Gedaan met laden. U bevindt zich op: Terugkommoment voor rijbewijs B (auto)

Terugkommoment voor rijbewijs B (auto)

Het terugkommoment is een verplichte opleiding van 4 uur die u 6 tot 9 maanden na afgifte van uw definitief rijbewijs B moet volgen. U hoeft na het terugkommoment geen examen af te leggen. Vermijd een toeslag door tijdig in te schrijven en het terugkommoment te volgen binnen uw termijn.

Influencer Elias Verwilt over het terugkommoment

Inhoud is aan het laden

Voor wie?

Als u aan de volgende 3 voorwaarden voldoet, moet u deelnemen aan het terugkommoment:

 • u hebt vanaf 1 oktober 2017 of later uw voorlopig rijbewijs aangevraagd of omgewisseld, OF u hebt uw voorlopig rijbewijs aangevraagd voor 1 oktober 2017 en omgewisseld naar een voorlopig rijbewijs van 18 of 36 maanden of model 12.
 • uw voorlopig en definitief rijbewijs zijn afgeleverd in een Vlaamse gemeente
 • u woont na het behalen van uw definitief rijbewijs in Vlaanderen.

U moet niet deelnemen aan het terugkommoment als u niet meer in Vlaanderen gedomicilieerd bent (niet meer in een Vlaamse gemeente ingeschreven bent) in de periode waarbinnen u het terugkommoment moet volgen.

Wanneer?

U moet het terugkommoment volgen 6 tot 9 maanden na afgifte van uw definitief rijbewijs B. Het is uw eigen verantwoordelijkheid om het terugkommoment op tijd te volgen. U kunt uw termijn op 3 verschillende manieren in het oog houden:

 1. Datum op rijbewijs

U kunt de periode waarbinnen u het terugkommoment moet volgen nagaan op uw rijbewijs. Zoek de datum van afgifte. Dat is de datum die u terugvindt na code 10 ter hoogte van de categorie B (in de kolom van code 9).

Voorbeeld: als uw definitieve rijbewijs B werd afgeleverd op 5 november 2023, dan moet u het terugkommoment volgen van 5 mei 2024 tot en met 4 augustus 2024.

 1. Herinneringsbrief

Ongeveer 3 weken voor de periode start waarbinnen u het terugkommoment moet volgen, ontvangt u een herinneringsbrief van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken. Die brief is een extra dienstverlening. Dat wil zeggen dat u, ook als u geen brief ontvangt (vb. door problemen met de post), nog steeds verplicht bent om het terugkommoment te volgen.

 1. Mijn Burgerprofiel

U kunt de termijn waarin u het verplichte terugkommoment moet volgen of de status van uw aanvraag om uitstel snel en gemakkelijk online raadplegen op Mijn Burgerprofiel. Dat is de online profielpagina met uw persoonlijke gegevens die bij de overheid bekend zijn. De termijn zal ten laatste vijf en een halve maand nadat u uw definitief rijbewijs hebt aangevraagd in het gemeentehuis zichtbaar zijn onder ‘Uw gegevens’ > ‘Mobiliteit’. Herlaad de pagina als u niet meteen uw gegevens te zien krijgt.

Wil u automatisch via mail op de hoogte gebracht worden wanneer uw gegevens daar zichtbaar zijn? Dat kan, na inloggen in Mijn Burgerprofiel, via ‘uw gegevens’ en ‘contactvoorkeuren’. Klik vervolgens onder ‘Persoonlijke communicatie’ op de link ‘dienstverleningen’ en geef aan dat u e-mails in het kader van ‘Terugkommoment voor rijbewijs B (auto)’ wil ontvangen.

Ga naar Mijn Burgerprofiel.(opent in nieuw venster)

Kostprijs

De kostprijs van het terugkommoment bedraagt 122 euro (jaarlijks geïndexeerd). U betaalt rechtstreeks aan de erkende instelling.

De betalingsprocedure is afhankelijk van de erkende instelling die u kiest. Sommige instellingen bieden u de kans om het bedrag in schijven te betalen, maar het volledige bedrag moet steeds betaald worden vóór de dag waarop u het terugkommoment volgt. Vraag aan uw erkende instelling welke afbetalingsmogelijkheden er zijn.

Inschrijven

U kunt het terugkommoment enkel volgen bij erkende instellingen. Schrijf in voor een terugkommoment in een instelling naar keuze. Kunt u het terugkommoment niet meer tijdig volgen bij de instelling van uw eerste keuze? Kies dan een andere erkende instelling waar u terecht kunt binnen uw termijn.

Bekijk de erkende instellingen per provincie. U vindt de contactgegevens op hun website.

Verloop

Het terugkommoment is een opleiding van 4 uur en gaat door in een groep van 6 tot 18 personen.

 • De erkende instelling brengt u op de hoogte wanneer u ten laatste aanwezig moet zijn voor de start van het terugkommoment.
 • Laatkomers mogen niet deelnemen aan het terugkommoment en moeten zich opnieuw inschrijven. De instelling is daarbij niet verplicht om uw inschrijvingsgeld terug te betalen. Zorg dus dat u op tijd aanwezig bent.
 • U hoeft geen examen af te leggen na het terugkommoment.
 • Stap 1

  Korte kennismaking

 • Stap 2

  Praktijkoefeningen

  U kruipt zelf achter het stuur van een lesvoertuig. Het voertuig wordt voorzien door de erkende instelling. Op een afgesloten terrein ervaart u verschillende verkeersrisico's:

  • Wat is het effect van afleiding (sms'en, kinderen op de achterbank …) op uw rijvaardigheid?
  • Hoe lang is uw remafstand bij 50 kilometer per uur?
  • Wat is de invloed van alcohol of drugs op uw rijvermogen?
 • Stap 3

  Groepsgesprek

  Tijdens het groepsgesprek komen verschillende actuele onderwerpen aan bod:

  • Hoe gaat u om met groepsdruk als u BOB bent?
  • Welke invloed heeft sportief rijgedrag op verkeersveiligheid?
  • Waarom rijdt u soms (on)bewust te snel?
 • Stap 4

  Attest

  Na afloop ontvangt u een attest dat bewijst dat u het terugkommoment hebt gevolgd.

  U hoeft het attest niet bij te hebben wanneer u rijdt. Ook komt er geen code op uw rijbewijs, dus u hoeft het attest niet voor te leggen aan uw gemeente. De controle voor het terugkommoment gebeurt strikt via de online toepassing van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.

  Wilt u controleren wanneer u uw terugkommoment gevolgd hebt? U vindt de datum altijd terug in Mijn Burgerprofiel(opent in nieuw venster) onder het tabblad ‘Mobiliteit’.

Inhoud is aan het laden

Alles over het terugkommoment in een notendop.

Veelgestelde vragen