Gedaan met laden. U bevindt zich op: Premies en tegemoetkomingen voor renovatie Financiële voordelen voor eigenaars

Premies en tegemoetkomingen voor renovatie

U vindt hieronder een overzicht van de verschillende premies en andere voordelen voor eigenaars die werken uitvoeren aan hun woning.

Mijn VerbouwPremie

Mijn VerbouwPremie is sinds 1 oktober 2022 de eengemaakte premie van de vroegere (overkoepelende) renovatiepremie en de meeste premies van Fluvius voor energiebesparende investeringen.
Als een eigenaar een woning of een appartement verhuurt via een woonmaatschappij komt die eigenaar steeds in aanmerking voor de hoogste premiebedragen voor alle categorieën van werken, ongeacht het inkomen van de eigenaar.

Werken die in aanmerking komen voor de Mijn VerbouwPremie:

  • Dak: isolatie en renovatie
  • Buitenmuur: isolatie en renovatie
  • Vloer: isolatie en renovatie
  • Ramen en deuren: glas en buitenschrijnwerk
  • Binnenrenovatie: binnenmuur, plafond en trap
  • Elektriciteit en sanitair
  • Hernieuwbare energieproductie: zonneboiler, warmtepomp en warmtepompboiler
  • Gascondensatieketel

Een woning of appartement moet minstens 30 jaar oud zijn om in aanmerking te komen voor Mijn Verbouwpremie.

Meer informatie en een simulator van Mijn VerbouwPremie

Mijn VerbouwLening

Naast de invoering van Mijn VerbouwPremie, kan een eigenaar/verhuurder sinds 1 september 2022 ook de voordelige Mijn VerbouwLening tot een bedrag van 60.000 euro opvragen. Met deze lening kunnen renovaties gefinancierd worden die zowel focussen op woningkwaliteit als op het verbeteren van de energieprestatie.

Een particuliere verhuurder die zijn woning verhuurt via een woonmaatschappij kan hier ook gebruik van maken. Voor deze eigenaar is er geen inkomensgrens van toepassing. Voor het verkrijgen van deze Mijn VerbouwLening moet er nog geen huurovereenkomst zijn, een geschreven huurbelofte met de woonmaatschappij volstaat.

Eigenaars die al een ‘Renovatiekrediet met rentesubsidie (bij energierenovatie na aankoop)’ of een ‘Energielening+’ hebben afgesloten, komen echter niet meer in aanmerking voor Mijn VerbouwLening.

Meer informatie en voorwaarden voor Mijn VerbouwLening

Premiezoeker

Met de Premiezoeker(opent in nieuw venster) kan een eigenaar eenvoudig op zoek gaan naar een overzicht van alle premies waar hij recht op heeft bij een renovatie, bij energiebesparende investeringen of andere soort werken. Het biedt ook een overzicht van eventuele bijkomende provinciale premies.

Sociale dakisolatiepremie

Binnen enkele jaren zal dakisolatie in alle Vlaamse woningen verplicht zijn. Een eigenaar die een woning verhuurt, kan dus best niet langer wachten en laat snel het dak isoleren. Voor huurwoningen bewoond door kwetsbare huurders zorgt de Vlaamse overheid samen met de netbeheerders met een extra hoge premie van 23 euro per m². Bovendien begeleidt een projectpromotor de verhuurder en de huurder bij de voorbereiding en uitvoering van de werken. Bewoners van een ingehuurde sociale woningen behoren tot de doelgroepen die in aanmerking komen voor deze premie en/of een gratis energiescan.
Meer info over de sociale dakisolatiepremie

Voor huurwoningen bewoond door prioritaire groepen zijn er sinds 2017 ook extra hoge premies voor sociale beglazingsprojecten en sociale spouwmuurisolatieprojecten. Meer info over deze premies

Provinciale premies

Sommige provincies stellen een premie of renteloze lening ter beschikking.

Vlaams-Brabant:
Meer info over de subsidies voor woonmaatschappijen voor de renovatie van ingehuurde woningen vindt u op de website van de provincie Vlaams-Brabant(opent in nieuw venster).