Wat doen de scholen?

Sommige basisscholen werken met de Voetgangersbrevetten van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde.

Er zijn ook scholen die voor een 'voetpool' kiezen: een groepje kinderen gaat daarbij onder begeleiding van een volwassene te voet naar school. Zo'n 'begeleide rij' moet duidelijk herkenbaar zijn en bestaat uit maximaal 12 kinderen.

Elk jaar doen meer dan duizend scholen mee aan de Strapdag. Kinderen, ouders en leerkrachten worden aangezet om te voet of met de fiets naar school te gaan. Voor leerlingen van het secundair onderwijs is er bijv. de High 5-campagne van het Octopusplan.

Tips voor ouders en voetgangers

Kies altijd voor de veiligste weg. De schoolverzekering verzekert ‘het normale traject’ tussen thuis en school. Dat hoeft dus niet de kortste weg te zijn.

Vindt u dat uw kind in staat is om zelfstandig naar school te stappen? Meestal is dat ongeveer vanaf 8 jaar. Verken de route dan (meermaals) samen op voorhand en bespreek de gevaarlijke punten en maak eventueel afspraken: hier altijd stoppen, daar oversteken, ...

Op de website van het VIAS vindt u onder meer de brochure 'Veilig naar school' en een brochure over opvallen in het verkeer door reflecterende accessoires.
Meer tips over veilig en zichtbaar naar school staan ook op de website Helm Op Fluo Top.

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde ondersteunt ouders die zich vrijwillig inzetten voor activiteiten in verband met schoolverkeer en -mobiliteit via het project Verkeersouders.

  • Laatst gewijzigd op 22 augustus 2019