Gedaan met laden. U bevindt zich op: Speedpedelec

Speedpedelec

Een speedpedelec is een snelle elektrische fiets waarbij de trapondersteuning niet stopt bij 25 kilometer per uur. Door zelf mee te trappen, kunt u snelheden tot 45 kilometer per uur behalen.

Een belangrijk verschil met de elektrische fiets is dat de speedpedelec in de verkeersreglementering gelijkgesteld is met een bromfiets.

Speedpedelecs op de openbare weg

Als u zich met uw speedpedelec op de openbare weg wilt begeven:

  • moet u minstens 16 jaar oud zijn.
  • moet u een rijbewijs AM (bromfiets 45 km/uur), rijbewijs A1, A2 of A (motorfiets) of rijbewijs B (auto) bezitten.
  • moet u uw speedpedelec inschrijven bij de DIV(opent in nieuw venster) en voorzien van een SP-nummerplaat.
  • draagt u verplicht een fiets- of bromfietshelm. De fietshelm is conform EN1078 en zorgt dat de slapen en het achterhoofd beschermd zijn.
  • mag u geen kinderen vervoeren die jonger zijn dan 3 jaar. Om kinderen tussen 3 en 8 jaar te vervoeren, moet u een geschikt beveiligingssysteem installeren. De speedpedelec mag uitgerust zijn met maximaal twee zitplaatsen (één voor de bestuurder en één voor de passagier).
  • volgt u de verkeersregels voor de bromfietsers.
  • Een specifiek verkeersbord met het symbool van een bromfiets en de letter P (speedpedelec) is van toepassing op bestuurders van speedpedelecs. Voorbeelden: verplicht of verboden gebruik van het fietspad, toelating om in de tegengestelde richting in een eenrichtingsstraat te rijden, toelating om voorbehouden wegen te gebruiken, toelating om op een jaagpad te rijden.
  • Met een speedpedelec mag u rechtsaf of rechtdoor door rood op plaatsen waar dat toegelaten wordt door een verkeersbord. U moet daarbij wel voorrang verlenen aan de andere weggebruikers. Een gelijkaardige regeling kan ook aangeduid zijn door een verkeerslicht dat tegelijk brandt met een rood of oranjegeel licht. Met de speed pedelec mag u dan verder rijden in de richting die de pijl aanduidt.
  • Waar de snelheid beperkt is tot 50 km per uur of minder, mag u met de speedpedelec rijden op een fietspad dat aangeduid is door markeringen of door het verkeersbord D7 of D9 (voorbehouden weggedeelte waarbij het deel voor de voetgangers en de fietsers van elkaar gescheiden wordt door bijv. een witte doorlopende streep). Met de speed pedelec mag u geen gebruik maken van het weggedeelte aangeduid door het verkeersbord D10.
  • Waar het snelheidsregime boven de 50 km per uur ligt zijn speedpedelecs en bromfietsen B verplicht het fietspad te gebruiken, zowel voor gemarkeerde fietspaden als fietspaden aangegeven door een D7- of D9-bord. Bij de borden kan de toegang voor bromfietsen en speedpedelecs weliswaar verboden worden door een onderbord.

Verzekering

Als de trapondersteuning aangehouden blijft, ook bij snelheden boven 25 km/uur, is er geen speciale verzekering vereist. De familiale BA-verzekering (Burgerlijke Aansprakelijkheid) is dan voldoende.

Als de speedpedelec zich autonoom kan voortbewegen zonder trapondersteuning boven de snelheid van 25 km/uur, dan is een BA-verzekering bromfiets vereist. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de FOD Economie.

Meer handige tips kan u terugvinden in de brochure ‘Veilig fietst het langst. Praktische gids’