De VDAB helpt u bij het starten van een eigen zaak

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) organiseert op regelmatige basis de opleiding 'Starten met een eigen zaak'. Naast de gewone opleiding heeft de VDAB ook een gratis online cursus over het starten met een eigen zaak, die u in uw eigen tempo en in uw eigen tijd kunt volgen.

Ondernemersopleidingen

Tijdens uw loopbaan als zelfstandige kunt u uw kennis en hun competenties aanscherpen met het arbeidsmarktgerichte en innovatieve opleidingsaanbod van het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming, SYNTRA Vlaanderen. Er zijn meer dan 500 ondernemersopleidingen, onderverdeeld in 28 sectoren, in zowel dag- als avondonderwijs.

De centra voor volwassenenonderwijs bieden ook opleidingen voor zelfstandigen en ondernemers aan. Zo bestaan er opleidingen rond het uitwerken van een goed ondernemingsplan.

Subsidies voor opleidingen

Bent u zelfstandige en volgt u een opleiding? Dan kunt u subsidies krijgen via de kmo-portefeuille. In de pijler opleiding bedragen de subsidies 40% voor een kleine onderneming (met een maximale steun van 10.000 euro per jaar) en 30% voor een middelgrote onderneming (met een maximale steun van 15.000 euro per jaar)