Gedaan met laden. U bevindt zich op: Mijn VerbouwPremie

Mijn VerbouwPremie

Online loket tijdelijk niet beschikbaar op woensdag 27 september en maandag 2 oktober

Om de digitale ervaring voor alle gebruikers te maximaliseren zal het online loket op woensdag 27 september tussen 17u30 en 18u30 en op maandag 2 oktober tussen 12u en 13u niet beschikbaar zijn. Uw concept of aanvraag wordt automatisch opgeslagen zodat u dit later kan finaliseren.

Eén online loket voor de aanvraag van premies van de Vlaamse overheid voor renovatie en energiebesparende investeringen. Mijn VerbouwPremie geldt voor woningen, appartementen en alle andere gebouwen in het Vlaamse Gewest. Daarnaast kunt ook uw renovatie financieren met Mijn VerbouwLening

Vraag Mijn VerbouwPremie aan via het online loket

Voor wie, welke werken en hoe aanvragen

Al wie investeert in een bestaande woning, , of een (bijvoorbeeld een bedrijfspand of kantoorgebouw), zal afhankelijk van de doelgroep waartoe hij of zij behoort financiële steun kunnen aanvragen voor investeringen in energie-efficiëntie (zoals dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsglas, zonneboiler, warmtepomp, warmtepompboiler en ) en investeringen in woningkwaliteit (elektriciteit en sanitair, binnenrenovatie, ramen en deuren).

Simulator

Benieuwd welke premies u kunt aanvragen en op welk premiebedrag u recht hebt in 2023? Raadpleeg de simulator van Mijn VerbouwPremie.

Wat met appartementen en appartementsgebouwen?

Binnen Mijn VerbouwPremie wordt een onderscheid gemaakt tussen enerzijds werken aan de van een en werken aan de van een appartementsgebouw (ongeacht of er voor het appartementsgebouw een VME is opgericht of niet). Daarnaast verschilt het premiebedrag en de manier van aanvragen ook voor investeringen in appartementen, appartementsgebouwen en woningen. Lees hier alles over de voorwaarden voor appartementen en appartementsgebouwen.

Attesten voor de aannemer

Download de attesten voor de aannemer om Mijn VerbouwPremie te kunnen aanvragen.

Communicatietoolkit voor lokale besturen en intermediairen

De Vlaamse overheid voorziet communicatiemateriaal over Mijn VerbouwPremie die u kunt gebruiken op uw website, informatieblad, sociale media, ledenkrant, …

Oude premiesystemen versus Mijn VerbouwPremie

Mijn VerbouwPremie is sinds eind 2022 hét nieuwe premiesysteem dat de renovatiepremie van Wonen In Vlaanderen en de energiepremies van Fluvius integreert. U kunt Mijn VerbouwPremie aanvragen voor facturen (of delen van facturen) waarvoor u nog geen renovatiepremie van Wonen in Vlaanderen en/of energiepremie bij Fluvius heeft aangevraagd. Klik hier voor meer informatie.

Naast Mijn VerbouwPremie bestaan er nog tal van andere premies voor renovatie én energiebesparende investeringen. Meer informatie over die premies vindt u via de Premiezoeker(opent in nieuw venster).

Mijn VerbouwPremie 2024

De Vlaamse Regering kondigde met de septemberverklaring aan (25 september 2023) om de tijdelijk hogere Mijn VerbouwPremie in de middelste (35%) en laagste (50%) inkomenscategorie te verlengen voor aanvragen tot eind 2024, in plaats van voor aanvragen tot eind 2023. Aanvankelijk zou deze hogere premie terugvallen naar respectievelijk 25% en 35%.

Dat is goed nieuws voor wie bezig is met renovatiewerken maar niet tijdig voor het einde van het jaar de premie kan aanvragen en hierdoor de hogere premie dreigde te verliezen. Dat is ook goed nieuws voor aannemers, die hierdoor meer tijd krijgen om bepaalde werken af te werken en de eindfactuur te bezorgen aan de klant. Voor klanten die nog moeten starten met de werken, biedt dit uiteraard nieuwe opportuniteiten om voor deze werken alsnog een hogere premie te kunnen aanvragen indien de aanvraag (met eindfacturen) uiterlijk voor eind 2024 wordt ingediend.

Daarnaast wordt ook de extra premie (8 euro per m²) verlengd inzake asbestverwijdering in combinatie met muurisolatie (residentieel en niet-residentieel) of dakisolatie (niet-residentieel). In plaats van facturen tot eind 2023, zullen aanvragen tot eind 2025 mogelijk zijn. Ook facturen opgemaakt in 2024/2025 zullen dus in aanmerking komen voor deze verhoging, op voorwaarde dat je tijdig je aanvraag indient. Voor dakisolatie in combinatie met asbestverwijdering residentieel is er geen einddatum voorzien.

De Vlaamse Regering besliste eerder al volgende zaken:

    • tijdelijke hogere premies voor warmtepompen voor lucht/water en hybride warmtepompen worden behouden voor aanvragen tot eind 2025
    • basispremie Mijn VerbouwPremie voor dakisolatie via aannemer blijft behouden op 8 euro per m², voor aanvragen tot eind 2025 (normaal zakte dit vanaf volgend jaar naar 4 euro per m²)
    • Premie gascondensatieketel laagste inkomensgroep onder Mijn VerbouwPremie stopt vervroegd voor eindfacturen vanaf 1/11/2023

Mijn VerbouwLening

Naast de invoering van Mijn VerbouwPremie, kunt u vanaf 1 september 2022 ook de voordelige Mijn VerbouwLening tot 60.000 euro aanvragen. Met deze lening kunnen renovaties gefinancierd worden die zowel focussen op woningkwaliteit als op het verbeteren van de energieprestatie. Mijn VerbouwLening vervangt de Energielening (tot 15.000 euro via het Energiehuis voor een prioritaire doelgroep/klanten met exclusief nachttarief).

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven zodra er meer details bekend zijn over Mijn VerbouwPremie? Schrijf u hier in op een nieuwsbrief. U krijgt dan een e-mail zodra er meer nieuws is.

Lees deze pagina in: