Gedaan met laden. U bevindt zich op: Schuldbemiddeling

Schuldbemiddeling

Het Departement Zorg erkent instellingen voor schuldbemiddeling en volgt de werking op via de jaarverslagen en contacten. Daarnaast subsidieert en evalueert het departement de werking van de samenwerkingsverbanden schuldhulpverlening.

Erkende instellingen voor schuldbemiddeling ondersteunen mensen met financiële problemen bij het beheer van hun budget en kunnen tussenkomen bij schuldeisers. Hoewel iedereen met schuldbemiddeling te maken kan krijgen, zijn bepaalde groepen extra kwetsbaar zoals alleenstaanden, eenoudergezinnen, huurders, laaggeschoolden en werklozen. Afhankelijk van de situatie kan de erkende instelling budgethulpverlening of schuldhulpverlening opstarten.

Momenteel erkent het Departement Zorg 298 instellingen voor schuldbemiddeling, waarvan 11 CAW’s, 4 OCMW-verenigingen en 283 OCMW’s. U kunt de contactgegevens van de erkende instellingen in uw buurt opzoeken via de Sociale Kaart(opent in nieuw venster).

Om hun erkenning te behouden dienen de instellingen jaarlijks een medewerkerslijst in bij het Departement Zorg, dat nagaat of er nog altijd aan de erkenningsvoorwaarden wordt voldaan. De erkende instellingen dienen daarnaast elk jaar een jaarverslag in. Het Steunpunt Mens en Samenleving (SAM) kijkt de jaarverslagen na, en stelt op basis van de verslagen een rapport op dat op hun website(opent in nieuw venster) terug te vinden is. Elke 5 jaar neemt SAM vzw een uitgebreide bevraging af bij de instellingen, waarvan het verslag ook online(opent in nieuw venster) terug te vinden is.

Elk samenwerkingsverband schuldhulpverlening bestaat uit een netwerk van erkende instellingen voor schuldbemiddeling dat zich in het werkgebied inzet om schulden te voorkomen en te verminderen. Het samenwerkingsverband kan alleen gesubsidieerd worden als de volgende actoren er deel van uitmaken: alle OCMW’s, het erkende CAW (dat erkend is volgens het decreet over het algemeen welzijnswerk) en alle verenigingen waar armen het woord nemen.

Elk samenwerkingsverband werkt aan 2 doelstellingen:

  1. preventie-initiatieven nemen en nazorg voorzien om (herval in) schuldenlast te voorkomen
  2. initiatieven nemen ter ondersteuning van een toegankelijke, cliëntgerichte en integrale budget- en schuldhulpverlening, om mensen in staat te stellen om zelf verantwoordelijkheid te (leren) dragen voor hun eigen duurzame budgetmanagement.

De samenwerkingsverbanden vragen elk jaar opnieuw subsidies aan bij het Departement Zorg. De subsidie krijgen ze op basis van een beleidsplan (5 jaar) en een jaarplan. Elk jaar dienen de samenwerkingsverbanden een jaarplan en een jaarverslag in bij het departement.

Meer informatie over de over de regelgeving schuldbemiddeling, richtlijnen en formulieren vindt u op de website van Departement Zorg(opent in nieuw venster).