Wederzijds akkoord
Het gastgezin en de au-pairjongere beslissen in onderling akkoord de plaatsing te beëindigen. Het gastgezin meldt de stopzetting meteen aan de Dienst Economische Migratie via arbeidskaart@vlaanderen.be en levert de arbeidskaart en arbeidsvergunning in bij de gemeente. Beide partijen beslissen samen wat de laatste dag van samenwerking wordt en wie de terugreis (naar huis of ergens anders) betaalt. Er is geen expliciete wettelijke verplichting dat het gastgezin financieel verantwoordelijk is voor de terugkeer, al is er wel de gewoonte en vaak de afspraak tussen gastgezin en au-pairjongere (en eventueel betrokken au-pairbureau) om dat door het gastgezin te laten bekostigen.
De au pair moet zich bij de gemeentelijke administratie laten ‘uitschrijven’ van het adres van het gastgezin, en het verblijfsdocument inleveren (elektronische verblijfskaart).
Au pair vertrekt zelf
Als de au pair zelf vertrekt, verbreekt en beëindigt de jongere daardoor zelf de overeenkomst. Het gastgezin moet het vertrek melden bij de gemeente en, mocht de situatie het vereisen, bij de lokale politie. Het gastgezin meldt de stopzetting aan de Dienst Economische Migratie via arbeidskaart@vlaanderen.be en levert de arbeidskaart en arbeidsvergunning in bij de gemeente.
De au pair moet zich bij de gemeentelijke administratie laten ‘uitschrijven’ van het adres van het gastgezin, en het verblijfsdocument inleveren.
Gastgezin wil dat au pair vertrekt
Als het gastgezin de overeenkomst wil beëindigen, moeten beide partijen samen afspreken wanneer en hoe de jongere het gezin moet verlaten, wat de laatste dag van samenwerking wordt, waar en hoe eventuele opvang tot het eigenlijke vertrek georganiseerd wordt en wie de (terug)reis betaalt (vliegticket, treinticket…). Het gastgezin meldt de stopzetting aan de Dienst Economische Migratie via arbeidskaart@vlaanderen.be en levert de arbeidskaart en arbeidsvergunning in bij de gemeente.
Conflict
Bij een conflict zal de Vlaamse Sociale Inspectie, na de melding van het gastgezin dat de overeenkomst is stopgezet, altijd een onderzoek instellen. Daarbij kunnen beide partijen hun kant van het verhaal toelichten.
Eenmalige kans om van gastgezin te veranderen
Bij een voortijdige beëindiging van de overeenkomst heeft de au-pairjongere eenmalig de kans om van gastgezin te veranderen. Het nieuwe (tweede) gastgezin kan voor deze au-pairjongere de ‘resterende’ tijd gebruiken die bij de eerste toelating tot arbeid nog niet gebruikt werd.
Bijvoorbeeld: een au-pairjongere verkrijgt een toelating tot arbeid met arbeidskaart en arbeidsvergunning voor 12 maanden in gastgezin A. Na 7 maanden wordt de overeenkomst in gastgezin A gestopt. Een ander gastgezin B kan nu voor diezelfde au-pair jongere een nieuwe toelating tot arbeid aanvragen, maar zal slechts 5 maanden kunnen verkrijgen, zodat deze specifieke au-pair in totaal maximaal 12 maanden au-pairschap kan doen.
De au-pairjongere kan niet meteen starten bij het nieuwe gastgezin maar moet wachten op de goedkeuring van Team Arbeidskaarten. Dat onderzoekt opnieuw of de au-pairjongere, het gastgezin en de overeenkomst tussen beide partijen aan de voorwaarden voldoet. Als de au pair bijvoorbeeld intussen 26 jaar werd, voldoet hij of zij niet meer aan de voorwaarden.