Gedaan met laden. U bevindt zich op: Strooien bij winterweer

Strooien bij winterweer

Het Agentschap Wegen en Verkeer beheert ruim 7.000 km gewest- en autosnelwegen en ruim 7.700 km fietspaden langs de gewestwegen. In geval van winterweer wordt er nat zout of pekel gestrooid om die wegen en fietspaden sneeuw- en ijsvrij te houden of te krijgen.

Er wordt zout gestrooid op de weg bij sneeuw
© Maarten De Bouw

Er wordt niet alleen gestrooid als de wegen al glad zijn. De winterdienst strooit ook preventief. Op die manier neemt de kans op ijzelvorming sterk af.

Om dat praktisch te organiseren werd Vlaanderen opgedeeld in 23 districten. Per district beslist een verantwoordelijke of de strooiploegen uitrukken. Dat gebeurt op basis van gegevens van meet- en voorspellingsstations. U kunt ook zelf een gladde weg melden in de KMI-app (opent in nieuw venster)(via ‘Waarneming’ en vervolgens ‘Wegdek’). Dat is vooral nuttig bij onvoorziene sneeuwval of ijzelvorming op snelwegen en gewestwegen. Uw melding in die app stroomt immers rechtstreeks door naar het Agentschap Wegen en Verkeer.

De winterdienst(opent in nieuw venster) loopt elk jaar van de 3de maandag van oktober tot de 4de maandag van april.

De gemeente is verantwoordelijk voor de gemeentewegen.

Zout

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zorgt elk jaar voor een grote voorraad zout. Als er door extreme weersomstandigheden toch zout te kort is, wordt er gestrooid volgens het 'prioritair strooiplan'. Op de website van AWV vindt u meer informatie en veelgestelde vragen over zout, strooien en strooiwagens(opent in nieuw venster).

    Het zout op zich veroorzaakt zeer weinig schade aan de weg. De typische winterschade die optreedt na vorstperiodes, wordt veroorzaakt door de afwisseling van vriezen en dooien. Het dooiwater loopt in kleine scheurtjes in de weg. Dat water zet uit als het opnieuw bevriest. Daardoor worden de kleine scheurtjes steeds groter en is er steeds meer zichtbare schade aan het wegdek.

    Voetpaden

    Ook u draagt een verantwoordelijkheid in geval van winterweer. In de meeste gemeenten zegt het politiereglement dat u het voetpad voor uw deur moet onderhouden.

    • Strooi zout bij ijzelvorming en veeg het voetpad als er sneeuw ligt.
    • Veeg sneeuw en ijs niet op de rijbaan of het fietspad. Want dan wordt het voor fietsers nog gevaarlijker rijden.
    • Bij nalatigheid riskeert u een boete. Hoe hoog die boete is, verschilt van gemeente tot gemeente.
    • Voor meer informatie kunt u terecht bij uw gemeente.