Voor wie is de Vlaamse huursubsidie?
Als u een laag inkomen hebt, en
- u huurt een woning in onderverhuur van uw woonmaatschappij (WM), of
- u verhuist van een slechte of onaangepaste woning naar een goede, aangepaste huurwoning, of
- u was dakloos en betrekt nu een woning,
dan kunt u mogelijk een huursubsidie krijgen van de Vlaamse overheid. Hieronder leest u meer over de voorwaarden waar u aan moet voldoen.
Woning die u hebt verlaten
De woning die u hebt verlaten moet voldoen aan een van deze voorwaarden:
- De woning ligt in het Vlaamse Gewest en is bij besluit onbewoonbaar, ongeschikt (opgelet: in dit geval gelden extra voorwaarden inzake de vastgestelde gebreken) of overbewoond verklaard op het ogenblik dat u daar uw hoofdverblijfplaats had.
- Het pand ligt in het Vlaamse Gewest en is niet hoofdzakelijk bestemd voor bewoning, zoals bijvoorbeeld een garage of loods, en de Vlaamse Wooninspectie heeft er een gezondheids- of veiligheidsrisico en/of gebrek aan basisvoorzieningen vastgesteld.
- De woning ligt op een vergunde camping die al sinds 2001 uw hoofdverblijfplaats was.
- De woning is gesloopt. Let op: de verlaten woning moet effectief gesloopt zijn (uiterlijk 9 maanden na de start van het nieuwe huurcontract). Een sloopvergunning volstaat dus niet als bewijs dat u aan de voorwaarde voldoet.
- Als u minstens 65 jaar of ernstig gehandicapt bent: de woning ligt in het Vlaamse Gewest en is niet aangepast aan uw fysieke toestand.
Sinds 1 mei 2019 kunt u geen aanvraag meer indienen op basis van het verlaten van een te kleine woning. Enkel als de woning bij besluit overbewoond werd verklaard, is er nog een geldige toegangsgrond. Overbewoning houdt in dat de overschrijding van de bezettingsnorm van de woning van die aard is dat er een mensonwaardige toestand door ontstaat.
Als u verhuist naar een woning in onderverhuur van uw woonmaatschappij, of als u dakloos was en van het OCMW een installatiepremie ontving, dan gelden er geen voorwaarden voor de woning die u verlaat.
Voorwaarden voor inkomen, eigendom en de nieuwe woning
Inschrijving bij een woonmaatschappij
Als u de huursubsidie aanvraagt, moet u zich verplicht inschrijven op de wachtlijst voor een sociale huurwoning, bij een woonmaatschappij (WM) die werkzaam is in de gemeente waar u woont. U moet zich ten laatste 9 maanden na de aanvraag voor een huursubsidie inschrijven.
Uitzondering: U hoeft niet ingeschreven te zijn bij een WM:
- als u als huurder op de aanvraagdatum minstens 65 jaar oud of ernstig gehandicapt bent, en u verhuist van een woning die niet aangepast is aan uw fysieke mogelijkheden naar een woning die wel aangepast is
- als u verhuist naar een assistentiewoning
- als u verhuist naar een woning in onderverhuur van een woonmaatschappij.
Andere huurpremies of huurtoelagen
Huurpremie
U kunt de huursubsidie niet combineren met de huurpremie (tegemoetkoming van Wonen in Vlaanderen voor mensen die al minstens 4 jaar op de wachtlijst voor een sociale woning staan):
- Wie in aanmerking komt voor de huurpremie EN de huursubsidie, en beide tegemoetkomingen wil aanvragen, zal enkel de huurpremie krijgen.
- Als u al een huurpremie krijgt, dan kunt u geen huursubsidie aanvragen.
- Als u al een huursubsidie krijgt en u vraagt een huurpremie aan, dan wordt de huursubsidie stopgezet zodra u de huurpremie ontvangt.
Huurtoelage van OCMW
Wonen in Vlaanderen houdt geen rekening met eventuele huurtoelagen van OCMW’s. Het OCMW beslist zelf of de burger een huurtoelage mag krijgen als die al een huurpremie of huursubsidie van de Vlaamse overheid krijgt.
Het is echter niet mogelijk dat iemand een installatiepremie krijgt van het OCMW én van Wonen in Vlaanderen.