect is, wordt niet toegelaten tot het examen op de openbare weg. Dit impliceert eveneens het derde stoplicht achteraan als dat op het voertuig aanwezig is.
- Het examenvoertuig moet voldoende proper zijn.
- Speciaal aangebrachte tekens op het dashboard om u te helpen tijdens het examen zijn niet toegestaan.
- Oldtimers en voertuigen met handelaarsplaat, proefrittenplaat of transitplaat van korte duur zijn niet toegestaan voor de proef op de openbare weg. Voertuigen met tijdelijke kentekenplaten van lange duur zijn wél toegestaan. Breng het examencentrum daarvan op de hoogte als u een afspraak maakt voor de proef op de openbare weg.
Bijstand door een tolk
U kunt het praktijkexamen afleggen met bijstand van een Franse, Duitse of Engelse beëdigde tolk. Dit kan zowel in een faciliteitengemeente als op alle andere plaatsen in Vlaanderen. Neem daarvoor zeker op voorhand contact op met het examencentrum.
De Franse, Duitse of Engelse beëdigde tolk kiest en betaalt u zelf. De tolk moet aan het examencentrum een bewijs voorleggen om aan te tonen dat hij een beëdigde tolk is.
U kunt het praktijkexamen ook met een beëdigde doventolk afleggen. Zorg ervoor dat u op voorhand contact opneemt met het examencentrum.
Geslaagd of niet geslaagd
Klachtenprocedure
Als u een klacht hebt over het praktijkexamen kunt u de volgende stappen ondernemen:
- Bespreek de klacht eerst met de hoofdexaminator.
- Bespreek de klacht met de directie van het examencentrum als u geen oplossing vindt met de hoofdexaminator.
Beroepsprocedure
Na niet slagen voor het praktijkexamen kunt u in beroep gaan tegen de genomen beslissing van het laatste praktijkexamen. Stuur binnen de 15 dagen na het examen een aangetekend en ondertekend verzoekschrift naar de Beroepscommissie (postadres):
Voorzitter Beroepscommissie
Departement Mobiliteit en Openbare Werken
Afdeling Toegepast Mobiliteitsbeleid
Koning Albert II-laan 15 bus 437
1210 Brussel
Vermeld onderstaande gegevens van de persoon die beroep aantekent:
- naam
- voornaam
- geboortedatum
- handtekening
- adres
- telefoonnummer
- e-mailadres
- examencentrum waar het examen werd afgenomen
- aantal keer dat het praktijkexamen werd afgelegd.
Het verzoekschrift moet argumenten en een beschrijving bevatten van de feiten die betrekking hebben op de personen en de omstandigheden van de plaats, de tijd en de procedure van het laatste examen dat werd afgelegd.
Voor het verzoekschrift betaalt u 30 euro. U ontvangt een bericht met het rekeningnummer waarop dit bedrag gestort moet worden.